Software

8 Moduri de eliberare a spatiului unitatii in Windows 10

8 Moduri de eliberare a spatiului unitatii in Windows 10 august 26, 2020
8 Moduri de eliberare a spatiului unitatii in Windows 10

Daca te confrunti cu o unitate SSD sau o unitate hard disk care se umple extrem de rapid, atunci este cu siguranta necesar sa eliberezi spatiul unitatii in Windows 10.

In acest articol, iti aratam 8 moduri inteligente si eficiente prin care poti face acest lucru.

1. Dezinstaleaza aplicatiile si programele nedorite

Una dintre cele mai bune solutii la problema aceasta este sa dezinstalezi aplicatiile si programele nedorite. Astfel, vei putea elibera cu succes spatiu pe disc.

uninstall

O parte dintre aceste programe consuma GB-uri de spatiu pe discuri valoroase.

Pentru a vizualiza spatiul disponibil pe disc, acceseaza Setari>Aplicatii>Aplicatii si functii.

In plus, este recomandat sa iei in considerare si dezinstalarea aplicatiilor native care nu iti sunt utile in absolut nici un fel. In ghidul Windows 10 gasesti informatii legate de modul de dezinstalare a aplicatiilor implicite.

2. Dezactiveaza modul de hibernare

Un alt mod de eliberare a spatiului unitatii in Windows 10 este acela de a dezactiva hibernarea. Poti face acest lucru doar daca nu utilizezi caracteristica de hibernare.

Altfel, ar trebui sa alegi o alta optiune. Atunci cand modul de hibernare este pornit, creeaza fisierul hyberfil.sys, fisier care necesita dimensiunea memoriei RAM instalate pe PC.

Spre exemplu, daca PC-ul tau detine 8 GB de memorie RAM, atunci caracteristica de hibernare va dura cel mult 7 GB de spatiu pe disc.

Sa dezactivezi modul de hibernare este foarte simplu. Acceseaza Prompt Command scriind CMD in campul de cautare, si apoi da click dreapta pe intrarea Command Prompt.

In continuare, da click pe Run as administrator, iar in Promptul de comanda ridicat tasteaza powercfg/hibernate off. Apasa apoi Enter pentru a dezactiva caracteristica de hibernare si pentru a elibera spatiu.

hibernate26

3. Dezactiveaza/Sterge puncte de restaurare a sistemului

Aceste puncte de restaurare sunt la indemana utilizatorului atunci cand acesta doreste sa restaureze computerul Windows 10 la o data anterioara pentru ca toate problemele sa fie solutionate.

In functie de numarul de puncte, precum si de spatiul destinat caracteristicii de restabilire a sistemului, cel mai probabil sunt luate GB de spatiu pe disc. Nu se recomanda oprirea functiei de restaurare a sistemului.

Caracteristica de restaurare a sistemului se poate dezactiva foarte simplu. Tasteaza sysdm.cpl in campul de cautare Start/taskbar, si apoi apasa tasta Enter.

Mergi apoi la fila Protectie sistem, iar la sectiunea Setari de protectie selecteaza o unitate si apoi da click pe butonul Configurare. Selecteaza optiunea Dezactivati butonul de protectie pentru protectia sistemului, si apoi da click pe Aplicare.

Trebuie sa repeti atat pasul 2 cat si pasul 3 pentru alte unitati, pentru a reusi sa dezactivezi in totalitate caracteristica de restaurare a sistemului si pentru a elibera cu succes spatiul unitatii in Windows 10.

4. Goleste cosul de reciclare

Chiar daca stergi anumite fisiere si acestea ajung in cosul de reciclare, acestea continua sa preia spatiul pe disc. Pentru a recupera spatiu pe discuri importante, trebuie sa elimini in totalitate continutul din cosul de reciclare.

Este recomandat sa configurezi Windows 10 pentru a sterge in mod automat fisiere vechi din Cosul de reciclare.

5. Sterge versiunile vechi ale driverelor

Exact ca si versiunile mai vechi ale software-ului, driverele vechi care nu iti sunt de nici un folos ocupa spatiu pe disc.

Vestea buna este ca Windows 10 permite stergerea acestora, si exact acest lucru trebuie sa il faci pentru a elibera spatiul unitatii in Windows 10.

6. Elimina folderul Windows.old

In situatia in care ai facut upgrade la Windows 10 din Windows 7/8.1 sau ai actualizat ultima versiune de Windows 10 recent, atunci cel mai probabil ai un folder denumit Windows.old, folder in care se regasesc date din instalarile Windows anterioare.

Acesta detine nu mai putin de 10 GB de spatiu pe unitate. Daca nu ai nevoie de date din instalarile anterioare Windows, atunci ar trebui sa stergi acest folder pentru a elibera un volum semnificativ de spatiu pe disc.

7. Elimina fisierele $ Windows. – BT & $ Windows. – WS

Aceste fisiere se gasesc la radacina unitatii de sistem, si sunt generate in timp ce se realizeaza un upgrade la Windows 10. Pentru a elibera GB-uri de spatiu este recomandat sa le stergeti.

8. Sterge conturile de utilizator pe care nu le mai folosesti

Daca detii mai multe conturi de utilizator pe calculatorul tau, conturi pe care nu le mai folosesti, atunci ar trebui sa stii ca acestea pot consuma cateva MB in GB de spatiu pe disc. Prin urmare, este necesar sa scapi de ele.

Pentru a le sterge, mergi la aplicatia Setari>Conturi>Familie si alte persoane, selecteaza un cont si da click pe butonul Eliminare.