Tech

Lista procesoarelor Intel Ivy Bridge Y pentru tablete

Lista procesoarelor Intel Ivy Bridge Y pentru tablete

Noile procesoare din seria Ivy Bridge “Y” se dovedesc a fi foarte modeste la capitolul performanţă, mai ales când sunt comparate cu cele din seria „U”, iar explicaţia acestui fapt este cat se poate de simplă.

Chipurile funcţionează la frecvenţe mici şi nu pentru că Intel nu le-a putut face mai rapide ci din cauza noului rating SDP şi a limitărilor impuse de acesta. Se dovedeşte că am avut dreptate cand am relatat despre Ivy Bridge “Y” şi spuneam că sunt de fapt chip-uri de 13 waţi, iar eticheta de 7 waţi se referă la ceva diferit.

Ivy-bridge-procesor

Majoritatea procesoarelor din seria „Y” sunt tactate la frecvenţe în jurul valorii de 1.5 GHz, dar la această frecvenţă chip-ul disipă 13 waţi de energie. Problema este că sistemul de răcire al unei tablete cu Windows 8 nu va fi în stare să disipe atâta căldură şi aici intră în peisaj sistemul SDP.

Placa de bază şi BIOS-ul vor ţine procesorul undeva între 600 MHz şi 800 MHz pentru a se menţine nivelul de căldură disipată în limita celor 7 waţi şi, doar pentru scurte momente, chipul va fi lăsat să ruleze la 1.5 GHz sau mai mult.

Compania lansează acum cinci modele în noua serie „Y” şi toate acestea sunt procesoare dual-core. Cel mai modest dintre acestea este Pentium 2129Y care rulează la doar 1.1 GHz şi are un TDP de doar 10 waţi. Nu există tehnologie HT (HyperThreading), iar procesorul grafic integrat (iGPU) este bazat pe arhitectura HD graphics, care are performanţe extrem de scăzute şi nu este parte a familiei de iGPU-uri HD 4000. Memoria cache level 3 este de doar 2 MB.

Următoarele patru procesoare vin cu tehnologie HT, dar şi cu iGPU de tip HD 4000 care rulează la o frecvenţă de bază de 350 Mhz şi poate atinge chiar 850 MHz, dar trebuie din nou să reamintim faptul că sistemul SDP nu va permite frecvente ridicate în mod constant. Toate aceste chip-uri au un TDP de 13 waţi.

Peste modestul Pentium avem un Core i3 3229Y cu o frecvenţă de 1.4 GHz, care are un cache de nivel 3 putin mai generos, 3 MB.

Următoarele două procesoare sunt Core i5-3339Y şi Core i5-3439Y care ruleaza la 1.5 GHz, dar adaugă şi o frecvenţă Turbo de 2 GHz respectiv 2.3 GHz. Cu greu putem crede că aceste procesoare vor reuşi să atingă frecvenţe de peste 2 GHz când ţinta este un consum de doar 7 wati care necesită scăderea frecvenţei la 600 Mhz sau 800MHz, iar sistemul de răcire al unei tablete este, de cele mai multe ori, unul pasiv.

Cel mai rapid model este Core i7-3689Y care de asemenea rulează la o frecvenţă de bază de 1.5 GHz, dar opţiunea Turbo o va putea urca la 2.6GHz, iar cache-ul de nivel 3 are o mărime de 4 MB.

Aşteptăm cu nerăbdare primele tablete echipate cu aceste procesoare şi suntem curioşi ce performanţă au, cum se comportă noile chip-uri de procesoare etc.