Tech Hardware

MediaTek pregateste un procesor Octa-Core adevarat

MediaTek pregateste un procesor Octa-Core adevarat

Samsung a atras atenția entuziaștilor când a lansat SoC-ul (system-on-chip) Exynos 5 Octa, dar mulți au fost dezamăgiți de faptul că numai patru nuclee de procesoare pot fi activate în același timp. Procesorul folosește puternica arhitectură ARM Cortex-A15, pentru patru nuclee și Cortex-A7 pentru celelalte patru.

Nucleele bazate pe ARM Cortex-A7 țintesc un consum de energie cât mai redus, iar cele ce folosesc Cortex-A15 oferă performanță maximă. Totuși, mulți specialiști și entuziaști sunt de părere că Exynos 5 Octa nu este un procesor 8-core adevărat. Qualcomm a afirmat public faptul că Exynos 5 Octa este mai mult un truc de marketing, decât un chip 8-core.

MediaTek a dezvăluit o serie de informații despre noul său procesor și mulți se întreabă dacă este vorba despre încă o implementare ARM de tip big.LITTLE, dar noi suntem de părere că cea mai mare importantă o are arhitectura internă folosita. Multe companii care produc procesoare cu preț accesibil folosesc arhitectura ARM Cortex-A7 sau Cortex-A5.

Motivul pentru această alegere este reducerea prețului final și obținerea unei autonomii decente, fără a investi într-o baterie mai mare (de asemenea o mișcare de reducere de costuri). Un alt motiv este oportunitatea de a folosi sintagma „Quad Core” în materialele de marketing, pentru că nu toți cumpărătorii știu că un cip quad core Cortex-A7 este mult mai slab decat un procesor dual core Coretx-A15.

Așadar, dacă MediaTek va folosi opt nuclee ARM Cortex-A7, va fi interesant să vedem care vor fi avantajele oferite de noua soluție tehnică, dar performanța nu va fi extraordinară. În cazul în care compania va folosi o soluție ARM Cortex-A5, cipul va fi cel mai probabil dezamăgitor, în comparație cu alte soluții din 2013.

Unii spun că MediaTek va folosi cea mai recentă revizie a arhitecturii ARM Cortex-A9 (care este mult mai capabilă decât A9-ul inițial) sau chiar noua arhitectură Cortex-A12. Noi nu suntem atât de optimiști cu privire la noul cip MediaTek, dar suntem de acord că o implementare 8-core Cortex-A12 va fi destul de atrăgătoare.