Software Tech

Windows 8 si limitele maxime la memoria RAM

Windows 8 si limitele maxime la memoria RAM

Mai avem puţin de aşteptat până la marea lansare a noului sistem de operare Windows 8. Dar deja se ştiu foarte multe informaţii despre acesta. Versiunile de test, cele beta, dar şi varianta Windows 8 release preview ne-au ajutat să ne familiarizăm cu noua interfaţă, noul mod de lucru, cu noile moduri de gestionare a informaţiilor etc.

Însă vreau să punctez câteva lucruri şi pe partea hardware, în special despre cantitea de memorie RAM necesară. Cred că ne-am lovit cu toţii de problema compatibilităţii dintre versiunea sistemul de operare, cantitatea de memorie RAM şi restul componentelor hardware. Dacă avem sistemul pe 32 de biţi, acesta poate să gestioneze până la aproximativ 4GB memorie RAM şi alocă resursele de lucru în anumite limite – până la 3.4GB pentru aplicaţii.

Dacă un device are 4GB memorie RAM sau mai mult este bine să luaţi în calcul instalarea versiunii pe 64 de biţi a unui sistem de operare. Astfel toate resursele sistemului vor fi gestionate corect şi se va putea folosi tot RAM-ul instalat.

Legat de Windows 8, acesta va putea gestiona şi mai multă memorie RAM comparativ cu Windows 7 şi fac referire la versiunile pe 64 de biţi (cele pe 32 de biţi sunt limitate la maxim 4GB – 3.4GB pentru aplicaţii):

Windows 7 Home Premium: 16GB vs. Windows 8 – 128GB
Windows 7 Professional: 192GB vs. Windows 8 Professional – 512GB
Windows 7 Enterprise: 192GB vs. Windows 8 Enterprise – 512GB

Conform informaţiilor oferite de Windowsfaralimite, versiunea Windows RT este doar pe 32 de biţi, deci limita maximă de RAM pentru un device cu acest sistem de operare este de 4GB RAM!