Tech

Intel nu va mai oferi protecție la overclocking

Intel nu va mai oferi protecție la overclocking

La New Delhi Chipmaker Intel și-a încheiat Planul de protecție pentru optimizarea performanței (PTPP). Deși este un program mai puțin cunoscut, PTPP ar putea fi important pentru utilizatorii de computer care overclockează procesoarele pentru o performanță mai bună.

Overclockarea se referă la practica creșterii manuale a vitezei unui procesor, dincolo de ceea ce producătorul intenționa sau comercializa inițial. Este o parte de nișă, dar importantă a bazei de consumatori de PC-uri, care include mulți utilizatori specializați și cu putere.

Programul PTPP oferea o garanție unică de înlocuire pentru acești utilizatori, dacă încingeau procesorul în timp ce overclockau. Aceasta este o preocupare reală pentru oameni atunci când testează limitele acestor procesoare și ar putea descuraja utilizatorii cu putere de a încerca la fel.

Cu toate acestea, compania susține că programul a fost întrerupt din cauza cererii mai mici pentru plan deoarece clienții overclockează din ce în ce mai mult cu încredere. Compania a declarat că va continua să se concentreze pe furnizarea de procesoare uimitoare cu flexibilitate de reglare și instrumente de overclocking precum Intel Performance Maximizer și Intel XTU.

În timp ce Intel nu oferă date pentru a susține afirmația conform căreia cererea de protecție la overclocking este pe cale de dispariție, ar putea exista un adevăr în acest sens. După cum menționează Anand Tech în articolul său, overclocking-ul devine mai puțin fructuos de câțiva ani.

Motivul principal al acestui fapt este că producătorii de procesoare și-au reglat cipurile pentru a furniza cât mai multă energie, oferind mai puțin spațiu pentru overclocking și, prin urmare, mai puține beneficii. Există, de asemenea, tehnologii turbo, care permit procesorilor să ruleze la viteze de mai mari decât cele comercializate atunci când este necesar.

Intel a oferit această garanție din 2012, când compania și-a lansat procesoarele Sandy Bridge. Intel Xeon W3175X este acoperit automat pentru overclocking, fără a fi necesar un plan suplimentar pentru acestea.