Software Tech

Software cu licenta | Laptop News

Software cu licenta | Laptop News

A fost şi Zoom On 5, un eveniment marca laptopnews.ro şi hotcity.ro. Ca temă abordată – despre software cu licenţă, în special despre sistemul de operare Windows şi partea de gaming. În România rata pirateriei este încă mare, dar cifrele sunt optimiste şi reflectă o scădere de la an la an.

Prima parte a evenimentului
Jacint Erdei (PR Manager Ubisoft Romania) ne-a povestit despre Ubisoft şi situaţia pirateriei în România. Ubisoft este singurul publisher care a venit în România şi are peste 1000 de angajaţi. Ubisoft ia în serios piaţa românească şi a dezvoltat chiar şi proiecte locale.

Pirateria se poate combate prin schimbarea mentalităţii – atragerea atenţiei utilizatorilor asupra folosirii software-ului original. Ubisoft a introdus anul trecut funcţia de conectare permanentă la internet pentru permiterea rulării jocurilor, în caz contrar jocul nu porneşte. Vânzările Assasin’s Creed 2 au fost excelente – într-o lună s-a vândut cât prima ediţie Assasin’s Creed. Jocul nu a fost spart timp de 32 de zile – un record în lumea jocurilor.

Motivarea jucătorilor: UPlay – magazine virtual din care se cumpără un wallpaper, episoade din joc. Cumpărarea softului original generează puncte prin care poţi cumpăra din UPlay.

Piaţa din România – în continuare dominată de PC ca platformă; iar pirateria este o problemă serioasă. În ultimii doi ani s-au oferit alternative jucătorilor: la cumpărarea jocului original se oferea ceva în plus, chiar dacă este ceva simbolic.

Valabilitatea jocurilor în magazinele de distribuţie. Valabilitatea jocurilor în magazinele online, Steam. Jocurile generează foarte mulţi bani, mai mult decât industria filmelor şi a muzicii. Retailerii nu cunosc produsele, nu ştiu cu ce îşi aprovizionează magazinele. Jocurile sunt amestecate cu filmele, cărţile şi muzica.

Momentan nu există un motiv clar pentru care ar trebui să cumpărăm un joc în loc să-l piratăm, pentru ca se schimbă de la lună la lună si apar mereu persoane care trec peste sistemele anti-piraterie.

Avantajele jocului cumpărat cu licenţă:
– asistenţă în cazul în care jocul nu merge – suport tehnic
– jocul original nu este virusat
– posibilitatea de a instala patchuri, addon-uri
– posibilitatea de a juca Online, cele piratate sunt limitate doar la o reţea locală.

În Vest gamingul este văzut ca o activitate socială.

În a doua parte a evenimentului, Tudor Galos (Windows Business Group Lead la Microsoft Romania) ne-a explicat de ce este bine să alegem întotdeauna un sistem de operare cu licenţă şi, mai mult decât atât, de ce în magazinele de specialitate majoritatea PC-urilor noi au o versiune de Windows preinstalată.

E greu să se schimbe mentalitatea oamenilor, dar Microsoft se laudă cu scăderea pirateriei. În România, rata pirateriei Windows este sub 50% şi totuşi dublă faţă de UE. Pirateria a scăzut de la an la an. Într-un an de criză pirateria a scăzut cu 1%, dar mentalitatea nu se va schimba peste noapte. Rata pirateriei măsurată de BSA este de 65% (aici intră toţi producătorii de software – mai puţin segmentul gaming).

Pirateria costă, nu există cost 0. Românii piratează sistemul de operare fără să se gândească că la a 3-a instalare se acoperă valoarea unei licenţe. Foarte multe dintre versiunile de pe torrent sunt piratate şi au rootkit-uri care pot fura date personale (ex: card).

Puterea scăzută de cumparare a românilor contribuie la piraterie. Microsoft vine în sprijinul studenţilor oferind soft gratuit. S-au făcut chiar şi donaţii pentru instituţiile de învăţământ.

Retailerii nu riscă în a face stocuri. Microsoft analizează şi controlează vizibilitatea la raft. Există echipe care verifică în magazine ce vând oamenii de la raft. Cazurile de piraterie se raportează. Şi poliţia merge în magazine şi verifică vânzarea calculatoarelor cu/fără OS. Au fost cazuri când angajaţii (cazuri găsite la DOMO şi Altex) recomandau Windows piratat – faptă pedepsită cu dosar penal.

Oamenii trebuie să înţeleagă pierderile datorită pirateriei. Conform BSA, firmele din România au pierdut 180$ mil în 2009. În firmele mari, pirateria este aproape de 0. Firmele se tem cel mai mult de zona legală. 32% din descărcările de Windows 7 piratat conţineau malware. 1 din 2 calculatoare cumpărate în retail au Windows preinstalat. Un pas important în combaterea pirateriei este apariţia netbook-urilor. În Romania, sunt 99% netbook-uri cu Windows preinstalat.

Licenţa este importantă pentru siguranţa datelor utilizatorului final. Peste un sfert din calculatoarele din România au Windows 7.