Software Tech

Windows Live Movie Maker 2011

Windows Live Movie Maker 2011

Sunt fan Movie Maker încă de pe vremea când venea instalat cu sistemului de operare Windows XP. Îmi place să filmez şi să fac tot felul de montaje basic. Nu vreau să dau banii pe o licenţă de editor video în condiţiile în care soluţia oferită de Microsoft îmi oferă tot ce am nevoie.

Am fost uşor dezamăgit când am constatat că Windows 7 nu vine nativ cu această aplicaţie. Apoi am descoperit Windows LiveEssentials şi totul a revenit la normal. Aşa cum este şi firesc, Movie Maker a suferit foarte multe transformări. A trecut de la un simplu progrămel în care puteai să lipeşti 2-3 cadre la ceva mult mai complex.

Ideea de bază s-a păstrat, dar Microsoft a căutat să includă în acest editor video cam toate instrumentele pe care le-ar dori majoritatea userilor. Nu-ţi imagina că poţi face montaje profesionale. Dar pentru un user obişnuit cred că este o unealtă practică şi eficientă. Acum sunt mult mai multe efecte de tranziţie, mai multe efecte vizuale, animaţii şi opţiuni pentru a realiza un filmuleţ aşa cum ţi-l doreşti.

Dacă nu vrei să-ţi baţi prea mult capul, Movie Maker îţi oferă opţiunea AutoFilm (AutoMovie). Introduci cadrele video şi imaginile dorite în aplicaţie, selectezi opţiunea auto (ai 7 formate la dispoziţie), setezi efectele vizuale dorite, setezi cadrele text în funcţie de opţiunile alese şi cam asta e toată munca. Îi dai să randeze mixajul şi în câteva minute ai un filmuleţ gata de sharuit. Recomand această opţiune în condiţiile în care aveţi cadre bine filmate şi nu necesită prea multă procesare.

Şi eu am făcut un asemenea test, iar mai jos aveţi rezultatul. Am făcut un filmuleţ cu un laptop testat în redacţia LaptopNews, iar în Movie Makere am adăugat câteva cadre text şi un efect vizual.

Dacă doreşti ceva mai multă “acţiune”, atunci căută să te bucuri de toate setările şi opţiunile întâlnite în Movie Maker. Acum poţi alege din peste 25 de efecte vizuale, peste 70 de animaţii pentru tranziţii şi peste 30 panorame şi zoom. Poţi să realizezi filmuleţul în format 16:9 sau 4:3.

Windows Live Movie Maker acceptă acum şi formatele video M4V, WTV, MOV, AVCHD, MPEG-4, MT2, 3GP pe lângă cele tradiţionale. Suportă chiar şi fişiere RAW.

Folosind imaginile din primul filmuleţ, am realizat un mic montaj cu setările mele. Am mărit şi viteza de redare de la 1x la 4x, de aici si durata mai mică a filmului.

După ce realizaţi filmuleţul dorit, puteţi să-l sharuiţi cu prietenii, să-l urcaţi direct pe Youtube, SkyDrive şi chiar să-l trimiteţi prin email. Aveţi mai multe opţiuni de salvare, în funcţie de mediul în care doriţi să-l utilizaţi. Spre exemplu, pentru Youtube puteţi să-l faceţi la calitate HD sau Full HD. Se salvează automat în format WMV, ceea ce-l face foarte uşor de urmărit pe un PC cu Windows, XBOX 360, dar nu şi pentru Apple.

Ca o concluzie, pot spune că Windows Live Movie Maker este editorul video perfect pentru cei ce doresc să jongleze cu propriile materiale multimedia. Cu ceva setări şi efecte, puteţi să acordaţi un nou sens imaginilor înregistrate chiar de voi. Nu este ceva profesional, dar trebuie să ţineţi cont că este un serviciu gratuit. În funcţie de sistemul vostru de calcul, randarea filmuleţelor poate dura de la câteva secunde până la câteva minute. Totul depinde şi de complexitatea materialului procesat. Plus că le puteţi sharui rapid pe diferite medii de comunicare sau chiar să salvaţi pe DVD. Recomand să-l încercaţi şi să vă realizaţi propriile filmuleţe.