Tech

Misiunea Europa-Japonia spre Mercur trimite înapoi fotografii ale suprafeței craterate a planetei

Misiunea Europa-Japonia spre Mercur trimite înapoi fotografii ale suprafeței craterate a planetei octombrie 4, 2021
ESA-In-jurul-lui-Mercur

Fotografiile dintr-un zbor spre Mercur, planeta cea mai puțin explorată din sistemul nostru solar, arată că are o suprafață plină de cratere care seamănă cu Luna Pământului.

Fotografiile au venit de la BepiColombo, o misiune comună între Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) care a fost lansată de la Spaceport din Europa în 2018. Misiunea are două nave spațiale orbitante legate, Mercury Planetary Orbiter și Mercury Magnetospheric Orbiter. Misiunea este planificată să ajungă pe orbita lui Mercur la sfârșitul anului 2025.
BepiColombo își propune să adune mai multe informații despre Mercur și compoziția sa și despre modul în care a evoluat atât de aproape de Soarele nostru. Temperaturile pe Mercur pot depăși 350 de grade Celsius, sau aproximativ 660 de grade Fahrenheit.
ESA explică de unde au venit craterele și cum se crede că este suprafața planetei:
O teorie este că poate a început ca un corp mai mare, care a fost apoi dezbrăcat de cea mai mare parte a stâncii sale datorita unui impact uriaș. Acest lucru l-a lăsat cu un miez de fier, relativ mare, unde este generat câmpul său magnetic, și doar o coajă exterioară subțire stâncoasă.
Mercurul nu are caracteristicile vechilor munți lunari strălucitori: suprafața sa este întunecată aproape peste tot și a fost formată din revărsări vaste de lavă cu miliarde de ani în urmă. Aceste fluxuri de lavă poartă cicatricile craterelor formate din asteroizi și comete care se prăbușesc pe suprafață sa la viteze de zeci de kilometri pe oră. Podelele unora dintre craterele mai vechi și mai mari au fost inundate de fluxuri de lavă mai tinere și există, de asemenea, mai mult de o sută de locuri în care exploziile vulcanice au rupt suprafața de jos.
BepiColombo este numit după omul de știință italian Giuseppe “Bepi” Colombo, care a ajutat la dezvoltarea procedurii de asistare gravitațională pe care prima navă spațială trimisă spre Mercur, Mariner 10 a NASA, a folosit-o în 1974. Zborurile in jurul planetei permit navei spațiale să utilizeze gravitația lui Mercur pentru a intra pe orbita acesteia. Zborul de orbitare al Mercurului de vineri a fost primul dintre cele șase planificate înainte de a intra pe orbita planetei pentru un studiu mai aprofundat. BepiColombo se va baza și pe datele colectate de misiunea Messenger a NASA, care a orbitat Mercur între 2011 și 2015.
Pe măsură ce nava spațială se apropie de Mercur, va putea realiza imagini cu rezoluție mai mare. Mai multe imagini din zborul de vineri vor fi disponibile în următoarele zile, a spus ESA.