Tech

iOS 15 anunțat cu noi funcții FaceTime, iMessage, Sharing, Focus și Privacy

iOS 15 anunțat cu noi funcții FaceTime, iMessage, Sharing, Focus și Privacy iunie 11, 2021
ios-15

Apple a dezvăluit oficial iOS 15 și, așa cum au sugerat multe zvonuri , mai multe îmbunătățiri de amploare au fost facute asupra iMessage și FaceTime. Există, de asemenea, un nou accent la nivel de sistem pe partajare și comunicare, precum și mai multe caracteristici legate de confidențialitate și noi modalități de a beneficia de inteligența de pe dispozitiv. iOS 15 va fi lansat pe iPhone 6s și pe dispozitivele ulterioare în toamna acestui an. Previzualizările pentru dezvoltatori încep imediat, iar luna viitoare va ajunge o versiune beta publică. O caracteristică care nu a fost menționată în prezentarea principală a deschiderii WWDC 2021, dar care a apărut într-un diapozitiv de fundal, a fost suportul în limba hindi pentru tastatura rapidă iOS Quickpath.

Noi funcții FaceTime în iOS 15

Începând cu FaceTime, restrictiile globale și măsurile de carantină din ultimul an au scos in evidenta provocările cu care se confruntă oamenii, păstrând în același timp legătura. Apple spune că a făcut acest lucru mai ușor și mai spontan. Pentru a face apelurile FaceTime să se simtă mai confortabil și mai natural, utilizatorii pot acum beneficia de sunetul spațial. Se spune că acest lucru îi face pe oameni să pară că stau în aceeași cameră și vorbesc față în față. Vocile vor fi distribuite în chat-urile de grup pentru a suna ca și cum ar proveni din pozițiile difuzoarelor de pe ecran.

Izolarea vocală utilizează învățarea automată pe dispozitiv pentru a bloca zgomotul ambiental și a acorda prioritate vocilor. Pe de altă parte, dacă doriți să se cunoasca fiecare bit de sunet, puteți trece la un mod cu spectru larg. În apelurile FaceTime de grup, utilizatorii vor putea vedea fiecare față într-o vizualizare grilă. Plăcile de aceeași dimensiune vor face mai ușor să identificați cine vorbește în timp ce vedeți reacțiile tuturor. Modul Portret vă estompează fundalul și pune accentul pe dvs.

Utilizatorii FaceTime pot acum genera linkuri pentru a invita alte persoane la apeluri. Aceste linkuri pot fi partajate oriunde și pot fi folosite chiar si de utilizatorii de Android și PC într-un browser, cu criptare end-to-end pentru confidențialitate. Puteți planifica din timp apeluri și puteți trimite linkuri de invitație prin mesaje sau e-mailuri, sau chiar să creați un eveniment intr-un calendar partajat. Partajarea ecranului le va permite participanților să afiseze informații din orice aplicație pentru cercetare de grup sau chiar să vă arate abilitățile de joc.

O nouă funcție de partajare a experienței numită SharePlay vă permite să sincronizați vizionarea videoclipurilor sau ascultarea de muzică cu toată lumea într-un apel FaceTime. Utilizatorii pot apăsa doar redare în Apple Music, Apple TV sau orice aplicație care implementează această caracteristică. Datele vor fi imediat partajate, iar participanții pot controla redarea sau pot pune obiecte într-o listă de redare partajată. Cu funcționalitatea picture-in-picture puteți vedea reacțiile prietenilor și chiar puteți purta conversații text pe măsură ce redau media. Datele pot fi redate chiar și pe un Apple TV în timp ce continuați chaturile FaceTime pe iPhone. Aplicațiile care lucrează deja la implementarea SharePlay includ Disney +, Hulu, HBOMax, TikTok, Masterclass, NBA și Paramount +.

Noi funcții iMessage în iOS 15
Incepand cu iOS 15, iMessage le va permite utilizatorilor să găsească rapid articole, fotografii și multe altele care sunt partajate în chat-uri. Există noi modele de colaj și stive pentru fotografii, permițându-le utilizatorilor să treacă prin ele, să atingă pentru a vedea ecranul complet și să reacționeze. Secțiunile Shared With You vor apărea în Apple News, Apple Music, Fotografii, Safari, Podcast-uri și in alte aplicații pentru a afișa într-un mod mai comod link-uri sau suporturi media trimise de prieteni.

