Tech

Rochia solară | Laptop News

Rochia solară | Laptop News

În căutare de energii alternative şi metode inovatoare de a încărca gadget-urile, oamenii de ştiinţă ajung şi la haine care ne pot servi pe post de încărcător pentru portabile. O echipă de oameni de ştiinţă de la Cornell University Textiles Nanotech Laboratory alături de cercetători de la două universităţi italiene au realizat o ţesătură de bumbac capabilă să conducă curent electric, care este transformată într-un circuit electric fără a îngreuna în vreun fel materialul sau a-i modifica flexibilitatea. Aşadar, ţesătura specială de bumbac poate fi purtată fără probleme ca orice altă haină. În plus, materialul dezvoltat de oamenii de ştiinţă este atât de rezistent încât poate fi cusut au împletit fără să-şi piardă capacităţile conductoare.

Interesant este că materialul a fost deja folosit de studenta Abbey Liebman care a creat rochia solară. Aceasta utilizează panouri solare flexibile ultra-subţiri care absorb lumina şi o transformă în curent electric. După aceea, energia electrică este transmisă apoi prin intermediul bumbacului către un dispozitiv portabil, care este încărcat printr-un circuit USB integral integrat în jurul taliei.

Prototipul rochiei solare oferă în prezent suficientă energie electrică într-o zi însorită pentru a ţine încărcat un Blackberry. De asemenea, poate încărca şi alte dispozitive mici, precum telefoane mobile obişnuite, iPod-uri sau un media player portabil. Cu puţin efort din partea cercetătorilor, ar putea deveni pe viitor şi un încărcător pentru laptop-uri sau mini laptop-uri, de ce nu?. Rochia va fi prezentată week-end-ul acesta în cadrul evenimentului anual Cornell Design League Fashion Show.