Tech Stiinta

NASA amână ambițioasa aterizare umană pe Lună până în 2025

NASA amână ambițioasa aterizare umană pe Lună până în 2025

NASA își amână data-țintă pentru întoarcerea oamenilor pe Lună, urmărind acum o aterizare lunară cu echipajul în 2025, în loc de 2024, așa cum era planificat inițial. NASA dă vina pe întârzierea proceselor recente din cauza contractelor pentru aterizatorul lunar al agenției, precum și a modificărilor aduse domeniului de aplicare a unora dintre programele NASA și a pandemiei de COVID-19.

Agenția spațială urmărește o revenire lunară umană cu programul său emblematic, numit Artemis. Ca parte a inițiativei, NASA speră să aterizeze prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună în acest deceniu, în timp ce lucrează pentru a găsi modalități durabile de a trăi și de a lucra pe suprafața lunară. Artemis se bazează pe o suită complicată de vehicule, inclusiv Sistemul de lansare spațială sau SLS, o nouă rachetă masivă pe care NASA a dezvoltat-o ​​în ultimul deceniu, care este concepută pentru a trimite oamenii în spațiul adânc și în apropierea Lunii în interiorul unei noi capsule numite Orion. În aprilie, NASA a acordat, de asemenea, un contract de 2,9 miliarde de dolari companiei SpaceX pentru a dezvolta vehiculul Starship al companiei, pentru a ateriza ușor oamenii pe suprafața Lunii.

Data aterizării din 2024 este o relicvă a administrației Trump, care a redirecționat și NASA să returneze oamenii pe Lună și a venit cu numele programului Artemis. În 2019, vicepreședintele de atunci Mike Pence a provocat NASA să-și accelereze cronologia pentru Artemis și să aterizeze primii oameni pe Lună pentru program în 2024. O țintă atât de timpurie a primit o atenție atentă, mulți critici îndoielindu-se că NASA ar putea face data. întâmpla.

DATA DEBARĂRII 2024 ESTE O RELICĂ A ADMINISTRAȚIEI TRUMP

În primul rând, racheta SLS a fost întârziată în mod continuu de-a lungul vieții sale. Inițial programat să se lanseze în 2017, zborul de debut al rachetei este programat în prezent pentru februarie 2022. Între timp, există încă o mulțime de tehnologie pe care NASA trebuie să o creeze pentru a realiza o aterizare pe Lună, în special costume spațiale noi pe care astronauții le vor purta pe suprafata lunara. În ciuda acestor probleme, conducerea NASA nu a eliminat imediat data aterizării când administrația Biden a preluat conducerea. „Este o întindere, este o provocare, dar programul este 2024”, a spus administratorul NASA Bill Nelson în iunie. Dar Nelson a promis că va oferi o actualizare asupra cronologiei Artemis înainte de sfârșitul anului, iar NASA a recunoscut în sfârșit astăzi că obiectivul pentru 2024 nu va fi posibil.

O redare artistică a rachetei SLS a NASA cu o capsulă a echipajului Orion deasupra
Imagine: NASA

Drama din jurul aterizatorului lunar, care este esențială pentru coborârea oamenilor la suprafața Lunii, a exacerbat și mai mult problema. NASA a sperat inițial să acorde contracte către două companii pentru a construi aterizatoare lunare umane, pentru a promova concurența și pentru a avea mai multe opțiuni. Agenția a redus chiar selecția la trei finaliști: SpaceX, Dynetics și Blue Origin, condus de Jeff Bezos. Dar, după ce a primit mai puține finanțări decât se aștepta de la Congres, NASA a atribuit un singur contract companiei SpaceX, ceea ce a determinat Blue Origin să protesteze și apoi să depună un proces pentru decizia în instanța federală.

Acest litigiu a jucat un rol semnificativ în întârzierea până în 2025, spune NASA, deoarece a împiedicat agenția spațială și SpaceX să lucreze împreună la proiectul de aterizare lunară. „Am pierdut aproape șapte luni în litigiu și asta a determinat, pe bună dreptate, prima aterizare umană, probabil nu mai devreme de 2025”, a declarat astăzi Bill Nelson, administrația NASA, în timpul unei conferințe de presă.

LITIGIILE A JUCAT UN ROL SEMNIFICAT ÎN ÎNTÂRZIEREA PENTRU 2025, SUNTESTE NASA

Acum, NASA a schimbat datele pentru cele mai mari lansări ale sale în cadrul programului Artemis. Prima lansare este Artemis I, despre care NASA a spus recent că va zbura la începutul anului viitor. Zborul respectiv va marca debutul SLS, care va transporta o capsulă Orion fără echipaj în jurul Lunii într-o călătorie de mai multe săptămâni. Este o demonstrație majoră pentru a arăta că vehiculele sunt sigure și capabile să transporte oameni. Următorul zbor major este Artemis II, care va fi similar, dar cu oameni la bord. NASA a anunțat astăzi că Artemis II nu se va lansa până în mai 2024 cel mai devreme. Inițial, NASA a sperat să-l zboare în 2023.

Apoi, probabil, aterizarea pe Lună va avea loc cel mai devreme în 2025. NASA a mai anunțat astăzi că ar putea avea loc o aterizare fără echipaj a navei stelare înaintea uneia cu oameni la bord. Cu toate acestea, agenția nu a oferit detalii despre cum ar funcționa asta, invocând lipsa de comunicare dintre SpaceX și NASA în timpul litigiului. Între timp, SpaceX a muncit din greu pentru a construi și a dezvolta prototipuri de nave stelare la locul său de lansare din Boca Chica, Texas, deoarece compania lucrează urgent la primul zbor de testare orbital al vehiculului.

Pe lângă ajustarea termenelor, NASA a mai spus că va actualiza costurile pentru unele dintre programele Artemis, în special pentru capsula echipajului Orion. Costul inițial de dezvoltare al navei spațiale ar fi trebuit să fie de 6,7 miliarde de dolari, dar acum NASA îl ajustează la 9,3 miliarde de dolari prin prima lansare cu echipaj în mai 2024. NASA a mai spus că costul de dezvoltare pentru SLS va fi de 11 miliarde de dolari până la prima sa lansare. lansare pe Artemis I, în creștere față de aproximativ 9,1 miliarde USD citați anul trecut. Agenția spune că speră să eficientizeze operațiunile SLS în continuare.

NASA a dat vina pe alți factori pentru întârzierile și creșterea costurilor. Pe lângă litigiul Blue Origin care a oprit relația dintre SpaceX și NASA, Nelson a susținut că domeniul de aplicare al proiectului Orion a crescut de-a lungul timpului și că COVID a provocat întreruperi în lanțul de aprovizionare care au avut un efect asupra producției.

Lipsa finanțării din partea Congresului a contribuit, de asemenea, la întârzieri. Anul trecut, NASA a cerut 3,2 miliarde de dolari pentru a porni producția de aterizare lunară umană în 2021, dar a primit doar un sfert din această solicitare. Și pe lângă finanțare, Nelson a susținut că „ținta administrației Trump de aterizare umană în 2024 nu a fost întemeiată pe fezabilitate tehnică”. Totuși, nu este clar cum aterizarea din 2025 este mai întemeiată.