Smartphones Tech

Caramida pentru nostalgici: Nokia-6310 – relansat dupa doua decenii

Caramida pentru nostalgici: Nokia-6310 – relansat dupa doua decenii octombrie 15, 2021
nokia-6310

Acum mai bine de un deceniu, cine spunea Nokia spunea telefonie mobila. Compania finlandeza avea in productie zeci de modele, pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Asa se face ca ajunsese la o cota de peste 30% din piata mondiala. Din pacate, aceste performante sunt doar o amintire frumoasa.

Desi Nokia a produs unul dintre primele telefoane mobile dotate cu o camera foto (modelul 7650), rezolutia slaba de la acea vreme nu i-a convins nici pe utilizatori, nici pe mai marii companiei, care au ratat, astfel, ce avea sa se dovedeasca noua revolutie in domeniul telefoniei mobile: combinarea mai multor aparate intr-unul singur.
Citeste si: A fost inventat WhatsApp-ul romanesc: nimeni nu iti poate citi mesajele si nici asculta apelurile
Ratarea a fost extrem de costisitoare pentru finlandezi. Cand ei erau lideri absoluti, Samsung fabrica telefoane mobile cu ecran alb-negru. Cand Nokia era cea mai dorita marca de telefoane, Apple inventa iPhone-ul.
In cativa ani, Nokia decadea rapid si afacerea sa de producere a telefoanelor mobile era cumparata de Microsoft, care, dupa ce a pus mana pe patente, a revandut business-ul si dreptul de folosire a numelui Nokia catre HMD Global, tot o companie finlandeza.
Desi a trecut la productia de telefoane inteligente, din cand in cand, HMD aduce in atentia publicului nostalgic si nu numai, modele legendare pentru Nokia, adaptate, totusi, acestor ani.

La pachet cu Snake

La aniversarea a 20 de ani de la lansarea modelului 6310, Nokia a venit, recent, cu versiunea 2021 a foarte ravnitului terminal, la vremea primului exemplar, considerat, atunci, un model business, cu un pret pe masura.
Daca, acum, oamenii de afaceri se mandresc cu iPhone 13 Pro Max sau cu Samsung Galaxy Z Fold 3 sau S21 Ultra, acum 20 de ani, Nokia 6310 era unul dintre preferatii lor.
Potrivit nokia.com, noul model 6310 preia forma emblematica a telefonului original si o actualizeaza cu un ecran mare, curbat, lizibilitate si accesibilitate optimizate, plus o serie de caracteristici clasice cunoscute si apreciate: radio FM wireless, baterie care poate rezista cateva saptamani de la o incarcare la alta si clasicul joc Snake.
Toate acestea sunt incorporate intr-o carcasa dura, de policarbonat, ca sa reziste la socurile zilnice.
Nokia 6310, editia 2021 are un ecran QVGA de 2.4-inch (320 x 240 pixeli), un chipset Unisoc 6531FMemorie 8MB RAM plus 16MB stocare interna, care poate ajunge pana la 32GB cu card micro si camera foto VGA de 0.3MP, cu blitz LED.
Si totul costa in jur de 261 de lei, in functie de unde-l cumpara nostaligii sau doar cei aflati in cautarea unui telefon rezistent, cu o baterie care tine cat smartphone-urile nici nu viseaza si la un pret accesibil.