Tech Laptop

Review Sony Vaio E14 (E14A1S1EB) – un laptop cu gesturi

Review Sony Vaio E14 (E14A1S1EB) – un laptop cu gesturi

Sony a prezentat în România noua gamă de portabile Vaio – un refresh de vară. Am avut plăcerea să butonez în premieră, pentru câteva zile, noul model Sony Vaio E14A1S1EB. Acesta face parte din generaţia Sony Vaio E14A care a fost prezentată oficial în aprilie 2012, iar acum a sosit şi în România.

Modelul are display de 14 inch, cu rezoluţie de 1366×768, chipset Intel HM76 Express cu suport USB 3.0 şi procesor Intel Sandy Bridge Core i3-2350m de 2,3GHz. Configuraţia este completată de 4GB RAM DDR3, placa video AMD Radeon HD 7670M cu memorie video de 1GB şi cu suport DirectX 11.

Noutatea acestui model constă în Gesture Control, modalitatea de control prin gesturi. Laptop-ul are o cameră web Exmor HD de 1,3MP care poate fi folosită în videoconferinţe, dar şi pentru Gesture control – control prin gesturi pentru navigarea pe pagini web, aplicaţii etc. Gesture Control poate fi suportat de Windows Media Player, IE 9, Power Point şi Power DVD.

Am apreciat foarte mult design-ul plic şi combinaţia cromatică roşu şi negru. Îi oferă laptop-ului un look special, o personalitate aparte! Noul touchpad este mult mai mare comparativ cu cel întâlnit la generaţiile mai vechi Sony Vaio şi mi s-a părut mult mai precis. Este bine delimitat de restul carcasei, iar butoanele pentru click stânga şi click dreapta sunt încorporate în zona touch. După câteva minute de utilizare, o să vă obişnuiţi cu noul Sony Vaio E14A1S1EB. De menţionat şi faptul că vine cu o tastatură ergonomică şi iluminată!

În timpul scurt petrecut cu acest laptop, l-am utilizat mai mult pentru office şi activităţi pe internet, dar am conectat şi un monitor de 27 inch pentru a urmări meciurile de la EURO 2012. Conectarea am făcut-o prin port HDMI şi cu ocazia aceasta am testat şi autonomia – aproximativ 2 ore, cât a durat meciul.

Puncte forte Sony Vaio E14 (E14A1S1EB):
+ Palmrest confortabil;
+ Design mai subţire, elegant şi într-o notă agresivă;
+ Noua opţiune Rapid Wake + Eco;
+ Autonomie bună.

Puncte slabe Sony Vaio E14 (E14A1S1EB):
– Cu toate că beneficiază de tehnologiile xLOUDTM şi Clear Phase, sunetul nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor noastre.

Sony VAIO E14 este un laptop compact, cu o diagonală de 14 inch, conceput pentru a oferi performanţă şi uşurinţă în utilizare, păstrând însă un design rafinat şi elegant.

Liniile simple ale designului discret pliat ca un plic ies în evidenţă în orice împrejurare, indiferent dacă notebook-ul este utilizat acasă, la facultate sau într-o cafenea. Modelul este comercializat în trei nuanţe noi – alb, negru şi roz – iar acestea sunt puse în valoare de culorile atent alese, care accentuează marginile, carcasa, touchpad-ul şi tastatura.

Tastatura este confortabilă, de tip chiclet şi dispune de o tehnologie avansată de iluminare, pentru a-ţi oferi libertatea de a tasta în mediu întunecat. Se activează automat cu ajutorul senzorului de lumină ambientală care ajustează automat luminozitatea ecranului, economisind energie, atunci când lumina din încăpere este redusă.

Touchpad-ul este generos (un element nou în rândul portabilelor Vaio), cu suport pentru gesturi şi multitouch. Permite utilizarea intuitivă a notebook-ului, oferind un spaţiu suficient pentru efectuarea în voie a comenzilor. Touchpad-ul permite navigarea, editarea imaginilor, alături de alte opţiuni care pot fi manevrate prin scroll, atingere, pinch/zoom sau mişcări circulare.

O tehnologie interesantă este Gesture Control, opţiune prezentă în premieră pe notebook-urile VAIO. Aceasta permite controlul portabilului prin intermediul gesturilor. Astfel, ţinând mâna în faţa laptopului, prin diferite mişcări, se pot răsfoi paginile web sau galeria foto, se poate da comandă de pauză pentru muzică sau slideshow, iar prin mişcările de rotaţie se poate regla volumul suntelui. Gesture Control este suportat de Windows Media Player, IE 9, Power Point şi Power DVD. Se poate activa sau dezactiva şi trebuie să vă sincronizaţi mişcările. Este o tehnologie nouă, distractivă şi pe viitor poate fi extrem de utilă.

