Tech

Echipa de ingineri Facebook ne spune în cele din urmă ce a cauzat întreruperea

Echipa de ingineri Facebook ne spune în cele din urmă ce a cauzat întreruperea

Echipa de inginerie Facebook a dezvăluit astăzi motivele pentru care aplicațiile deținute de Zuckerberg au fost închise pentru aproape șase ore la nivel global. Aplicațiile afectate au fost Facebook, Instagram și WhatsApp, care au un total estimat de 4,6 miliarde de utilizatori în întreaga lume.

Potrivit datelor publicate de Bloomberg, gigantul a pierdut aproximativ 7 miliarde de dolari ca urmare a întreruperii neașteptate – cea mai gravă din 2019. Închiderea a început în jurul orei 17:00 (GMT + 1) luni, 4 octombrie 2021 și a durat patru vreo șase ore.

Pe NetBlocks – o platformă care monitorizează întreruperile internetului și efectele – închiderea a făcut ca economia globală să piardă 160 USD în fiecare oră. Acțiunile Facebook s-au epuizat cu peste cinci procente, iar CEO-ul Facebook – Mark Zuckerberg – a pierdut 7 miliarde de dolari în valoare netă în timpul închiderii.

Pe mai multe surse de date, Facebook, Instagram și WhatsApp înregistrează lunar un număr total de 2,9 miliarde de utilizatori activi. Amintiți-vă că în 2019, utilizatorii Facebook au experimentat o oprire de douăzeci și patru de ore, care este cea mai mare oprire a companiei până în prezent.

Timp de aproape șase ore, Facebook, WhatsApp și Instagram au fost complet inaccesibile la nivel global. În acest interval de timp, utilizatorii au raportat apariția unei erori de server ori de câte ori au încercat să se conecteze, indicând faptul că Facebook se lupta cu probleme tehnice.

Motivul întreruperii timp de șase ore a fost dezvăluit de vicepreședintele de inginerie și infrastructură al Facebook, Santosh Janardhan.

„Tuturor și companiilor din întreaga lume care depind de serviciile noastre, ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de astăzi pe platformele noastre. Am depus eforturi pentru a ne asigura că totul revine la normal. Sistemele noastre sunt acum accesibile și funcționale ”, a spus el într-un comunicat.

Janardhan a dezvăluit, de asemenea, că întreruperea a afectat, de asemenea, multe dintre instrumentele și sistemele interne ale Facebook „ne folosim de operațiunile noastre zilnice, ceea ce face mai dificilă detectarea și remedierea rapidă a problemei”.

„Echipa noastră de ingineri a descoperit că modificările de configurație pe routerele principale care controlează traficul de rețea între centrele noastre de date au fost responsabile pentru crearea acestei probleme care a oprit comunicarea”, a adăugat el.

El a spus că întreruperea fluxului regulat al traficului de rețea a dus la o serie de erori în modul în care comunică centrul de date Facebook, punând capăt serviciilor sale.

El a mai menționat că serviciile Facebook sunt acum pe deplin funcționale și că utilizatorul își poate accesa conturile fără probleme. El a subliniat, de asemenea, că principala cauză a întreruperii a fost o modificare defectuoasă a configurației, afirmând că nu există dovezi că sistemele Facebook au fost compromise în timpul întreruperii. El și-a cerut scuze față de toată lumea și întreprinderile afectate și a spus că Facebook va continua să creeze infrastructuri mai rezistente.

Amintiți-vă că cu aproximativ douăzeci și patru de ore înainte de apariția erorilor, un fost personal de pe Facebook spusese  într-un interviu că Facebook este mai preocupată de realizarea profiturilor decât reducerea discursurilor de ură și a informațiilor false pe platformele sale.