Software

Windows 11

Windows 11

Windows 11 a fost lansat si este versatil, imbunătațit dar nu este compatibil cu toate calculatoare. Poti verifica daca este compatibil cu ajutorul tool-ului pus la dispozitie de catre Microsoft PC Health Check

Succesorul lui Windows 10, Windows 11 va fi anunțat la marele eveniment Microsoft din data de 24 iunie.

Data lansării Windows 11

În acest moment nu se cunoaşte data exactă a lansării. Microsoft a anunțat că în data de 24 iunie se va discuta despre următoarea generație de Windows. În 2015, odată cu lansarea Windows 10, Microsoft era convins că nu va exista Windows 11, însă tehnologia s-a schimbat de-a lungul anilor.

Se zvoneste ca actualizarea ar putea fi gratuită pentru utilizatorii de Windows 8, Windows 7, Windows 10. Similar cu modul în care Apple oferă noile lor versiuni de macOS gratuit în fiecare an, este posibil ca Microsoft să ofere aceeași taxă gratuită pentru Windows 11, dând posibilitatea mai multor utilizatori să-şi actualizeze softul, fără a plăti nimic.

Numele de Windows 11

În timpul discursului de deschidere la Build 2021, Satya Nadella a vorbit despre utilizarea unei noi versiuni de Windows.  Un spin-off numit Windows 10x a fost în curs de desfășurare pentru tablete și laptopuri low-end, dar s-a renunţat brusc la el la începutul acestui an.

Se ştie faptul că asistența pentru Windows 10 se va încheia în 2025. Compania a stabilit ca data de încheiere pentru actualizări și asistență pentru Windows 10 în 2025.

Caracteristici Windows 11

Un nou aspect pentru Windows 11

S-a zvonit de mult că UI este în prezent reproiectat, cu un nou font, Segoe UI Variable, deja activat în versiunile dev. Cu toate acestea, echipa de proiectare Microsoft caută și un nou font, cerând utilizatorilor să aleagă din cinci fonturi pentru a putea înlocui Calibri.

A apărut o postare recentă de locuri de muncă care a descris rolul ca “construirea de piese noi și modernizarea părților existente ale Windows UX şi efectuarea de cercetări ale utilizatorilor să se realizeze pentru a înțelege nevoile acestora”. Deși acest lucru ar putea însemna și o reîmprospătare subtilă a Windows 10, ar putea însemna o reproiectare imensă pentru Windows 11, dacă este confirmat la evenimentul din 24 iunie.

Odată cu versiunea recentă din 21996 care confirmă numele Windows 11, putem vedea, de asemenea, o UI de reîmprospătare, cu butonul de pornire și pictogramele de pe bara de activități care se deplasează spre mijloc, amintind de docul de la macOS. Nu doar fonturile și icoanele văd o reîmprospătare pentru Windows 11, ci chiar se îndreaptă spre părţile întregului sistem de operare, ceea ce pare să îl deosebească chiar mai mult de Windows 10.

Meniul Start este acum aparent în centrul barei de activități, dar există şi o modalitate de a readuce meniul clasic în partea stângă datorită unor noi funcţii.

Se pare că există o altă caracteristică care este foarte utilă atât de pe smartphone-urile Android, cât și pe iOS, sub forma “Wake to Touch”. Printr-o simplă atingere a ecranului, smartphone-ul sau tableta pot ieşi din modul de așteptare pentru a fi refolosită.

Noi caracteristici ale sistemului de operare Windows 11

O actualizare importantă pentru Windows 11 nu va fi atribuită doar aspectului sistemului de operare, ci şi caracteristicilor utile. S-a raportat că Microsoft va include statistici privind utilizarea bateriei în aplicația Setări. Smartphone-urile au acest tip de funcționalitate de mulți ani, dar au fost în mod evident absente în Windows.

Alte caracteristici zvonite care ar putea fi mutate de la “Sun Valley” la Windows 11 ar putea include posibilitatea de a dezinstala majoritatea aplicațiilor Microsoft preinstalate şi îmbunătățiri pentru asistență instantanee pentru afișaje externe.

În plus, în versiunile de testare ce au realizate recent, s-a constatat că bara de activități și procesul de explorare a fișierelor, de obicei văzut în Managerul de activități, par să fie separate în cele din urmă.

Există chiar și o funcție utilă pentru a aranja mai bine ferestrele pe un singur ecran.

Accesând butonul “maximizare”, va apărea o fereastră pop-up, oferind posibilitatea de a aranja din nou aplicațiile deschise și de a le afișa pe toate simultan într-un mod ordonat.

Pe lângă aceasta, această versiune nu mai dispune de clic dreapta pe bara de activități pentru Task Manager, alături de comanda rapidă de la tastatură a Win + X pentru a comuta la PowerShell.