Tech

Instalarea și configurarea router-ului TPLink AX10 WiFi6 Digi

Instalarea și configurarea router-ului TPLink AX10 WiFi6 Digi mai 31, 2021
Router-Digi-1

Comanda pentru routerul TP-Link AX10 AX1500 de la Digi se poate face prin una dintre următoarele modalități:

  • online pe site-ul Digi România la secțiunea Contul Meu. După logarea în cont se selectează Serviciile Mele, apoi se accesează DIGI NET FIBERLINK, comandă echipament, se selectează routerul Gigabit WiFi6 în mijloc și se apasă Comandă. După apariţia sumarului comenzii se alege varianta de livrare, iar apoi se finalizează comanda.
  • apel la relații cu clienții la numărul 0314004414
  • comandă într-un sediu Digi

TP-Link Archer AX10 1500 Wifi6 este un router ce a fost lansat cu un an în urmă şi care se poate configura şi administra foarte ușor.  Are performanțe bune pe partea de wireless, este dual-band și poate conecta zeci de dispozitive cu latentă redusă datorită OFDMA și MU-MIMO.

Porturi și butoane

Acest model de router are 4 porturi LAN Gigabit, 1 port și slotul Power. Nu are port USB. In spatele routerului se află butonul On/Off, butonul Reset și butonul WPS/Wi-Fi.

Configurarea router-ului TPLink AX10 cu ONT-ul Digi în modul bridge

Pentru început se solicit celor de la Digi trecerea ONT-ului în modul bridge. De asemenea se cere un usernamel și o parolă pentru conectarea la internet. După primirea  confirmării de la Digi, ONT-ul se reporneşte, se conectează cablul din ONT în portul WAN al routerului TP-Link și se reporneşte routerul. Se aşteaptă câteva minute pentru ca LED-urile de pe el să se aprindă.

Configurare wireless a routerului TP-Link AX10 folosind aplicația TP-Link Tether

Pentru a realiza configurarea wireless printr-un dispozitiv mobil, se descarcă aplicația TP-Link Tether, se apasă butonul “+”, se accesează routerrouter wireless, se selectează “I’ve already connected my hardware”, iar apoiWi-Fi LEDs are solid on”. Se realizează conexiunea la reţeaua wireless, iar apoi se selectează în aplicație “I’m connected”. După înregistrarea dispozitivului se selectează  “PPPoE și Next”. Pe ecran va apărea Do you need to change your MAC Address? Se selectează “Do not change MAC address și Next” şi se setează numele rețelei și parola pentru rețeaua wifi 2.4GHz. După conectarea la reţea se dă “Finish”.

Configurare router TP-Link AX10 prin cablu pe PC

Pentru configurarea routerului prin metoda clasică, se conectează încă un cablu în unul din porturile LAN ale routerului și în PC. Pe PC se accesează 192.168.1.1, pentru logare se introduce username-ul admin și parolă digi şi se selectează Let’s get started”. Se setează Time Zone-ul, la Connection type se selectează PPPoE, Next și se introduce username-ul și parola, se setează rețelele wireless și Next.

Configurare router TP-Link AX10 AX1500 cu IP Dinamic

Dacă nu se doreşte configurarea ONT-ului în modul bridge, se urmează aceiași pași menționați mai sus doar că, în loc de PPPoE se selectează IP Dynamic. Nu mai este nevoie de username și parolă pentru conectarea la internet.

Configurare TP-Link AX10 AX1500 ca access point pentru extinderea rețelei wifi

Configurarea echipamentui ca AP are rolul de a folosi routerul pentru extinderea rețelei wireless.

Routerul TP-Link trebuie conectat prin cablu la ONT-ul existent, în TP-Link se introduce cablul în portul WAN, iar configurarea AX10 ca access point se face prin accesarea “Advanced – System – Operation Mode – Access Point Mode”.
Modul access point este necesar dacă există un router secundar care se va utiliza pentru a extinde rețeaua wireless într-o zona neacoperită.

Port forwarding TP-Link AX10 AX1500 în rețeaua Digi

Se poate face port forward prin accesarea Advanced – NAT Forwarding – Port Forwarding – Add

Service name: numele serviciului necesar

Device IP address: adresa IP privată a dispozitivului pentru care se doreşte deschiderea portului în internet

External port: portul extern utilizat

Internal port: portul intern utilizat

Protocol: se selectează All, se bifează “Enable this entry” și se selectează “Save”

Configurare OpenVPN pe TP-Link AX10 AX1500 

Pentru a avea o conexiune de date securizată, foarte uşor se poate configura OpenVPN pe acest model de router. Configurarea OpenVPN pe router se face prin accesarea Advanced, VPN Server, OpenVPN, se bifează Enable, se generează un certificat VPN care se va utiliza pe dispozitivul dorit și se va exporta.