Diverse

Informatii utile despre ISO 14001: Semnificatie, standard si cerinte

Informatii utile despre ISO 14001: Semnificatie, standard si cerinte

Un ISO 14001 este un standard international care enumera cerintele pentru un sistem de management de mediu eficient si de succes. 

ISO 14001 este un standard global care explica cerintele pentru un sistem eficient de management de mediu, altfel cunoscut sub numele de EMS.

ISO 14001 consta din cinci elemente cheie: 

-Politica de mediu;

-Planificare;

-Implementarea;

-Actiune corectiva;

-Monitorizare in cadrul revizuirii managementului. 

Pentru a obtine o certificare ISO 14001, este necesar sa furnizati documentatie care sa demonstreze ca Sistemul de Management de Mediu (EMS) al companiei  indeplineste cerintele standard.

Chiar daca toate planurile voastre de a functiona in mod durabil nu au fost inca implementate pe deplin, este important ca documentatia sa delimiteze planurile viitoare de a utiliza aceste practici.

Este esential ca intreprinderea in ansamblu sa cunoasca strategiile de mediu existente, astfel incat lantul de aprovizionare sa poata indeplini obiectivele de mediu ale companiei si sa le obtina mai eficient. 

Ce este un sistem de management de mediu?

Un sistem de management de mediu este un ghid pentru o organizatie pentru a-si indeplini obiectivele de mediu prin utilizarea raportarii obisnuite de progres cu intentia de a-si imbunatati performanta de mediu si sustenabilitatea corporativa. 

Cu toate acestea, este important de retinut ca Sistemul de Management al Mediului, altfel cunoscut sub numele de EMS – nu necesita indeplinirea unui anumit obiectiv de mediu. Fiecare sistem EMS trebuie ajustat in functie de companie si de obiectivele lor individuale.

Un EMS este o modalitate accesibila, metodica, de a permite unei organizatii sa recunoasca cerintele necesare pentru a obtine o certificare ISO 14001. De asemenea, poate ajuta la abordarea problemelor care beneficiaza de mediu, care adesea nu sunt obligatorii si care altfel ar trece neobservate.

Un sistem de management de mediu permite unei companii sa recunoasca, sa analizeze si sa-si evalueze amprenta de carbon – si cum sa avanseze si sa angajeze actiuni pentru a atinge noi obiective de mediu.

Infiintarea unui EMS serveste drept calea suprema pentru ca o organizatie sa primeasca o certificare ISO 14001.

Dupa cum s-a explicat mai inainte, un ISO 14001 serveste ca model pentru a ajuta o afacere sau un proiect sa stabileasca practici eficiente de mediu, precum si pentru a ajuta companiile sa cultive un sentiment mai mare de incredere pentru consumatorii, investitorii si angajatii lor – in cele din urma aspirand la cele mai de succes afaceri sau proiecte posibile.

Ce este standardul ISO 14001?

Conteaza ce versiune – ISO 14001 (2004) sau ISO 14001 (2015) pe care compania voastra decide sa o foloseasca? Versiunea mai noua a ISO 14001 (2015) stabileste un nivel mai inalt de standard pentru o companie care doreste sa obtina o certificare ISO – cum ar fi utilizand definitii de mediu concrete necesare si respectand noile clauze care nu se regasesc in ISO 14001 (2004).

Ca parte a efortului de a structura toate standardele ISO in acelasi mod, revizuirile ISO 14001:2015 includ incorporarea unei structuri la nivel inalt, utilizarea definitiilor obligatorii si incorporarea cerintelor si clauzelor standard comune.

Cele mai mari modificari ale ISO 14001:2015 sunt noile cerinte pentru implicarea conducerii, interactiunile cu terti, necesitatea managementului riscului, documentatia esentiala adaugata si o asteptare sporita in competenta in conformitate cu impactul companiei asupra mediului.

ISO 14001:2015 cere companiei sau proiectului sa demonstreze un nivel mai inalt de angajament si leadership fata de Sistemul lor de management de mediu. In loc sa promita pur si simplu ca nu va produce daune suplimentare mediului, compania trebuie sa depuna eforturi pentru a-si reduce in mod activ amprenta de carbon.

 

Noul ISO 14001 cere companiilor sa ia in considerare nevoile altor parti interesate implicate in afacere sau proiect si modul in care orice terta parte ar putea fi afectata negativ daca obiectivele sistemului lor EMS nu sunt indeplinite.

In comparatie cu ISO 14001:2004, ISO 14001:2015 trebuie sa includa luarea in considerare a modului in care obiectivele de mediu ale companiei impacteaza atat organizatia, cat si societatea. Acest lucru ofera o evaluare mai amanuntita a managementului riscului si oportunitatea de a imbunatati obiectivele de mediu stabilite anterior.

In cele din urma, noul ISO 14001:2015 solicita organizatiei sa respecte noile reglementari de mediu mai stricte in vigoare. De exemplu, ciclul de viata al unui produs sau serviciu si impactul acestuia asupra mediului sunt imperative in noul ISO 14001. Produsele si serviciile trebuie sa fie proiectate si utilizate in conformitate cu obiectivele de mediu stabilite de organizatie. Acest lucru permite in cele din urma companiei sa-si sporeasca sustenabilitatea, avand in acelasi timp un impact pozitiv asupra mediului si construind o afacere de succes.

Dupa cum s-a mentionat anterior, ISO 14001:2015 necesita mai multe date numerice, dovezi si terminologie puternica pentru a rula un sistem eficient de management de mediu si pentru a obtine un ISO 14001.

Avand in vedere actualizarile, asteptarile mai mari si cerintele mai stricte ale ISO 14001:2015 in comparatie cu ISO 14001:2004 – este foarte recomandat ca companiile sa obtina noul ISO 14001.

De ce ar trebui compania voastra sa caute sa fie certificata conform ISO 14001? 

Cel mai simplu mod de a compara beneficiile obtinerii unui ISO 14001 este similar cu motivul pentru care atat de multi oameni cauta diplome  in invatamantul superior.

Raspunsul cel mai evident este aparent si acesta este motivul pentru care atat de multi oameni din societatea actuala fac din invatamantul superior o prioritate. Probabilitatea de a fi luat in serios la un interviu de angajare este mai mare daca v-ati inscris la un curs in cautarea unei diplome sau orice alta experienta postliceala sau universitara.