Tech Laptop

Review: Asus Eee PC 1201HA

Review: Asus Eee PC 1201HA

Introducere şi accesorii

La câteva zile de la inaugurarea acestui proiect, în redacţia laptopnews sosea primul portabil pentru review şi teste. Am spart gheaţa cu un mini laptop şi am făcut primul unboxing la Asus Eee PC 1201HA. Apoi ne-am exprimat primele pareri, ne-am facut primele impresii şi am “căşunat” toţi pe el, cu scopul de a testa fiecare părticică a sa.

Începem prin a prezenta accesoriile şi terminăm cu prezentarea mini laptop-ului.

Din imaginile de mai sus se poate observa că Asus Eee PC 1201HA vine împreună cu un adaptor, mai multe ştechere (Europa, UK şi USA) şi cu certificatul de garanţie. Nu am găsit manual de utilizare şi nici CD-uri, dar versiunea distribuită în România va avea manual de utilizare în limba română, conform legislaţiei în vigoare. Legat de CD-uri, Asus Eee PC 1201HA vine cu Windows 7 Home Premium preinstalat şi cu tot pachetul de drivere inclus. Accesoriile şi mini laptop-ul vin ambalate într-o cutie micuţă, finuţă, prevăzută cu mâner, ceea ce o face uşor de transportat.

Asus Eee PC 1201HA la exterior

Şi a sosit momentul prezentării noului Asus Eee PC 1201HA. La prima vedere, “scoica” pare interesantă, plăcută la atingere, având o carcasă de un negru lucios, locul perfect pentru a-ţi lăsa amprentele. Posibil ca pe unii să-i deranjeze acest lucru, însă pe noi nu.

La exterior, Asus Eee PC 1201HA arată bine, are un design simplu și elegant. Ne-am cam chinuit cu butonul de on/off şi cel de activare şi dezactivare al touchpad-ului, se lasă greu apăsate, dar au mers. Probleme asemănătoare am întâmpinat şi la touchpad-ul propriu zis. Acesta nu este foarte bine delimitat de carcasă, fiind doar o zonă mai aspră la atingere, iar butoanele trebuie apăsate mai bine. Tastatura în schimb este ergonomică şi cu tastele bine dimensionate şi delimitate.

Specificaţii tehnice

Conform specificaţiilor tehnice, acest model este veriga slabă din noua serie 1201 lansată recent de Asus. Fraţii mai mari ai modelului Asus Eee PC 1201HA sunt 1201T şi 1201N, ambele modele fiind echipat cu platforme mai puternice. Asus Eee PC 1201N este construit pe platforma NVIDIA ION, având procesorul Intel Atom 330 – 1.6GHz, iar Asus Eee PC 1201T are la bază platforma AMD Congo, fiind echipat cu procesorul AMD Athlon Neo Dual Core MV-40 – 1.6GHz şi procesorul grafic ATI Radeon HD 3200.

Sistem de operare Windows 7 Home Premium Display 12.1 inch LED Backlight WXGA Screen (1366×768) Intel CPU & Chipset Intel® Atom™ Z520 – 1.33Ghz
Intel® Poulsbo US15W Memorie DDR2 SO-DIMM 2GB Wireless Data NetworkWLAN 802.11b/g/n @2.4GHz
Bluetooth2.1 + EDR (optional Stocare 250GB HDD Hitachi
sau 500GB

Camera 0.3MP

Audio Hi-Definition Audio
CODEC Stereo
Speaker Digital Mic. Input / Output1 x VGA Connector
3 x USB 2.0
1 x LAN RJ-45
2 x Audio Jack (Head Phone / Mic-in)
Card Reader: MMC/ SD(SDHC)Baterie6 celule Li-ion Battery Pack, autonomie de până la 8.5 h – 47W/h

Dimensiuni 296x208x27.3~33.3mm (w/ baterie cu 6 celule) Greutate 1.38Kg (w/ baterie cu 6 celule) Culori Negru, Silver, Albastru, Rosu

Performanţe şi dotări

Chiar dacă are un display de 12.1inch, dimensiunile 296x208x27.3~33.3mm şi greutatea de 1.38KG (cu baterie de 6 celule) fac din Asus 1201HA un portabil de invidiat. Însă eleganţa şi portabilitatea sunt umbrite de performanţele slabe ale procesorului. Doream să ne bucurăm mai mult de rezoluţia 1366 x 768 şi de faptul că ştie să facă şi decodare video HD de 720p şi 1080p, dar nu prea am avut cum. Filmele se vedeau în frame-uri.