Puteți să atingeți numele persoanelor în partea de sus a ecranului pentru a relua conversația în timp ce verificați link-urile respectivă ulterior. Apple Music vă va permite să salvați o listă de redare partajată, în timp ce fotografiile vor afișa conținut media partajat în secțiunea de fotografii și amintiri. Fotografiile partajate pot fi aduse automat în bibliotecă, în timp ce filtrați pentru capturi de ecran și meme-uri pe care nu doriți să le salvați. Datele partajate pot fi recuperate mai ușor și vor apărea și în căutarea la nivel de sistem.

Noi notificări și funcții Focus în iOS 15
Notificările au un aspect nou, cu fotografii de contact pentru persoane și pictograme mai mari pentru aplicații, pentru a le face mai ușor de identificat. Un nou rezumat al notificărilor poate fi personalizat și programat să apară oricând doriți, permițându-vă să faceți față notificărilor fmai putin importante, aparand toate la un loc. Utilizatorii nu vor rata mesajele de la alte persoane, deoarece acestea sunt destinate aplicațiilor care trimit actualizări periodice.

Modul DND la nivel de sistem poate fi folosit acum pentru a afișa starea de deplasare în aplicația iMessage. Utilizatorii care trimit un iMessage vor vedea dacă nu veți fi notificat imediat, dar vor putea suprascrie pentru a trimite oricum mesajul, dacă au nevoie urgentă.

De asemenea, puteți seta perioadele din ziua în care doriți să fiți concentrat total asupra muncii și să activați unul dintre numeroasele moduri de focalizare. Acesta este un mod nou de a sincroniza dispozitivul cu rutina dvs. iOS 15 poate utiliza informațiile de pe dispozitiv pentru a analiza activitatea anterioară și a sugera de ce notificări trebuie să fiți conștienți. Fiecare mod Focus poate fi asociat cu o pagină dedicată a ecranului de pornire care afișează doar widget-uri și pictograme ale aplicațiilor relevante pentru a reduce distragerea atenției. Contextul, cum ar fi locația și ora din zi, pot fi folosite pentru a sugera când să declanșați un mod Focus, cum ar fi unul pentru serviciu, insa si cele personalizate pot fi definite. Când este setat pe unul dintre dispozitivele Apple, acest mod se va aplica și pe celelalte dispozitive pe care doriți.

Funcții de fotografii noi în iOS 15
Inteligența de pe dispozitiv va permite detectarea și extragerea textului live din fotografii. Puteți captura informații de pe o tablă albă sau chiar din notite scrise de mână. Informațiile utile, cum ar fi numele și numerele de telefon, sau instrucțiunile din rețete pot fi selectate și copiate într-o altă aplicație sau trimise pentru căutare sau traducere. Fotografiile aflate deja în biblioteca dvs. vor fi scanate automat. Textul live va înțelege șapte limbi, inclusiv chineza, incepand cu iOS 15. Inteligența de pe dispozitiv poate recunoaște, de asemenea, obiecte și scene precum rasa unui câine, tipuri de flori, opere de artă celebre, cărți, animale de companie, repere.

Utilizatorii își vor putea seta fotografiile pe propria muzică de la Apple Music. Sunt sugerate melodii personalizate relevante, iar utilizatorii își pot alege și propriile melodii. Videoclipurile cu amintiri sunt create instantaneu și sunt interactive, precum și editabile. Tranzițiile, filtrele și stimularea vor fi coordonate cu starea de urmărire a fundalului selectat și puteți încerca diferite variații. Corecțiile consistente ale culorilor și contrastului vor fi aplicate fotografiilor dintr-un videoclip Memory, pentru a le face să pară că un editor profesionist a lucrat la ele.

Funcții noi de căutare în iOS 15
Fotografiile, precum și textul din fotografii pot fi de acum cautate prin Spotlight în iOS 15. Fotografiile pot fi impartite pe categorii in functie de persoane, scene, locație sau elemente. Puteți folosi aceasta functie pentru a găsi o fotografie a unei anumite chitanțe, notite scrise de mână, rețete sau capturi de ecran. Există, de asemenea, noi rezultate bogate pentru persoanele de contact, care afișează comenzile rapide pentru apeluri, text, FaceTime și e-mail, locația acestora dacă este partajată prin Find My, evenimente din calendar etichetate, note și fișiere. Există, de asemenea, noi rezultate bogate pentru actori, muzicieni, emisiuni TV și filme.

