Smartphones

Ce facem dacă ne-a căzut telefonul în apă

Ce facem dacă ne-a căzut telefonul în apă iunie 23, 2021
Ce-trebuie-sa-faci-daca-ti-a-cazut-telefonul-in-apa

Dacă, din greşeală, ne-a căzut telefonul în apă, trebuie acţionat cu rapiditate pentru salvarea tuturor datelor și fișierelor de pe smartphone pentru a evita achiziţionarea unuia nou.

Modelele mai noi se bucură de o protecție sporită la contactul cu apa sau cu praful. Acest lucru, însă, nu garantează că vor rezista la contactul cu orice lichid.

Pentru a verifica dacă telefonul este rezistent la apă trebuie verificată valoarea rating-ului IP. Prima cifră din rating, adică 6, reprezintă rezistența la praf, iar cea de a doua cifră indică protecția la apă.

Majoritatea telefoanelor au IP67, adică o rezistenţă sub apă de până la 1 metru, timp de 30 de minute. IP 68 indică o rezistenţă sub apă mai adâncă şi pentru o perioadă mai lungă de timp. Toate aceste date sunt furnizate de către producător.

Acest rating este acordat în urma unor teste efectuate în laborator şi în anumite condiții.

Dacă se întâmplă să scăpăm în apă un telefon fără rating de protecție sau unul cu rating mai mic, trebuie acţionat rapid pentru recuperarea acestuia.

Un telefon căzut în apă poate fi reparat dacă a fost scos rapid din apă. Cu cât va sta mai mult sub apă, cu atât aceasta va deteriora componentele esențiale.

  • Pentru a evita un scrtcircuit, telefonul trebuie închis imediat ce a fost scos din apă.
  • Pentru ca telefonul să se usuce mai repede, se îndepărtează carcasa, bateria, cardul de memorie și cartela SIM. În cazul în care carcasa nu poate fi scoasă, este suficient să se scoată doar cartela și cardul de memorie.
  • Atât telefonul, cât şi toate porturile pot fi şterse cu un prosop sau cu o lavetă.
  • De asemenea, se poate folosi o pompă cu aer pentru aspirarea picăturilor de apă din interior. In timpul acestei operaţiuni, telefonul nu trebuie mişcat.
  • Telefonul trebuie lăsat închis pentru 2-3 zile pentru ca toate componentele să se usuce foarte bine.

Funcționează uscarea cu orez a telefonului?

Mulţi ştim de metoda introducerii într-un bol cu orez a telefonului căzut în apă.

Este doar o poveste. Un studiu realizat de TekDry a demonstrat că orezul nu este eficient în uscarea telefonului.

Cel mai eficient s-a demonstrat a fi gelul silicat. Din acest motiv multe kit-uri pentru salvarea telefonului căzut în apă includ și o pungă cu gel silicat.

Repornirea telefonului după ce s-a uscat

Telefonul poate fi redeschis la aproximativ 48-72 de ore. Apoi se testează dacă toate componentele funcționează corespunzător: ecranul tactic, difuzoarele, microfonul, portul de încărcare, cel pentru căști, slot-ul pentru SIM și cel pentru microSD.

Dacă telefonul nu se va deschide, nu se va mai încarca sau nu va mai funcționa corect, trebuie dus în service pentru reparație.

Insă, există situaţii când achiziţionarea unuia nou este mai ieftină decât reparaţia acestuia. De asemenea, foarte importantă este salvarea datelor şi fişierelor importante.

Dacă telefonul scapă în apă în timp ce este pus la încărcat, nu trebuie scos din priză înainte de a opri curentul.

Odată ce a fost scos din apă, telefonul nu trebuie scuturat şi nici verificat imediat dacă mai funcţionează.

Telefonul nu se usucă cu uscătorul de păr deoarece căldura îi poate provoca mai rău. Introducerea lui în cuptor, chiar şi în cel cu microunde, este periculoasă, distrugând componentele acestuia.

Intrucât telefoanele rezistente la apă au accesul la porturi blocat, șansele ca particulele de apă să-i deterioreze componentele sunt mult mai mici.

Este bine şi chiar indicat, ca orice telefon să fie ţinut cât cât mai departe de lichide pentru a nu-i fi afectată performanţa.

O carcasă waterproof poate preveni, pentru un timp, contactul cu apa în momentul în care acesta va cădea în apă.