Probabil cea mai mare problema a celor care locuiesc la bloc, este lipsa unui spatiu verde, o gradina, in care sa se relaxeze inconjurate de o mica bucata de natura, care sa le mai coloreze peisajul gri al junglei urbane. Iar in ziua de azi, majoritatea oamenilor chiar si-ar dori sa fie mai aproape de natura, asa ca multi au cautat solutii care sa fie eficiente si la bloc. Desi pare imposibil, poti sa te bucuri de o mini – gradina veritabila, daca stii cum anume sa iti organizezi mai bine balconul, astfel incat sa faci loc ghivecelor cu plante. Si chiar daca pare de-a dreptul imposibil, e bine sa stii ca poti chiar cultiva legume, fructe sau ierburi aromatice, ca sa te bucuri de alimente proaspete pe tot parcursul anului!
Cele mai populare sunt plantele aromatice, precum busuiocul, rozmarinul, menta, cimbrul, tarhonul si asa mai departe, deoarece acestea chiar nu ocupa mult spatiu. Fiind de talie mica, vor incapea mai multe in spatiul disponibil in care doresti sa iti amenajezi o mica gradina, sau o sera – pentru ca balconul poate crea o astfel de atmosfera, mai ales daca este orientat catre soare. Asadar, daca te-ai gandit cum anume poti sa faci din balconul apartamentului o oaza de verdeata, mizeaza cu incredere pe aceste ierburi aromatice! Poti achizitiona seminte plante aromatice de toate felurile, in limita spatiului disponibil, si sa te pui pe ‘’gradinarit’’ chiar de astazi, pentru ca avand un spatiu protejat in care sunt crescute, plantele cu siguranta vor creste armonios si viguros sit e vor incanta cu toata splendoarea lor in scurt timp.
Cat de utile sunt plantele aromatice?
Foarte multi oameni inca nu cunosc toate beneficiile pe care aceste plante le au si de aceea si evita sa le foloseasca in procesul de gatire. Insa daca ar cunoaste cu adevarat beneficiile acestora si cat de bune sunt ele pentru sanitate, mai mult ca sigur si-ar schimba perceptia despre ele. Iata cat de utile sunt (vom enumera cele mai cunoscute exemple) plantele aromatice:
- Busuiocul: consumat in stare proaspata, busuiocul ofera o aroma deosebita mancarurilor (la mancarurile preparate termic, acsta se va adauga doar la final, astfel isi va pastra aroma autentica si inconfundabila) si nu multa lume stie ca toate tipurile de busuioc poate fi folosit pentru scopuri alimentare. Este ideal deoarece este bogat in aminoacizi, lipide, macronutrienti, minerale, fitonutrienti si vitamine benefice pentru bunastarea organismului nostru.
- Rozmarinul: foarte cunoscut pentru aroma sa inconfundabila, rozmarinul este folosit pentru a oferi rafinament preparatelor si este extrem de cunoscut pentru asocierea sa cu cartofi noi la cuptor. Este bogat in vitamin esentiale, magneziu, fosfor, zinc, proteine si chiar si calciu (da, ati citit bine). De asemenea, ajuta in cazul problemelor digestive si stimuleaza pofta de mancare.
- Menta: desi este folosita cel mai des pentru ceai, menta poate fi consumata ca atare si in salate. Contine fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, dar si fitonutrienti si vitamin esentiale corpului. Gustul ei inconfundabil este foarte apreciat. Menta poate fi folosita atat la preparatele sarate, cat si la deserturi.
- Cimbrul: ofera o aroma autentica preparatelor daca este folosit la mancaruri de pui, ciorbe sau la sosuri marinate (ideal). Contine din plin vitamina A, dar si vitamina K si vitamina C, la care se adauga acidul folic, calciul, fierul, vitamina E, tiamina, magneziul și zincul, elemente care trebuie neaparat sa se regaseasca in dieta zilnica a oricarui om care tine la bunastarea propriului organism. Poate fi folosit in stare proaspata sau sub forma de pulbere (du pace a fost tinut la uscat pana la deshidratare completa).
- Tarhonul: cand tarhonul a inceput sa capete popularitate si la noi, acesta a devenit popular prin faptul ca oferea ciorbelor o aroma autentica, excelenta! Asa am inceput si noi sa descoperim cu adevarat beneficiile si avantajele tarhonului, care mult timp a stat in umbra. Contine carbohidrati benefici, vitamine si minerale, acizi grasi si lipide. Merita sa ii acorzi o sansa, daca nu ai avut pana acum tangente cu aceasta planta aromatica.
Ce alte plante aromatice mai poti cultiva in ghivece?
Lista mentionata anterior poate fi marita si cu alte plante aromatice, in functie de preferintele personale. Asadar, la ghiveci mai poti cultiva si: patrunjelul (care este foarte cunoscut si apreciat la noi), salvia, leusteanul (o minunatie in bucatarie, in special pentru iubitorii de ciorbe), chimenul, coriandrul sau oregano. Fiecare planta in parte dispunele de propriile proprietati benefice pentru sanatatea noastra, asadar merita sa incerci sa le cultivi pe cont propriu daca iti doresti sa aduci o schimbare in bine pentru dieta. Nu uita ca starea de bine porneste de la interior, de aceea este indicat sa avem mereu grija la ce mancam, deoarece corpul nostrum asimileaza orice, iar in functie de ce alegem sa ii dam, acesta va raspunde in consecinta (bine sau rau).
Asadar, pentru a beneficia de avantajele unei mini – gradini de vis, dar si pentru a te bucura de mancaruri mai aromatice, incearca plantarea de seminte de ierburi aromatice. Acestea nu reprezinta doar o activitate anti – stres pe care o poti practica zilnic (pentru ca acestea vor avea nevoie de apa, vor trebui culese periodic, trebuie inlaturate frunzele uscate), ci si o adevarata bomba pentru sanitate, de care ne putem ocupa personal cu costuri minime, deoarece semintele sunt foarte ieftine, dar bogatia pe care ti-o vor oferi pe termen lung cu siguranta va compesa orice investitie baneasca (un singur pliculet de seminte poate sa umple cateva ghivece de dimensiuni rezonabile, fara probleme).