Tech

Lansarea oficială a ochelarilor inteligenţi de către Facebook și Ray-Ban

Lansarea oficială a ochelarilor inteligenţi de către Facebook și Ray-Ban noiembrie 21, 2021
Facebook-si-ray-ban

La data de 9 septembrie 2021 Facebook şi-a prezentat prima pereche de ochelari inteligenţi. Ochelarii inteligenţi au fost realizaţi împreună cu Ray-Ban.

Aceștia poartă denumirea de Ray-Ban Stories şi deţin 2 camere frontale. Camerele pot fi folosite pentru realizarea de fotografii și filmări. Afp şi Wired au afirmat că permit conectivitate wireless și au un preţ de aproximativ 300 de dolari.

Aceşti ochelari inteligenți mai oferă și alte posibilităţi: persoana care îi poartă poate efectua și primi apeluri prin intermediul telefonului mobil, deoarece au un microfon şi 2 difuzoare încorporate.

Deocamdată, ochelarii inteligenţi Ray-Ban Stories pot fi găsiţi în doar 6 ţări: SUA, Marea Britanie, Canada, Italia, Irlanda și Australia. România nu se află încă pe listă.

In marea majoritate, ochelarii inteligenți au ramele mai mari pentru a putea avea toate funcțiile. Ochelarii  Ray-Ban Stories nu diferă mult, ca design, și cântăresc aproximativ 50 de grame.

În brațele acestor ochelari există un buton de pornire, un buton de captură, un set de 3 microfoane, 2 difuzoare mici și un touchpad mic pe ramă.

Pe partea din față se află cele 2 camere ce au 5 megapixeli, dar şi o lumină LED. Această lumină permite utilizatorilor să știe că acela care îi poartă înregistrează. Comenzile se da fie cu ajutorul unui asistent vocal ce poate răspunde la comanda “Hey, Facebook”, fie folosindu-se touchpadul montat.

Cu aceşti ochelari, utilizatorii pot realiza fotografii și videoclipuri, însă nu pot posta nici pe Facebook, nici pe orice altă platformă de socializare. Pot face acest lucru doar prin intermediul aplicației View de la Facebook.

Atât imaginile, cât și clipurile se exportă în aplicația View de la Facebook prin intermediul Wi-Fi. În aplicație pozele şi videoclipurile se pot edita și partaja direct pe Facebook sau Instagram.

Ca spațiu de stocare, ochelarii pot păstra aproximativ 12 filmări a câte 30 de secunde sau 500 de poze realizate cu camera.

Bateria se încarcă complet într-o oră și ține 6 ore. Facebook a afirmat că aceşti ochelari inteligenţi adună datele necesare pentru ca ei să poată funcționa în parametrii normali.

De exemplu, starea bateriei poate avertiza când aceasta este descărcată, adresa de e-mail și parola pentru datele de conectare de pe Facebook pentru a se putea verifica că este adevăratul utilizator atunci când se conectează la aplicația Facebook View.

Cele 2 camere frontale ale ochelarilor pot fi folosite pentru fotografii şi filmări. Fotografiile şi filmările reprezintă funcţiile de bază ale acestor ochelari. Există şi posibilitatea preluării sau realizării unui apel, dar şi ascultarea conţinutului audio prin intermediul a 2 difuzoare.

Comenzile se pot da fie cu ajutorul unui asistent vocal, fie folosindu-se un mic touchpad care  este montat pe ramă.

Spaţiul de stocare a ochelarilor este suficient pentru păstrarea a aproximativ 12 filmări a câte 30 de secunde sau a 500 de fotografii realizate cu camera care are o rezoluţie de 5MP.

Bateria ţine aproximativ 6 ore, iar încărcarea completă a acesteia durează aproximativ o oră.

Aceşti ochelari inteligenţi arată ca o pereche de ochelari obişnuiţi, sunt confortabili la purtat şi nu sunt foarte grei.