Stiinta Tech

Israel trimite roboți înarmați cu mitraliere la frontiera palestiniană

Israel trimite roboți înarmați cu mitraliere la frontiera palestiniană iulie 6, 2021
IDF-tank

Datorită influenței armatei israeliene, Fâșia Gaza din Palestina a devenit o închisoare în aer liber, în care mișcările rezidenților sunt puternic restricționate și controlate. Iar acum, Israelul trimite roboți ucigași pentru a păzi granița. Granița dintre Gaza și Israel este străjuită de ziduri groase, drone, mitraliere și soldați înarmați.

Potrivit Daily Beast granița este acum patrulată de roboți asemănători tancurilor numiți Jaguari înarmați cu mitraliere de 7,62 milimetri. Jaguarul a fost deja fotografiat la graniță, unde se așteaptă să facă față dispersării mulțimii și poate chiar să doboare combatanții înarmați care încearcă să intre sau să tragă cu proiectile în Israel.

Robotul Jaguar este semi-autonom, potrivit unui comunicat al armatei israeliene, ceea ce înseamnă că se poate îndrepta către o țintă desemnată și poate observa obstacole întâlnite pe drum.  Daily Beast a precizat că robotul Jaguar își poate regla automat obiectivul pentru a ţinti mai bine locul vizat. Acest aspect reprezintă o problemă a unui viitor în care roboții ucigași pot selecta și termina ținte umane.

În timp ce Jaguarul își poate îndeplini obiectivele declarate de a ține mai mulți soldați israelieni la distanță, Daily Beast precizează că roboții vor spori tensiunile doar la granița cu Gaza. Atâta timp cât locuitorii din Gaza continuă să trăiască într-o distopie puternic militarizată, este greu de imaginat că desfășurarea de roboți ucigași va face orice altceva decât să înrăutățească lucrurile.

Gaza este adesea descrisă ca fiind cea mai mare închisoare în aer liber din lume. Peste două milioane de oameni locuiesc pe mica fâșie de coastă și trebuie să suporte o rată a șomajului de 70%, lipsa frecventă de provizii medicale, combustibil și apă curată, întreruperi constante de curent.

La toate aceste lipsuri se adaugă atacurile aeriene israeliene care au dărâmat mai multe clădiri rezidențiale. Bariera de frontieră din Gaza este susținută de mulți israelieni, deoarece a redus la aproape zero capacitatea Hamas și a altor grupuri militante de a efectua ambuscade, răpiri și bombe sinucigașe în Israel.

Bariera de frontieră israeliană prezintă kilometri de garduri cu senzori, păzite de trupe terestre și vehicule blindate, supravegheate de drone și monitorizate de turnuri SentryTech înarmate cu mitraliere de calibru 50 cu telecomandă, capabile să distrugă vehicule ușoare. Barierele se extind și sub pământ, blocând unele tuneluri în Egipt și Israel, utilizate de contrabandiști și respectiv de atacatori palestinieni.

Cu toate acestea, locuitorii din Gaza se adună periodic în semn de protest. În timp ce gardienii IDF pot să omoare pe cei considerați infiltratori înarmați, alții pot fi respinși cu gaze lacrimogene aruncate de drone. În timpul unui val violent de proteste la frontieră în aprilie și mai 2018, peste 11.000 de palestinieni au fost răniți și 100 uciși de forțele de frontieră ale IDF.

Prin urmare, IDF dorește ca acești roboți înarmați Jaguar să înlocuiască parțial patrulele mobile cu soldați. Aceştia consideră este că este de preferat ca un Jaguar să riște să lovească o grenadă propulsată de rachete decât un soldat uman. Și dacă robotul va fi cumva capturat, se pot chiar dezactiva componentele sale mai sensibile.

În cele din urmă, sistemele fără pilot reprezintă o nouă modalitate de a face rău unui adversar în timp ce le refuză șansa de a provoca un prejudiciu semnificativ în retribuție. Dar reducerea riscurilor și costurilor utilizării forței letale face ca recurgerea la forță să fie mai atrăgătoare și mai ușor de extins și întreținut pe perioade lungi de timp, la fel cum SUA a menținut o campanie de asasinare a dronelor timp de aproape două decenii.

Basem Aly a precizat într-o lucrare din 2019 pentru Carnegie Endowment of International Peace că zidul este atât de eficient în reducerea capacității Hamasului de a ataca direct Israelul, încât face parte dintr-o strategie mai largă de eliminare a oricărei presiuni bazate pe securitate asupra Israelului.

În cele din urmă, rămâne discutabil dacă Jaguarii se vor dovedi mai problematici ca agenți de aplicare a frontierelor decât patrulele obișnuite din punct de vedere al drepturilor omului.  Este greu de imaginat că tinerii din Gaza care cresc într-o lume constrânsă din punct de vedere geografic, fără perspective economice, nu vor fi furioşi împotriva mașinilor de înaltă tehnologie.