Tech Laptop

Review Sony Vaio Fit 15E

Review Sony Vaio Fit 15E

În mai 2013, Sony a anunţat noile generaţii de laptop-uri entry-level, modelele VAIO Fit și VAIO Fit E. Noile serii de portabile de la SONY arată ca niște UltraBook-uri, dar nu respectă toate condițiile impuse de Intel şi nu se pot bucura de această titulatură. Sistemul de operare ales este Windows 8 şi anumite modele vin echipate cu touchscreen.

Pentru câteva zile, în redacţia noastră a sosit modelul Sony Vaio Fit 15E. Este un model de masă, dedicat în special pentru activităţi multimedia. Design-ul este plăcut, de nivel mediu, linii curbe. Modelul testat de noi a venit învăluit într-un mix de culori negru şi alb.

Producătorul spune că laptop-urile Sony Vaio Fit vin cu o carcasă din aluminiu. Mie mi s-a părut a fi dintr-un plastic dur, zona tastaturii fiind de culoare alb mat, iar rama ecranului de culoare negru lucios. Sony Vaio Fit 15E este mult mai subţire comparativ cu generaţiile anterioare de Sony Vaio E, venind acum cu o grosime de aproximativ 26 milimetri. Însă la portabilitate cam are de suferit. Cântăreşte 2.5 Kg, ceea ce nu-l face să fie confortabil de transportat.

Ecranul de 15.6 inch este unul clasic, fără funcţii şi propietăţi speciale. Este lucios, iar acest lucru îl face greu de utilizat în medii cu lumină puternică sau când soarele bate direct în display. Precizez faptul că vor exista modele Vaio Fit şi cu ecrane touch. La modelul testat de noi, capacul flexa în zona centrală, între balamale.

Ridicând capacul, găsim o tastatură de tip chiclet, cu tastele la dimensiuni standard şi cu suficient spaţiu între acestea. Sony Vaio Fit 15E vine şi cu tastatură numerică. Mi-a plăcut pentru că nu este o tastatură gălăgioasă şi se poate tasta foarte rapid. Însă tastele direcţionale sunt micuţe aşa cum le găsim la majoritatea laptop-urilor. Poate pe viitor vor schimba acest format al tastaturii.

Touchpadul este ok ca dimensiune şi sensibil la 10 atingeri. Este bine delimitat de restul carcasei. Eu m-am obişnuit să lucrez cu un mouse alături, aşa că nu prea pot spune multe despre modul de utilizare şi funcţionare a zonei touch. Mai precizez faptul că nu există o zonă delimitată pentru butoanele de click stânga şi dreapta, dar ele exista şi trebuie să apăsaţi pe colţurile inferioare ale touchpadului.

Dacă tot suntem la exterior, să amintim şi porturile. Pe partea dreaptă avem unitatea optică şi 2 porturi USB 2.0.

Pe partea stângă sunt fantele de aerisire, portul de alimentare, port de reţea RJ-45, port HDMI, 2 porturi USB 3.0 şi porturile audio.

Pe partea frontală găsim cititorul de carduri, ledurile indicatoare şi boxele.

Şi dacă tot am adus vorba despre boxe, ţin să precizez că VAIO Fit 15E devine partenerul perfect pentru tine atunci când vrei să asculți muzica preferată, datorită boxelor mari integrate. Subwoofer-ul din VAIO Fit 15E te bucură cu un sunet puternic atunci când asculți muzica la un volum ridicat.

Bucură-te de un sunet clar și profund datorită tehnologiei Sony Clear Audio+. Poţi alege una din cele patru setări diferite sau setează propriile efecte de sunet, după preferințe. În plus, camera web integrată este dotată cu senzorul de imagine Sony CMOS Exmor R pentru PC, care realizează imagini HD foarte clare, chiar și într-un mediu slab luminat.

Legat de specificaţii tehnice, Sony oferă diferite configuraţii, toate având la bază procesoarele Intel Ivy Bridge. Probabil că pe viitor vom întâlni şi modele cu Intel Haswell, dar după ce se vor lansa oficial procesoarele Core i3 şi Core i5 de a 4-a generaţie.

Modelul testat de noi nu a fost un exemplar de top. A venit cu procesore ULV Intel Core i3-3227U tactat la 1.90GHz, 4GB memorie RAM DDR3, hard disk cu platane de 500 GB şi o placă video integrată Intel HD 4000. Configuraţia nu este una foarte puternică. Procesorul ULV se descurcă bine în activităţi de tip multimedia, în redarea de filme FullHD, se pot procesa fotografii la un nivel basic-mediu, se pot face chiar şi procesări video. S-a descurcat foarte bine în regim multitasking.

Mai jos aveţi câteva rezultate obţinute în testele sintetice.
[nggallery id=1311]

Noua gamă de portabile Vaio vine echipată cu tehnologia NFC (Tehnologia Near Field Communication). Aceasta se regăseşte inclusiv in modelul Sony Vaio Fit 15E. Ca funcţionalitate, această tehnologie permite schimbul rapid de link-uri web și simplifică conexiunea prin Bluetooth cu alte dispozitive. Este de ajuns o singură atingere între boxele sau căștile compatibile cu NFC și laptop-ul VAIO Fit, pentru a funcționa împreună: fără cabluri sau alte setări.

Tot sistemul este ţinut de o baterie de 40 Wh, iar autonomia nu a depăşit 1.5 ore în testul classic din Battery Eater 05. Estimăm o autonomie de până la 3 ore în regim normal de utilizare.

Sistemul s-a comportat foarte bine la capitolul temperaturi şi zgomot. Chiar şi în cele mai dure teste, procesorul nu a sărit de 60 de grade.

În concluzie, Sony Vaio Fit 15E este un model cu design plăcut, simplu, fără specificaţii tehnice notabile. Laptop-urile se găsesc în diferite configuraţii, majoritatea bazate pe procesoarele Intel Sandy Bridge. Modelul testat de noi a venit cu procesore ULV Intel Core i3-3227U tactat la 1.90GHz, 4GB memorie RAM DDR3, hard disk cu platane de 500 GB şi o placă video integrată Intel HD 4000. Sistemul audio şi tehnologia NFC sunt principalele atuuri.

Laptop-urile Sony Vaio Fit 15E se vor regăsi pe piaţă având preţurile cuprinse între 2200 lei şi 4500 lei, în funcţie de configuraţie.