Funcții noi pentru Wallet, Maps și Weather în iOS 15
Apple Wallet va accepta locația Ultra Wideband conștientă de poziția utilizatorului pentru a-i permite să deblocheze și să conducă mașina fără a-și scoate iPhone-ul din geantă sau din buzunar. De asemenea, în curând veți putea să vă descuiati casa și doar să atingeți ecranul pentru a intra în hoteluri sau birouri, cu o gamă de parteneri pentru încuietori și sisteme de acces. La sfârșitul acestui an, peste 1.000 de hoteluri Hyatt din întreaga lume vor accepta accesul fără contact, care poate fi activat chiar înainte de a ajunge. De asemenea, la sfârșitul acestui an, în SUA, Apple Wallet va putea stoca ID-urile și permisele de conducere în statele participante. TSA din SUA lucrează, de asemenea, pentru a permite punctelor de control ale securității aeroporturilor sa realizeze accesul cu ID-ul digital. Utilizatorii vor vedea informațiile specifice solicitate și vor trebui să atingă pentru a le prezenta autorității.

Apple Maps obține un glob interactiv care invită utilizatorii să atingă un buton și să exploreze. Câteva orașe importante din lume, inclusiv Londra, Los Angeles și New York, primesc hărți mult mai detaliate pentru districtele comerciale, porturile de agrement și clădirile importante. Acum sunt adăugate reprezentări de înălțime, culori de drum și sute de repere personalizate. Un nou mod nocturn va afișa zone cu o strălucire luminată de lună. Detaliile de drum mai detaliate îi vor ajuta pe șoferi să vadă și să înțeleagă mai bine benzile de viraj, medianele, trotuarele etc. Hărțile vor reda și interschimbări complexe și intersecții în 3D. Indicațiile de transport îi vor ajuta pe oameni să găsească stațiile din apropiere și să anunțe utilizatorii când este timpul să coboare din tren sau autobuz. Hărțile vă pot ajuta chiar și cu poziționarea AR și direcțiile.

Aplicația Meteo primește o actualizare cu noi date și aspecte care se schimbă în funcție de condiții, precum ploaia sau calitatea aerului, cu mii de variații ale graficii. Noua grafică îi va ajuta pe utilizatori să înțeleagă datele despre vânt, raze UV și presiunea barometrică. Hărțile meteorologice cu ecran complet de înaltă rezoluție vor arăta temperaturile, precipitațiile și calitatea aerului.

Noi caracteristici iPadOS 15
În plus, iPadOS 15 primește alte câteva îmbunătățiri care profită de ecranul său mare. Widgeturile pot fi acum plasate printre pictogramele aplicației pe toate ecranele de pornire. Există widgeturi noi pentru Find My și Contacte, plus un format mai mare pentru Game Center, Apple TV, Fotografii, Fișiere și altele. Biblioteca de aplicații vine pe iPad cu un buton de acces rapid în doc și puteți reordona sau ascunde ecranele de pornire de care nu aveți nevoie.

Multitasking-ul va fi mai ușor de descoperit și de utilizat. Un nou control apare în partea de sus a aplicațiilor pentru a declanșa cu ușurință un ecran divizat sau o vizualizare glisantă. Ferestrele pot fi reduse la o nouă zonă numită raft, facilitând vizualizarea și gestionarea mai multor ferestre deschise pentru o aplicație. Multe se deschid, chiar și în vizualizare divizată cu alte aplicații. Comutatorul de aplicații poate fi folosit acum pentru a crea vizualizări împărțite prin tragerea unei aplicații peste alta.

Notitele din iPadOS 15 le vor permite utilizatorilor să eticheteze alte persoane cu mențiuni @ și să vadă ce s-a schimbat în notele partajate cu o nouă vizualizare a activității. Hashtag-urile pot fi folosite oriunde și pot fi menționate pentru a găsi rapid notite. Notitele rapide la nivel de sistem pot fi create prin glisarea dintr-un colț al ecranului iPad și pot capta informații dintr-o aplicație care este utilizată, cum ar fi o adresă URL din Safari. Acestea vor fi salvate prin aplicația Notes și pot fi create pe iPad-uri sau Mac-uri, dar pot fi văzute și pe iPhone-uri.

iPadOS 15 primește acum și o aplicație Traducere care permite oamenilor să practice scrierea de mână cu Apple Pencil și să lucreze în Split View. Traducerea automată detectează când vorbiți și în ce limbă. Traducerea la nivel de sistem poate funcționa pe text de oriunde, chiar și în fotografii. Puteți descărca diverse limbi pentru a utiliza toate caracteristicile de pe dispozitiv.

Swift Playgrounds va permite acum utilizatorilor să construiască aplicații iOS chiar pe un iPad. Le puteți rula pe ecran complet pentru a le încerca și le puteți trimite direct în App Store.