Tech

Ghid despre cum sa ai o casa inteligenta

Ghid despre cum sa ai o casa inteligenta august 13, 2020
Ghid despre cum sa ai o casa inteligenta

Casa inteligenta nu mai reprezinta un vis sau un scenariu de film asa cum era considerata in trecut, si in momentul de fata implementarea unui sistem smart se poate dovedi a fi extrem de util.

Acest sistem nu doar ca te ajuta sa economisesti sume mari de bani la facturi, ci iti si permite sa te bucuri in voie de timpul obtinut cu ajutorul lui.

Pentru mai multe informatii despre acest subiect, iti prezentam mai jos un ghid despre cum sa ai o casa inteligenta.

Ce este de fapt o casa inteligenta

O locuinta inteligenta cuprinde atat sistemele de securitate ci interfoane video pe care le stim cu totii, cat si alte sisteme inovatoare de securitate cu senzori de miscare, sisteme de securitate cu senzori de miscare, sisteme de detectare a indundatiilor, si multe altele.

Toate aceste sisteme au la baza reducerea semnificativa a consumului de energie, precum si simplificarea stilului de viata.

Spre exemplu, daca decizi sa implementezi un sistem de reglare a energiei electrice si a caldurii, atunci facturile lunare vor scadea cu pana la 30%.

Tipuri de case inteligente

Se pare ca locuintele inteligente se impart in nici mai mult nici mai putin de cinci categorii. Prin urmare, hai sa vedem ce implica fiecare categorie in parte:

1. Case in care se gasesc obiecte inteligente – aceste case contin in general tot felul de aparate de entertainment, electrocasnice, si diverse gadget-uri;

2. Case in care se gasesc aparate smart care comunica intre ele;

3. Case conectate – aceste case include numeroase retele care pot fi foarte simplu accesate si modificate de la distanta;

4. Case care invata – in aceste case iti vezi pur si simplu de activitatile zilnice si care reusesc dupa o anumita perioada de timp sa iti anticipeze nevoile, cum ar fi pornirea luminii de la baie la o anumita ora, etc;

5. Case atente – acest tip de case iti inregistreaza efectiv frecventa cu care utilizezi anumite aparate, pentru ca mai apoi sa utilizeze aceste date pentru anticiparea viitoarelor nevoi.

Cum functioneaza sistemele Smart Home

O casa inteligenta dispune de numeroase sisteme. In continuare, vom vorbi de fiecare sistem in parte, pentru o mai buna intelegere.

1. Sistemul de control al temperaturii

Utilizarea inteligenta a capacitatii de incalzire a locuintei tale te va ajuta sa reduci semnificativ costurile aferente incalzirii, precum sis a te bucuri la maxim de o temperatura potrivita.

Fiecare incapere din locuinta ta va avea o temperatura optima, si asta doar printr-o simpla atingere a smartphone-ului tau sau a tabletei.

2. Sistemul de securizare

Sistemul de securizare al unei locuinte inteligente cuprinde senzori de incendiu cu sistem de alarma si sistem de supraveghere audio-video.

Sistemul de securitate este construit astfel incat tu sa fii anuntat in momentul in care se detecteaza o miscare neobisnuita in locuinta ta, sau o incercare de efractie.

Astfel, de indata ce vei primi notificarea, vei avea posibilitatea de a lua masurile necesare.

3. Sistemul de control al luminilor

Si acest sistem este intotdeauna prezent intr-o casa inteligenta. Cu ajutorul lui poti controla de la distanta iluminatul din locuinta,

Senzorul detecteaza nivelul de lumina din fiecare camera, astfel incat becurile inteligente sa se adapteze nevoilor fiecarei incaperi.

Mai mult decat atat, cu un asemenea sistem inteligent, poti fi sigur ca energia electrica aferenta iluminarii nu se va pierde inutil.

4. Sistemul de mentenanta

Ei bine, o casa inteligenta va dispune mereu si de un sistem de mentenanta inovator.

Acesta te ajuta sa salvezi timpul pe care ar trebui sa il aloci curateniei, si asta pentru ca menajul este realizat de un aspirator robot de la distanta, gradina va fi udata ori de cate ori este nevoie, etc.

Toate acestea vor fi realizate doar dintr-o simpla atingere a ecranului telefonului tau inteligent.

5. Sistemul de control al accesului

Acest sistem inteligent te ajuta sa restrictionezi efectiv accesul in anumite incaperi din locuinta ta.

Sistemul de control al accesului este extrem de util mai ales daca ai copii si vrei ca acestia sa fie in permanenta in siguranta. In plus, tot cu ajutorul acestui sistem poti bloca usile, sau poti deschide automat garajul.

Care sunt avantajele unei case inteligente

Exact asa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, principalul avantaj al unei case inteligente este acela ca va eficientiza energia electrica, precum si consumul de gaz si de apa.

In plus, casa va fi mult mai bine securizata, iar tu nu vei mai fi nevoit sa te ingrijorezi ca ai uitat sa stingi lumina sau sa inchizi usa.

Un alt avantaj extraordinar al unei case inteligente este acela ca siguranta va fi sporita in caz de inundatii sau incendiu.