Noile modele VAIO din Seria E14P oferă un sunet bun, dar sub aşteptările noastre. Tehnologiile xLOUDTM şi Clear PhaseTM, dezvoltate de Sony, permit creşterea intensităţii volumului fără distorsionări.

La capitolul porturi, modelul Sony Vaio E14 (E14A1S1EB) stă foarte bine. Vine echipat cu: USB 2.0 (x2), USB 3.0 (x1), USB 3.0 cu încărcare prin USB (x1); ieşire HDMI; difuzoare stereo cu Dolby Home Theater v4; camera web HD cu tehnologia ‘Exmor for PC’ (1.31 megapixeli); butoane Web, VAIO şi Assist. Nu lipsesc nici porturile VGA şi RJ-45 pentru reţea.

Notebook-ul poate fi adaptat şi mai mult propriului stil prin asortarea unui mouse cu Bluetooth sau a unei genţi de călătorie. De asemenea, poate fi achiziţionat de la început împreună cu accesoriile oferite. Problema este că în România nu au venit accesorii pentru aceste modele. Să sperăm că se va rezolva într-un viitor apropiat.

Sony Vaio E14 (E14A1S1EB) vine echipat cu procesor din seria Intel Sandy Bridge – Core i3-2350M la 2.30GHz, 4GB memorie RAM DDR3, unitate de stocare de 500GB, placă video AMD Radeon HD 7670M 1GB şi sistemul de operare Microsoft Windows 7 Home Premium.

Designul eco-friendly permite utilizarea la performanţe înalte pentru mai mult timp. Cu o autonomie a bateriei de până la 7 ore, notebook-ul oferă suficientă energie pentru o zi plină de activităţi. În testele noastre efectuate cu Battery Eater, Vaio E14 a scos 94 de minute în testul classic (tot sistemul a lucrat la capacitate maximă, cu display la luminozitate 100% şi Wi-Fi pornit)!

Sistemul hibrid de grafică foloseşte unitatea de procesare grafică dedicată pentru aplicaţii complexe precum jocurile, filmele sau programele de editare a imaginilor. În cazul aplicaţiilor mai puţin solicitante, VAIO opreşte automat placa video dedicată, protejând autonomia bateriei. Mai mult, performanţa ecranului VAIO, procesoarele şi unitatea optică încorporată reduc la minim consumul de energie atunci când acesta nu este necesar.

Noua opţiune Rapid Wake + Eco permite pornirea notebook-ului într-un timp foarte scurt şi accesarea în doar câteva secunde a fişierelor de care ai nevoie. Notebook-ul trece cu uşurinţă în modul deep sleep, reducând semnificativ consumul de energie şi asigurând păstrarea datelor în siguranţă timp de până la 10 zile. Fişierele vor putea fi apoi deschise într-un timp record, notebook-ul pornind în câteva secunde.

M-am bucurat de această tehnologie în timpul călătoriilor. Nu am dat shut down la sistem, doar am închis capacul şi laptop-ul s-a oprit. La destinaţie doar ridicam capacul şi Sony Vaio E14 (E14A1S1EB) devenea operaţional în câteva secunde, fără să pierd informaţiile la care lucram.

Noul notebook VAIO permite încărcarea telefonului mobil în orice moment, chiar şi atunci când calculatorul este oprit. Trebuie doar să conectezi telefonul mobil prin intermediul USB-ului dedicat pentru această acţiune!

Organizarea, editarea şi distribuirea fişierelor media a devenit o plăcere. Softul PlayMemories Home, dezvoltat de Sony, este disponibil pe noul VAIO fără costuri adiţionale. Utilizatorii pot edita imaginile şi filmuleţele preferate sau pot chiar să creeze propriul conţinut 3D mai uşor. Pentru amatorii de fotografie, pachetul software include o licență completă de Adobe Photoshop Elements 10.

Eu l-am folosit şi conectat la un monitor de 27 inch. Am urmărit fără probleme filme şi emisiuni televizate pe ecranul laptop-ului, dar şi pe cel extern. Plus navigare web, office, procesare foto/video! Pe Sony Vaio E14 (E14A1S1EB) pot fi rulate şi câteva jocuri, dar fără prea mari pretenţii grafice sau la detalii.

Pe lângă testele practice, am realizat şi o serie de teste sintetice şi în urma cărora putem să tragem câteva concluzii cu privire la performanţelor acestor modele.

M-au surprins performanţele hard disk-ului. În ciuda faptului că nu este unul dintre cele mai rapide hard disk-uri întâlnite pe laptop-uri, sistemul de operare s-a mişcat foarte bine, iar bootarea s-a realizat sub 30 de secunde.

În timpul testelor, temperaturile nu au depăşit limitele normale de funcţionare, iar laptop-ul s-a comportat ireproşabil şi fără să devină gălăgios.

Imagine-reprezentativa-1
Postarea Urmatoare