Tech

Delta Air Lines va echipa 11 000 de piloti cu tablete Microsoft Surface 2

Delta Air Lines va echipa 11 000 de piloti cu tablete Microsoft Surface 2

După ce a cumpărat 19 000 de telefoane mobile Nokia Lumia 820 pentru personalul de cabină, Delta Air Lines va echipa 11000 de piloţi cu tableteMicrosoft Surface 2. Acestea vor înlocui vechile genţi cu documentaţia necesară fiecărui zbor. În aceste condiţii, piloţii nu vor mai căra 18Kg de cărţi, hărţi şi alte documente tipărite pentru zbor. Vor avea totul în aproximativ 670 de grame.

În acest an, Delta va echipa piloţii de pe aeronavele Boeing 757 şi 767 cu noua tehnologie, urmând apoi o perioadă de testare. Dacă totul va decurge conform planului şi FAA va aproba utilizarea tabletelor Surface 2 în cockpit-uri, transportatorul american va înzestra toţi piloţii cu tablete Microsoft până la finalul lui 2014.

Tabletele Surface 2 vor rula sistemul de operare Windows RT 8.1, iar piloţii vor putea utiliza două aplicaţii side-by-side, având astfel acces rapid la diferite informaţii despre avion, starea vremii, noile coordonate de zbor etc. Vor utiliza în special aplicaţia Jeppesen FliteDeck Pro.

Nu mai este un secret faptul că noile tehnologii intră tot mai mult în viaţa noastră, a tuturor. Indiferent de domeniul de activitate, fără tehnologie nu se prea mai face performanţă. Încă din 2011, companiile aeriene au început să ia în calcul folosirea tabletelor, telefoanelor mobile inteligente şi a internetului la bordul avioanelor etc.

Tabletele vor oferi acces rapid la informaţii. Piloţii vor putea căuta în timp real anumite date şi vor avea timp mai mult să se concentreze asupra pilotării aeronavelor. Nu vreau să mă gândesc cum e să cauţi un parametru în cele 18 kg de manuale şi hărţi, mai ales în situaţii dificile.

Pe lângă avantajele practice oferite piloţilor, folosirea tabletelor Microsoft Surface 2 pe întreaga flotă şi eliminarea genţilor clasice de zbor vor duce la o economie de carburant cu aproximativ 4 540 000 litri/an. Acest lucru înseamnă o economie importantă la bugetul companiei, dar şi mai puţine emisii de CO2. În plus, folosirea tabletelor va reduce consumul de hârtie cu 7.5 milioane pagini/an, astfel putând fi salvaţi aproximativ 900 de copaci/an.

În anii următori, Delta intenţionează să extindă gama de echipamente EFB (electronic flight bags). Au apărut deja aplicaţii utile pentru personalul de la sol, urmând ca în viitorul apropiat şi aceştia să fie dotaţi cu tablete. Astfel tot personalul va putea comunica mult mai rapid.