Tech Tableta

Tablete cu procesoare AMD Temash si Radeon 8000

Tablete cu procesoare AMD Temash si Radeon 8000

Am fost oarecum sursprinşi să aflăm de la AMD că renunţă momentan la orice încercare de a aborda piaţa tabletelor cu preţ între $150 şi $400, cu sistem de operare Google Android. Problema principală este că AMD nu are nici un model de procesor care să se încadreze în cerinţele de cost foarte scăzut, pe care le au aceste tablete. În sectorul tabletelor performante situaţia este complet diferită.

Abordarea companiei este probabil cea mai bună soluţie, pentru moment. Orice companie doreşte să cucerească sectorul de piaţa care aduce cele mai mari marje de profit, nu sectorul care necesită vânzări uriaşe pentru profituri mărunte.

Designerul american de unităţi accelerate de procesare (APU) nu are un produs pentru zona de cost situată între $20 şi $40, căci cam atât costă procesoarele ce motorizează tabletele de $150 ~ $400, dar nici nu se grăbeşte cu un asemenea proiect. Poate anul viitor va aduce şi o asemenea soluţie, dar deocamdată ţinta companiei este piaţa tabletelor între $400 şi $1200.

Pe de altă parte, abordarea este cât se poate de bună căci acest sector de piaţă este cel cu cele mai mari marje de profit şi cel care impune imaginea de „soluţie de top”, iar acest aspect este cel mai important pentru orice departament de marketing.

Compania se poate folosi de aceasta situaţie şi poate proiecta imaginea unor soluţii puternice, care se deosebesc în mod clar de tabletele ieftine ce sunt folosite mai mult ca un “FaceBook Assistant”.

Noul Hondo Z60 ne-a impresionat puternic, dar ceea ce este şi mai impresionant este faptul că următoarea generaţie de cipuri, numite Temash, este deja perfect funcţională. Procesorele Hondo, abia lansate, sunt cipuri de 40nm, iar noile Temash sunt făcute folosind tehnologie de 28nm. Procesul de fabricaţie mai dens aduce două mari avantaje: performanţe mult crescute şi durată de viaţă a bateriei mai mare.

APU-urile Temash vin cu unităţi de procesare grafică integrate (iGPU) din gama Radeon 8000, iar nivelul de performanţă este şi mai mare decât cel demonstrat de Hondo. Nu ştim înca exact ce arhitectură se va afla la baza soluţiilor Radeon 8000 integrate în noile cipuri Temash, dar bănuim şi sperăm că implementarea este CGN. Spunem asta pentru că, faţă de ceea ce este integrat în Hondo şi Brazos, VLIW4 încă are loc pentru îmbunătăţiri majore şi are şi avantajul densităţii unităţilor.

Uimitor este faptul că, deşi abia au lansat cipurile Hondo, AMD este gata şi cu soluţiile Temash pe 28nm şi chiar şi partenerii săi sunt pregătiţi cu prototipuri ce ruleaza pe noile procesoare. Quanta are o tabletă Full HD prototip ce foloseste o solutie Temash dual core AMD A4, iar Winstron a ridicat ştacheta cu o tabletă motorizată de un quad core Temash AMD A6.

Ambele prototipuri rulează fluent jocuri la rezoluţie Full HD, iar tabletele sunt foarte subţiri şi usoare în ciuda faptului că sunt departe de a fi produse finisate pentru retail.

Având în vedere că tabletele cu procesoare AMD Hondo sunt complet superioare oricărei soluţii bazate pe Intel Atom, iar produsele cu APU-uri Temash vor fi şi mai puternice, este clar că piaţa tabletelor performante cu Windows 8 va fi dominată de AMD în 2013. Cel puţin la capitolul performanţe!

Temash pare să fie pregătit pentru o lansare în toamna acestui an, iar până atunci, Hondo va trebui să facă faţă asaltului de tablete cu Intel Atom. Singura alternativă pe care o are Intel sunt procesoarele Ivy Bridge din seria Y, dar aceastea vin cu un consum considerabil mai ridicat de energie, în timp ce iGPU-urile sunt inferioare soluţiilor AMD.