Tech Stiinta

SUA va construi în România reactoare mici modulare

SUA va construi în România reactoare mici modulare

Dacă tot a venit scumpirea energiei electrice peste noi, zic că știrea asta ar trebui să ne bucure, pentru că ar presupune mai multă independență energetică pentru România. Poate chiar și prețuri mai stabile pe perioade lungi, dacă nu mai mici.

Într-o întâlnire oficială, care a avut loc ieri, la Conferința pe tema schimbărilor climatice la nivel mondial COP26, de la Glasgow, președintele Klaus Iohannis și John Krry, reprezentantul special al Președintelui SUA pentru climă, au anunțat că România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028.

Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România a anunțat că dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate.

Acordul comercial va include o uzină cu tehnologie NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a ajungla 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat în martie 2019 că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei SMR ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.

Nicuna dintre părți nu a specificat unde vor fi amplasate aceste reactoare.