Software Tech

VPN pentru Windows 10: Iata ce trebuie sa stii

VPN pentru Windows 10: Iata ce trebuie sa stii

Termenul ‘’VPN’’ reprezinta prescurtarea pentru Reteaua Virtuala Privata, si dupa cum sugereaza si denumirea, VPN-urile reprezinta o modalitate extrem de sigura de accesare a internetului precum si de mentinere a conexiunii private.

VPN-urile stabilesc o conexiune directa intre PC si internet, conexiune in care datele sunt transmise printr-un tunel criptat. In plus, acestea sunt foarte importante pentru confidentialitate digitala.

Iata cateva informatii utile despre VPN-uri si despre VPN pentru Windows 10.

Ce este de fapt un VPN si cum functioneaza acesta

In cazul in care libertatea si confidentialitatea online sunt foarte importante pentru tine, atunci este cu siguranta foarte important sa utilizezi un VPN.

Acest creeaza o conexiune de internet extrem de sigura. VPN-ul te poate ajuta sa iti pastrezi anonimitatea in mediul virtual, ceea ce inseamna practic ca locatia reala nu va mai fi vizibila. Mai mult decat atat, ajuta si la prevenirea

spionajului si a atacurilor cibernetice.

Prin urmare, atat datele personale cat si dispozitivul vor fi protejate de hacker, de programe malitioase, si chiar si de supraveghere guvernamentala.

VPN-ul ajuta utilizatorul sa navigheze liber pe internet, sa deblocheze orice site doreste de absolut oriunde, si chiar si servicii de streaming precum clienti de torrent, Netflix SUA, etc.

Chiar daca suna cumva destul de complex sa utilizezi un VPN, acest lucru este de fapt foarte simplu, si nu trebuie sa fii expert in tehnologie pentru a-l folosi.

Tot ce trebuie sa stii despre conectarea la o retea VPN in Windows 10

Indiferent daca vorbim de job sau pur si simplu de uz personal, te poti conecta simplu si rapid la o retea VPN pe PC-ul tau Windows 10.

In cele ce urmeaza iti vom arata pasii esentiali pe care trebuie sa ii urmezi pentru a face acest lucru.

1. Creearea unui profil VPN

Inainte de a te conecta la o retea VPN, este esential sa detii un profil VPN pe PC-ul tau. Asadar, poti crea un profil VPN pe cont propriu, sau poti alege sa setezi un cont de la locul de munca pentru a avea un profil VPN de la firma la care lucrezi.

Inainte de a urma aceasta procedura, este important sa stii ca daca este vorba de locul de munca, va trebui sa cauti setarile VPN sau o aplicatie de acest tip atunci cand te afli la birou.

Pe de alta parte, daca este pentru un serviciu VPN la care doresti sa te abonezi pentru uz personal, atunci va trebui sa vizitezi Microsoft Store pentru a vedea daca exista sau nu o aplicatie pentru serviciul respectiv, dupa care va

trebui sa accesezi site-ul web al serviciului VPN unde vei vedea daca setarile de conexiune sunt sau nu listate acolo.

Selecteaza butonul Start, apoi Setari>Retea si internet>VPN>Adaugati o conexiune VPN.

Atunci cand ajungi la >Adaugati o conexiune VPN, va trebui sa procedezi in felul urmator:

– Pentru Furnizor VPN selecteaza Windows;

– Introdu in casuta Nume conexiune, un nume pe care il vei cauta la conectare;

– Introdu adresa serverului VPN in casuta Numele sau adresa serverului;

– In ceea ce priveste Tipul VPN, alege tipul conexiunii VPN pe care doresti sa o creezi. Este important sa stii cu exactitate ce tip de conexiune VPN foloseste firma sau serviciul tau VPN;

– Tip de informatii de conectare reprezinta tipul informatiilor de conectare.

Alege un nume de utilizator si o parola, un certificat sau un smart card in cazul in care te conectezi la o retea VPN pentru job. Dupa ce parcurgi toti acesti pasi, salveaza datele introduse.

2. Conectarea la o retea VPN

In momentul in care profilul tau VPN este gata, atunci te poti conecta. Iata cum se realizeaza conexiunea:

– Selecteaza pictograma Retea care se afla in partea dreapta a barei de activitati

– Alege conexiunea VPN dorita, dupa care alege una din urmatoarele variante:

In cazul in care apare butonul Conectare sub conexiunea VPN, atunci selecteaza Conectare. Pe de alta parte, daca se deschide sectiunea VPN in Setari,

atunci selecteaza conexiunea VPN acolo, si apoi Conectare.

– In cazul in care iti este solicitat sa introduci parola sau numele de utilizator, atunci nu uita sa parcurgi si acest pas.

Pentru a stii daca esti conectat sau nu, trebuie sa te uiti ca numele conexiunii VPN sa aiba Coenctat dedesubt.

In plus, pentru a putea vedea daca esti conectat la VPN in timp ce lucrezi pe PC-ul tau, atunci va trebui sa selectezi

pictograma Retea care se gaseste in partea dreapta a barei de activitati, dupa care sa urmaresti daca la conexiunea VPN scrie Conectat.