Tech

Review Ultrabook HP Folio 13

Review Ultrabook HP Folio 13

Încheiem seria review-urilor la prima generaţie de ultrabook-uri cu modelul HP Folio 13. Portabilul a trecut prin redacţia Laptop News mai târziu comparativ cu modelele rivale, dar la timp ca să-l testăm şi să ne formăm o opinie înainte de lansarea generaţiei noi.

Primele sisteme Ultrabook, care sunt disponibile din iarnă, sunt dotate cu generaţia gamei de procesoare Intel Sandy Bridge. Au un design subţire şi pornesc imediat cu ajutorul tehnologiei Intel Rapid Start.

Ultrabook-ul se vrea a fi un portabil foarte subţire – grosime sub 2cm, să coste sub 1000 de dolari (o caracteristică depăşită de mulţi producători), să cântărească sub 1.4 Kg, să vină echipat cu tehnologii de ultimă generaţie, cu procesoare pornind de la a doua generaţie Core i3/i5/i7 şi să beneficieze de autonomie cât mai mare la baterie.

Design
Sub aceste criterii, HP a lansat Folio 13 şi pot spune că este un model special. Majoritatea portabilelor concurente au design asemănător cu cel întâlnit la MacBook Air. Puţini vendori au scos ultrabook-uri cu un alt tip de design, iar dintre aceştia face parte şi HP. Eu am fost încântat de toate ultrabook-urile testate, dar fiecare a venit cu avantaje şi dezavantaje. Pentru a le evidenţia, pregătim un clasament cu privire la primele ultrabook-uri testate în redacţie.

Revenind la HP Folio 13, acesta este slim, compact şi are un design asemănător seriei HP Pavilion, dar combină şi elemente business de la seria ProBook. Am apreciat faptul că producătorul american a implementat elemente comune brandului şi aici amintesc de tastatura specială cu margini rotunjite, touchpad-ul generos şi asemănător cu cel întâlnit pe modelele Pavilion şi design-ul compact.

Carcasa are o structură solidă, fiind construită din aluminiu şi plastic dur. Aceste materiale au făcut ca Folio 13 să cântărească aproximativ 1.5Kg şi să aibă aproximativ 18mm grosime.

Specificaţii tehnice
La interior găsim o configuraţie bazată pe procesor Core i5-2467M (1.6GHz – 2.3GHz) Sandy Bridge, SSD de 128GB, 4GB memorie RAM DDR3, display 13.3 inch cu rezoluţia 1366×768 LED-backlit display şi sistemul de operare Windows 7 Home Premium pe 64 biţi. Menţionez că display-ul este unul cu panel obişnuit şi fără elemente notabile!

Pentru cei care trebuie să lucreze în condiţii cu iluminare slabă, HP Folio13 e prevăzut şi cu o tastatură retroiluminată. O gamă variată de port-uri, inclusiv porturi pentru conexiuni RJ-45, HDMI și USB 3.0 vă permite flexibilitatea de a conecta diferite periferice. Nu poate lipsi cititorul de carduri SD, foarte important la astfel de portabile!

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale noului model HP este tehnologia HP CoolSense, o tehnologie ce utilizează elemente de hardware și software inteligent pentru a face posibilă o răcire mai bună a ultrabook-ului. În timpul testelor, Folio 13 nu a depăşit 55 de grade la utilizare 100%. Plus că toată suprafaţa ultrabook-ului s-a menţinut la o temperatură acceptabilă, fără să se încingă excesiv.

Performanţe
Am utilizat modelul pentru munca de birou – office, procesare date, internet, dar şi pentru multimedia – vizionat filme la calitate HD şi Full HD, ascultat muzică, procesat poze şi montat filmuleţe. Nu am testat, dar configuraţia poate rula şi câteva jocuri fără mari pretenţii hardware.

Mai jos aveţi şi câteva rezultate obţinute în urma testelor sintetice. Sunt bune pentru a ne forma o opinie cu privire la potenţialul ultrabook-ului, dar cel mai important este modul în care va fi utilizat în activitatea zilnică.

HP a dus modelul spre segmentul business. Pe lângă specificaţiile tehnice clasice pentru un ultrabook, HP a implementat şi tehnologii ca: TPM Embedded Security – care protejează datele din emailuri, precum și informația stocată pe hard-disk.

Oficialii au declarat că se mândresc cu acest ultrabook, mai ales pentru autonomia de până la 9 ore. În urma testelor de autonomie, am obţinut 163 de minute în regim de utilizare 100% cu luminozitatea ecranului la maxim şi Wi-Fi pornit

401 minute (aproximativ 6.6 ore) în reader cu luminozitatea ecranului la maxim şi Wi-Fi pornit. Deci posibil ca autonomia să ajungă până la 9 ore dacă oprim Wi-Fi şi scădem luminozitatea ecranului.

Concluzia
Ultrabook HP Folio 13 este un model cu personalitate. Vine echipat cu o configuraţie bună bazată pe procesorul Core i5 Sandy Bridge, se bucură de tehnologia TPM Embedded Security pentru protecţia datelor, oferă portabilitate şi autonomie suficientă pentru o zi de lucru. Nu se încălzeşte şi poate fi ţinut chiar şi în braţe. Are momente când devine gălăgios în anumite momente de utilizare intensă.

Preţul este unul cam mărişor, dar probabil că va scădea după se va anunţa următoarea generaţie de ultrabook-uri HP – la eMAG este 4.449,99 Lei.