Diverse Tech

Blue Origin îi trimite cu succes pe William Shatner și echipajului in spațiu și înapoi

Blue Origin îi trimite cu succes pe William Shatner și echipajului in spațiu și înapoi

Celebrul actor Star Trek, William Shatner

și un echipaj de trei colegi de călători au zburat cu succes la marginea spațiului și s-au întors în această dimineață cu racheta turistică New Shepard de la Blue Origin. Cei patru au decolat de la instalația de lansare Blue Origin din Van Horn, Texas la 9:50 AM ET, a urcat la o altitudine de aproximativ 66 mile în sus și apoi a aterizat în siguranță pe Pământ.

Zboară alături de Shatner astăzi erau doi clienți plătitori și un angajat Blue Origin. Printre aceștia se numărau Chris Boshuizen, cofondator al micii companii satelitare Planet Labs, și Glen de Vries, cofondator al Medidata, o companie de software. Audrey Powers, vicepreședinte al misiunii și operațiunilor de zbor la Blue Origin, a reprezentat compania în zbor.

„CE MI-AȚI DAT DUMNEAVOASTRĂ ESTE CEA MAI PROFUNDĂ EXPERIENȚĂ.”

După ce Shatner a aterizat, a vărsat lacrimi, emoționat de ceea ce tocmai s-a întâmplat. „Ceea ce mi-ați oferit este cea mai profundă experiență”, a spus Shatner fondatorului Blue Origin, Jeff Bezos, după ce actorul a aterizat. „Sunt atât de plin de emoție cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat. Doar că este extraordinar, extraordinar. Sper să nu mă mai recuperez niciodată din asta. ” Shatner a susținut după aceea că toată lumea trebuie să vadă ceea ce a văzut, comparând chiar experiența tranziției de la cerul albastru la întunecimea spațiului cu ceea ce s-ar putea să moară. „Asta este moartea?” el a intrebat.

Jeff Bezos pune aripile astronautului Blue Origin pe William Shatner după zbor
Imagine: Blue Origin

Zborul din această dimineață, care durează puțin peste 10 minute, marchează a doua lansare de succes cu echipaj albastru pentru racheta New Shepard. Prima lansare cu echipaj a companiei pe 20 iulie a purtat-o ​​pe Bezos, care este fostul CEO al Amazon. A zburat împreună cu fratele său, Mark, un adolescent olandez și legendarul aviator Wally Funk. Când Funk a zburat, ea a devenit cea mai în vârstă persoană din spațiu la 82 de ani, dar în această dimineață, Shatner, în vârstă de 90 de ani, a depășit-o.

New Shepard este racheta principală a companiei în acest moment. Vehiculul este suborbital, deci nu poate atinge suficientă viteză pentru a intra pe orbita în jurul Pământului. În schimb, este capabil să lanseze echipaje la marginea spațiului și înapoi, astfel încât călăreții să poată experimenta greutatea timp de câteva minute. Pentru a ajunge în spațiu, echipajele lansează legate în interiorul unei capsule ale echipajului, cocoțată deasupra rachetei. Odată ridicate deasupra Pământului, capsula și racheta se separă, iar pasagerii plutesc scurt în cabină. Apoi, ambele bucăți ale vehiculului cad înapoi pe Pământ; capsula aterizează sub parașute în timp ce racheta își reaprinde motorul și aterizează în poziție verticală.

Echipajul zborului de astăzi: Audrey Powers, William Shatner, Chris Boshuizen și Glen de Vries, cu membru al echipajului 7 Sarah Knights
Imagine: Blue Origin

Deși zborul lui Shatner a fost în cele din urmă un succes, vine într-un moment tumultuos pentru Blue Origin. Chiar înainte de misiune, 21 de angajați actuali și foști au publicat un eseu înfricoșător, criticând cultura Blue Origin ca fiind atât sexistă, cât și nesigură. O investigație recentă a Washington Post a dezvăluit, de asemenea, că angajații cred că Blue Origin are „o cultură autoritară a fratelui”.