Cu alte cuvinte, Asus Eee PC 1201HA este un mini laptop dedicat activităţilor de birou, facultate etc. Puteţi utiliza cu uşurinţă programele de tip office, multimedia (winamp, media player etc) şi să navigaţi pe internet. Trebuie să aveţi puţină răbdare în deschiderea şi utilizarea aplicaţiilor. Noi am folosit cu uşurinţă pachetul Office, am navigat pe internet cu browserele Mozilla Firefox şi Internet Explorer, am chat-uit de pe Yahoo Messgener şi chiar am utilizat camera web de 0.3MP, am ascultat muzică şi ne-am uitat la filme pe Youtube. Vă anunţăm că Twitter, Facebook, hi5 merg fără probleme:).

Am fost multumiţi de tehnologia wireless WLAN 802.11b/g/n. Vitezele de download au fost de până la 1.9MB/s. Nu au existat fluctuaţii şi nici probleme de altă natură. Legat de partea de sonorizare, Asus 1201HA este echipat cu 2 boxe care îşi fac treaba bine, dar este loc şi de mai bine.

Autonomie, silenţiozitate şi căldură

Cu toate că l-am utilizat continuu timp de foarte multe ore, Asus Eee PC 1201HA ne-a demonstrat că se descurcă bine la partea de ventilaţie. Beneficiază de un sistem silenţios de răcire, păstrându-şi temperatura constantă. După cum puteţi observa în imaginea de mai jos, acest mini laptop are mai multe fante de aerisire pe partea inferioară. Ne-am bucurat să constatăm că şi la nivelul zgomotului, Asus 1201HA stă foarte bine, adică nu face gălăgie.

Legat de baterie, avem doar cuvinte de laudă. Cea de 6 celule asigură o autonomie de până la 8.5 ore pe modul economic, dar poate varia în funcţie de modul de utilizare şi nivelul de luminozitate al display-ului. Cel mai puţin a ţinut aproximativ 6 ore şi 20 de minute, în modul “high performance” şi utilizat în continuu (navigat pe internet, Yahoo Messenger, vizualizat filme pe Youtube).

Pro şi Contra

Ca orice produs are plusuri şi minusuri. Asus s-a axat pe o anumită nişă de dezvoltare şi urmăreşte un public ţintă. Eee PC 1201HA are un preț bun la categoria cu display de 12.1inch, are autonomie foarte bună, dar în acelaşi timp este lent. Nu putem să le avem pe toate.

Punctele forte ale lui Eee PC 1201HA:
– portabilitate;
– sistem de răcire silenţios;
– autonomie;
– conectivitate;
– decodare HD.

Punctele slabe ale lui Eee PC 1201HA:
– procesor lent – Windows l-a premiat cu 1.9 puncte;
– nu are HDMI.

Concluziile şi disponibilitatea

Asus Eee PC 1201HA este alegerea perfectă pentru cei ce doresc un mini laptop cu ecran de 12.1inch, cu autonomie foarte bună, portabil şi care să poată fi folosit la birou, facultate, parc etc totul la un preţ cât mai bun.

Acest model va fi disponibil şi în România începând cu luna februarie. Se va găsi la distribuitorii Scop şi RHS, iar preţul va porni de la 1599 RON şi va oscila în funcţie de configuraţie (memorie, acumulator). Pentru început va fi comercializat în reţeaua de magazine Altex şi Carrefour. Mizăm şi pe eMAG și MarketOnline, ca magazine online.

Update: Am uitat să menționăm că placa video este GMA 500 și permite rularea filmelor full HD, dar redate cu ajutorul unui Media Player Classic setat să utilizeze placa video și nu procesorul.

Update: Mini laptop Asus Eee PC 1201HA la eMAG.

Update (11.05.2010): La acest mini laptop de 12 inch, noi va recomandam si cateva huse pentru laptop elegante, rezistente si practice.

Imagine-reprezentativa-1
Postarea Urmatoare