Tech Laptop

Ultrabook-urile – 43% din piata notebook-urilor in 2015

Ultrabook-urile – 43% din piata notebook-urilor in 2015

Conform unor studii făcute de cei de la IHS, o firmă de market research, ultrabook-urile vor avea 43% din piaţa notebook-urilor în anul 2015. Creşterea va fi progresivă, anul acesta ultrabook-urile vor avea doar 2% din piaţă. În 2013 acestea vor deţine 28%, apoi vor ajunge la 38% în 2014 şi în final, 43% în 2015.

Intel şi firmele partenere vor trebui să ducă o campanie de promovare puternică pentru aceste procentaje. Deşi cei de la Intel erau mult mai optimişti şi spuneau că ultrabook-urile vor ajunge să deţină 40% din piaţă până la sfârşitul lui 2012, rezultatele cercetătorilor de la IHS par ceva mai verosimile cu atât mai mult cu cât nu putem spune că segmentul acestor dispozitive a început cu dreptul. Primele modele de ultrabook-uri au venit toamna aceasta, faimoasele Asus ZenBook, dar nici nu a început bine cursa că au şi apărut probleme cum ar fi lipsacarcaselor de aluminiu sau scumpirea hard disk-urilor. Probabil toate au o rezolvare, dar nu cred că astfel de dificultăţi au fost în planurile lor de la bun început.

43% din calculatoarele portabile vor fi ultrabook-uri in 2015

Ultrabook-urile pot fi găsite la momentul actual cu platformaIntel Sandy Bridge, dar pe viitor vor veni cu Ivy Bridge şi în 2013, cu Intel Haswell. Preţurile lor sunt încă discutabile, deoarece sunt câteva modele care nu reuşesc să respecte standardul impus de Intel de sub 1000 de dolari. Totuşi, dacă preţul va coborî, consumul cu siguranţă se va mări şi atenţia din partea firmelor producătoare de componente (şi nu numai) va creşte. De pe urma ultrabook-urilor pot profita mulţi, spre exemplu producătorii de memorii flash.

Ultrabook-urile vin cu SSD, pe când laptop-urile au rămas la hard disk-urile tradiţionale. Din nou, lucrurile sunt incerte şi din acest punct de vedere deoarece au apărut ceva discuţii şi despre hard disk-urile hibrid, care le încorporează pe amândouă.

La cum evoluează tehnologia, cred că o să fie foarte interesant de urmărit drumul acestui segment. Din ce observ, tot mai mulţi îşi îndreaptă atenţia către tablete şi deşi este o altă mâncare de peşte, nu pot să nu privesc în ansamblu şi să mă întreb câţi vor alege să dea aproximativ 3000 de lei pentru un device care nu este la fel de portabil ca o tableta, ci doar la fel de bun ca un laptop mai ieftin… cel puţin deocamdată.