Tech Laptop

Review: HP Mini 210 Vivienne Tam Edition

Review: HP Mini 210 Vivienne Tam Edition

1. Introducere
Mult râvnitul mini laptop cu fluturaşi de la HP a fost şi în redacţia noastră. Lansat la începutul lunii martie, micuţul HP Mini 210 Vivienne Tam Edition s-a dovedit a fi o adevărată bijuterie, atrăgând privirile atât doamnelor/domnişoarelor cât şi domnilor. A fost atracţia primei editii Zoom On, eveniment la care am discutat şi am dezbătut subiectul – modă şi tehnologie. Ştim cu toţii că unul din factorii de decizie, la cumpărarea unui laptop, este şi design-ul, aspectul şi culoarea, iar doamnele/domnişoarele pun aceste criterii pe primele locuri.

2. HP Mini 210 Vivienne Tam Edition la exterior
HP Mini 210 Vivienne Tam Edition este rezultatul unei colaborări dintre compania Hewlett Packard şi designer-ul Vivienne Tam. Design-ul mini laptop-ului se centrează în jurul temei “Butterfly Lovers”, inspirat de o poveste de dragoste chinezească. De la fluturii coloraţi de pe capac până la tastatura aurie, HP Mini 210 emană eleganţă şi reprezintă încercarea artistei de a uni două lumi contrastante: moda şi tehnologia.

Pe lângă carcasa aurie creată de Tam, noua ediţie HP Mini 210 vine cu 3 wallpapers asortate, o tastatură aurie, Start Menu şi iconiţe customizate.

Tastatură şi touchpad
Tastatura este una elegantă şi ergonomică, cu tastele bine delimitate, dar ceva mai mici faţă de una clasică – tastatură 93% full size. Ceva probleme am întâmpinat la apăsarea tastelor direcţionale (cele cu săgeţi), tastele cu săgeţile sus şi jos fiind extrem de mici. Cu puţină atenţie poţi tasta cursiv şi fără să atingi tastele vecine.

Touchpad-ul este bine delimitat, însă este format dintr-o plăcuţă, fără delimitarea butoanelor, acestea fiind integrate în zona touch-ului. Pentru a utiliza butoanele, trebuie să apăsaţi colţurile inferioare.

Noi am testat şi un HP Mini 210 clasic roşu, iar în urma testelor efectuate, am constatat că există mici diferenţe între tastaturi, cea de pe HP Mini 210 Vivienne Tam Edition fiind mai fină şi mai plăcută la atingere.

Conectivitate
Când vine vorba de porturi pentru conectivitate şi extensie, Mini 210 Vivienne Tam Edition este la fel ca un HP Mini 210 obişnuit. La exterior observăm, pe partea dreaptă cititorul de carduri, butonul on/off, 2 porturi USB şi un port RJ-45. Pe partea stângă este portul DC-in pentru alimentare, portul VGA, un port USB şi portul pentru căşti/boxe.

Display
Acest model beneficiază de un display de 10.1 inch glossy cu rezoluţia de 1366 x 768. Imaginea redată este una bună, clară, culorile sunt vii, ca şi fluturaşii care zboară pe ecran atunci când apăsaţi pe “start” sau deschideţi alte aplicaţii. Poate fi folosit ca oglindă, cam aşa de bine se pot reflecta lucrurile în ecran. Şi dacă nu reuşiţi să beneficiaţi de efectul oglindă al display-ului, folosiţi webcam-ul.

3. HP Mini 210 Vivienne Tam Edition – specificaţii tehnice şi performanţe
HP Mini 210 Vivienne Tam Edition este echipat puţin diferit faţă de fraţii săi din seria HP Mini 210. Beneficiază de:
– procesor Intel Atom N450 la 1.6 GHz;
– memorie RAM de 2 GB, 1 slot SO-DIMM;
– până la 320 GB HDD spaţiu de stocare;
– placă video integrată Intel GMA 3150;
– baterie de 3 celule pentru o autonomie de 5 ore sau baterie de 6 celule (vândută separat) pentru o autonomie de 9-11 ore;
Configuraţia completă a mini laptop-ului HP Mini 210 Vivienne Tam Edition.

