Tech

Cum să urmăriți lansarea Inspiration4, prima misiune complet spațială a SpaceX în spațiu

Cum să urmăriți lansarea Inspiration4, prima misiune complet spațială a SpaceX în spațiu

SpaceX urmează să lanseze primul echipaj complet privat de pasageri care orbitează miercuri. Echipajul Inspiration4, trei oameni obișnuiți și un filantrop miliardar care finanțează misiunea, vor urca miercuri după-amiază pe capsula Crew Dragon a SpaceX și vor pleca la 20:02 ET în vârful unei rachete Falcon 9, accelerând spre o orbită la 360 de mile deasupra solului – mai departe de pe Pământ decât Stația Spațială Internațională.

Dacă totul merge conform planului, misiunea va marca o nouă etapă în industria spațială comercială în devenire, unde companii deținute de miliardari precum Elon Musk și Jeff Bezos s-au întrecut pentru a normaliza călătoriile spațiale pentru alte persoane decât astronauții guvernamentali. Misiunea vizează, de asemenea, să strângă 200 de milioane de dolari pentru Spitalul de Copii St. Jude pentru a ajuta la finanțarea cercetării cancerului.

Jared Isaacman, un pilot instruit și fondatorul bogat al unei companii de procesare a plăților, va conduce misiunea ca comandant al acesteia. El a cumpărat patru locuri pe Crew Dragon și a ales trei colegi de pasageri: Hayley Arceneaux, un supraviețuitor al cancerului și asistent medic Sf. Iuda, a fost exploatat pentru misiune prin Sf. Iuda. Sian Proctor, geo-științific și fost candidat la astronaut NASA, a câștigat un concurs video organizat de compania Isaacman, Shift4, pentru locul său. Și Christopher Sembroski, inginer de date la Lockheed Martin, ocupă locul rezervat unuia dintre miile care au donat Sf. Iuda; biletul i-a fost transmis de un prieten care a câștigat.

Escadra meteo a Forței Spațiale prezice o șansă de 90% de vreme favorabilă la ora de decolare,

La ce oră este decolarea?

Racheta Falcon 9 a SpaceX, cu Crew Dragon în partea de sus, va pleca la 20:02 ET de la lansatorul 39A al companiei la Centrul Spațial Kennedy al NASA. Primul amplificator al rachetei se va detașa de cel de-al doilea amplificator și Crew Dragon pentru a face o aterizare de întoarcere pe o barjă din Oceanul Atlantic la aproximativ 10 minute de la decolare. Între timp, Crew Dragon va mări spre orbita sa, detașându-se de rapper-ul etapei a doua a Falcon 9 în jurul orei 20:14 ET pentru a începe o serie de focuri de propulsie care vor trage capsula din ce în ce mai sus în următoarea oră sau cam așa ceva.

Citeste si  Daunele cauzate de dezastrele climatice și meteorologice din SUA au atins un nou record în 2020

Cum să urmărești

SpaceX va avea un flux live pe YouTube care va începe în jurul orei 16:00 ET, cu aproximativ patru ore înainte de decolare. Netflix, care produce un serie documentară despre misiunea Inspiration4 cu Revista Time, va avea, de asemenea, un flux live pe contul său de YouTube. Spre deosebire de misiunile cu astronauții NASA la bord, nu va exista un flux live din interiorul capsulei atunci când echipajul intră pe orbită. In schimb, SpaceX si Contul Twitter al misiunii Inspiration4 va trimite pe Twitter actualizări pe tot parcursul misiunii. Ultimul episod din seria Inspiration4 de la Netflix, lansat pe 30 septembrie, se va concentra pe experiența echipajului în spațiu și va arăta imagini ale activităților lor.