Hardware Tech

Cablul PCIe 5.0 capabil să livreze 600W este de fapt cel folosit de NVIDIA pe plăcile Founders Edition

Cablul PCIe 5.0 capabil să livreze 600W este de fapt cel folosit de NVIDIA pe plăcile Founders Edition noiembrie 3, 2021
Pcie

Mai țineți minte cablul de alimentare ciudat pe care NVIDIA l-a introdus odată cu lansarea seriei RTX 3000?

Ei bine, se pare că producătorul de plăci video a știut ceva ce restul industriei nu știa la momentul respectiv, astfel noul cablu PCIe 5.0 s-a adeverit a fi exact același cablu care a venit în pachetul plăcilor video Founders Edition de ultimă generație.

ASUS a anunțat de curând ROG Thor 1000W Platinum II, o sursă pe care o am chiar acum la birou și pe care am testat-o preț de câteva zile. Printre noutățile introduse de a doua iterație a sursei se numără și un cablu „PCIe 5.0 Ready” pe care mă jur că nu l-am găsit în cutie. Sau cel puțin asta am crezut, dar se pare că acesta a fost acolo tot timpul, doar că nu sub forma la care mă așteptăm eu.

PCI Express 5.0 port alimentare 600WÎn niște imagini postate de Igor’s Lab acum trei săptămâni, am putut vedea imagini cu un cablu cu 16 pini. Acesta urma să fie specific PCIe 5.0 și m-aș fi așteptat ca modelul pe care l-am primit de la NVIDIA să fie un concept, ori mai de grabă, un cablu PCIe 4.0.

Se pare însă că sunt unul și același, iar toți cei care au pus mâna pe o placă video Founders Edition din generația actuală au avut în tot acest timp un cablu încă nelansat… bine, nu în adevăratul sens al cuvântului.

Cablul PCIe 5.0 este capabil să livreze până la 600W prin intermediul celor 12 pini, astfel elimină nevoia de a folosi două, sau chiar trei cabluri 8-pin pentru alimentarea plăcii video. Nu se știe ce s-a întâmplat cu cei patru pini adiționali pe care i-am văzut în pozele inițiale, dar s-ar părea că momentan, cablul este numai bun pentru plăcile video ale momentului. Cine știe? Poate că odată cu RTX 4000 și Radeon RX 7000 vom vedea alimentarea cu 16 pini, dar până atunci măcar să pună toată lumea mâna pe o placă video din generația curentă.