Legat de software, HP Mini 210 Vivienne Tam Edition vine cu o serie de caracteristici speciale. Astfel, dispune de sistemul de operare Instant On, care permite accesul la Internet, chat şi retele sociale fără a mai porni Windows-ul, software-ul HP Quicksync (pentru sincronizarea dintre fişierele de pe mini laptop şi cele de pe computer-ul principal) sau HP MediaStream (pentru streaming media). HP CloudDrive permite utilizatorului să stocheze până la 100 de gigabytes în mediul portabil virtual.

Spre deosebire de un HP Mini 210 obişnuit, ediţia Vivienne Tam include software-ul Beats Audio, specific seriei HP Envy, care va asigura o calitate mai bună a sunetului. Foloseşte Windows 7 Home Premium ca sistem de operare principal.

Performante
Legat de performanţe, HP Mini 210 Vivienne Tam Edition nu iese prea mult în evidenţă faţă de un mini laptop HP Mini 210 standard. Chiar dacă are un design special, asta nu înseamnă că îi dă un plus de performanţă. Noi am reuşit să-l testam mai mult pe partea de office, blogging, internet şi mai puţin pe alte segmente.

Pe partea de multimedia, am reuşit să urmărim filmuleţe HD pe YouTube până la o rezoluţie de 720p, dar şi filme rulate direct de pe mini laptop, placa video integrată Intel GMA 3150 preluând toată sarcina de decodare. Am utilizat ca player Media Player Classic – Home Cinema. Puteţi să procesaţi şi poze, dar este bine să nu folosiţi fotografii la rezoluţii foarte mari şi nici să faceţi operaţiuni prea complexe. Am reuşit să rulăm 3DMark 2001 şi am scos 2319 puncte la setările standard şi pe rezoluţia de 1024 x 768.

Menţionăm că Windows a acordat nota 2.4 procesorului şi note mult mai mari celorlalte componente. Hard disk-ul de 320GB se pare că este mai rapid decât ne aşteptam. A primit nota 5.9 de la Windows şi, în urma testului, am observat un timp foarte bun de acces – 15.7ms şi o medie de transfer de 70.4 MB/s.

Autonomie, silenţiozitate şi temperaturi
Autonomia acestui mini laptop este asigurată de o baterie de 3 celule şi poate ajunge până la 5 ore. Opţional, puteţi să cumpăraţi o baterie de 6 celule (vândută separat) pentru o autonomie de până la 9-11 ore. Ţinând cont de configuraţie şi de mărimea bateriei, autonomia acestui mini laptop este una destul de bună. Nu o putem compara cu cea a mini laptop-ului Asus Eee PC 1005PE, care are o configuraţie asemănătoare, dar bateria este de 6 celule şi asigură o autonomie de până la 11 ore.

Legat de silenţiozitate, HP Mini 210 Vivienne Tam Edition este cam gălăgios. Nu în mod excesiv, dar sistemul de ventilaţie şi coolerul merg la capacitate maximă o mare parte din timp. Pe partea dorsală, acest mini laptop nu are nicio fantă de aerisire, singurele vizibile sunt cele din partea stângă şi cele frontale.

Nici temperaturile nu sunt chiar mici. Procesorul ajunge până la temperaturi de 60 de grade, iar HDD-ul până la temperaturi de aproximativ 50 de grade. Nu recomandăm să-l ţineţi în braţe pentru că se încălzeşte destul de mult. De preferat ar fi să lucraţi cu el pe birou sau pe o suprafaţă plată, pentru a lăsa aerul să circule pe sub el.

HP Mini 210 Vivienne Tam Edition

4. Concluzii
HP Mini 210 Vivienne Tam Edition este un mini laptop elegant, cu un design atrăgător şi cu o configuraţie echilibrată şi destul de bună. Are o formă delicată, măsurând sub 2.5 cm grosime şi cântărind în jur de 1.22 kg. Datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse, este extrem de portabil şi poate încăpea foarte uşor într-o geantă. Faptul că design-ul este asigurat de Vivienne Tam nu-l face mai puternic decât poate fi la configuraţia dată.

Punctele forte ale lui HP Mini 210 Vivienne Tam Edition
– design şi ergonomie
– pachetul software HP
– configuraţie

Punctele slabe ale lui HP Mini 210 Vivienne Tam Edition
– preţ

Acest model este dedicat doamnelor/domnişoarelor, dar nu-i împiedică pe domni să-l utilizeze. Preţul mi se pare cam mărişor – 1999 RON în România – doar pentru simplul fapt că este Vivienne Tam Edition.