Tech Securitate

Top 10 escrocherii de Valentine’s Day

Top 10 escrocherii de Valentine’s Day

Bitdefender sfătuieşte utilizatorii de internet să se ferească de premii extraordinare sau de experți într-ale inimii care pretind că pot pune pe roate relațiile în dificultate. Acest tip de escrocherii sunt distribuite prin emailurile de tip spam și direcționează utilizatorii către site-uri de phishing, fraudă sau către pagini cu viruși.

Bărbații cheltuiesc cu 75% mai mulți bani decât femeile anul acesta de Valentine’s Day, potrivit unui sondaj realizat de CreditDonkey.com, așa încât infractorii cibernetici încearcă să îi atragă pe aceștia cu idei de cadouri. “Ofertele” includ ciocolată, inele cu diamant, parfumuri, daruri personalizate, bijuterii în formă de inimă sau ceasuri şi lista poate continua.

Una dintre escrocheriile care se răspândesc cu repeziciune atrage utilizatorii cu wallpaper-uri de Valentine’s Day și îi redirecționează către site-uri frauduloase. Acestora li se promite apoi că vor câștiga telefoane iPhone 5 și li se cer detaliile personale. Păcăleli asemănătoare, în numele lui Cupidon, circulă și pe Facebook. De asemenea, jocurile și aplicațile de Android descărcate de pe marketplace-uri neoficiale pot instala adware sau viruși.

Mai jos aveţi o listă cu posibile escrocherii. Nu generalizăm şi nu băgăm toate felicitările în aceeaşi oală, dar mare atenţie pe ce daţi click şi ce informaţii personale lăsaţi să circule pe diferite site-uri şi reţele sociale.

Top 10 escrocherii de Valentine’s Day în 2013 by Bitdefender:
1. Felicitări online periculoase
2. Cadouri pentru îndrăgostiți pe rețelele sociale
3. Oferte false cu limuzine
4. Propuneri de întâlniri amoroase
5. Profiluri false pe rețele sociale
6. Site-uri de întâlniri online
7. Oferte frauduloase de flori
8. Wallpaper de Valentine’s Day
9. Aplicații de Android periculoase
10. Falși experți în dragoste

Şi experţii Kaspersky Lab trag un semnal de alarmă şi subliniază câteva dintre pericolele care pot fi întâlnite în căutarea „jumătăţii” pe internet. Numeroase persoane rău intenţionate încearcă să profite de dorinţa naturală a oamenilor de a-şi căuta un partener. Diferite forme de „capcane dulci” sunt întâlnite frecvent în mediul online – și, sub impulsul unei „pasiuni” de moment, un utilizator poate rămâne foarte uşor fără bani sau cu PC-ul afectat serios de un malware. Ei recomandă să aveţi grijă pe ce site-uri matrimoniale intraţi şi să nu picaţi în plasa celor care vă solicită anumite confirmări prin sms. Riscaţi să vă măriţi factura cu pănă la 12 dolari/sms. Atenţie la e-mail-urile primite cu ocazia Valentine’s Day şi este bine să le verificaţi de două ori înainte să daţi click pe ceva.

În speranţa că nu v-aţi lăsat pradă escrocheriilor, noi vă dorim multă dragoste!