Tech Laptop

Smartbook-urile invadează piaţa în 2010

Smartbook-urile invadează piaţa în 2010

Nu mai puţin de 20 de companii se pregătesc să lanseze smartbook-uri încă din primul semestru al anului 2010. Cel puţin aşa declară Kim Yung-sup, preşedintele ARM Coreea. Şi acum vine întrebarea logică: ce este un smartbook?

Un smartbook este, pe scurt, o combinaţie între un smartphone şi un netbook (mini laptop) – de altfel, de aici îi vine şi denumirea. De la smartphone păstrează durata de viaţă foarte mare a bateriei şi conectivitatea non-stop, iar de la netbook împrumută ecranul mai mare şi tastatura mai uşor de utilizat. Ca dimensiuni, un smartbook e mai mare decât un smartphone şi mai mic decât un mini laptop.

Din punctul de vedere al capacităţilor tehnice, avem veşti bune şi veşti mai puţin bune. Un astfel de gadget va rula cu un procesor tip ARM, ceea ce înseamnă că este prea slab ca să ruleze cu Windows XP sau Windows 7. Ca sistem de operare poate folosi în schimb Linux sau un alt OS creat special pentru ultraportabile. Pe de altă parte, va dispune de conexiune 3G, capacităţi de rulare a fişierelor video în HD, iar utilizatorul va putea primi e-mail-uri, mesaje de pe instant messaging sau alte date chiar în timp ce smartbook-ul este în sleep mode.

Evident, astfel de dispozitive vor fi foarte ieftine – sub 200 de dolari şi chiar mai puţin (ba chiar se anticipează că unele modele ar putea fi chiar gratis). Sunt considerate deja un alt concurent direct (şi periculos) al mini laptop-urilor, alături de tablet PC-uri. Însă rămâne întrebarea dacă astfel de gadget-uri îşi vor găsi locul pe piaţă. Deocamdată aşteptăm mai multe informaţii (şi chiar un smartbook, două) la CES 2010.