Tech

Noua funcție de navigare criptată Apple nu va fi disponibilă în China, Arabia Saudită și in mai multe locatii

Noua funcție de navigare criptată Apple nu va fi disponibilă în China, Arabia Saudită și in mai multe locatii iunie 28, 2021
43952587-0-image-a-3 1623145800183

Apple a anunțat luni, la conferința anuală pentru dezvoltatorii de software, cateva actualizări axate pe confidențialitate. Una dintre ele, numita Private Relay stârnește în mod special interesul utilizatorilor chinezi care trăiesc sub sistemul de cenzură al țării, deoarece criptează tot istoricul navigării, astfel încât nimeni să nu poată urmări sau intercepta datele.

După cum explică colegul meu Roman Dillet:

-Când Private Relay este activat, nimeni nu vă poate urmări istoricul de navigare – nici furnizorul dvs. de servicii de internet, nimeni care se află în mijlocul legaturii  dintre dispozitivul dvs. și serverul de la care solicitați informații. Va trebui să așteptăm puțin pentru a afla mai multe despre cum funcționează exact.

Fericirea nu a durat mult. Apple a declarat pentru Reuters că Private Relay nu va fi disponibil în China, Belarus, Columbia, Egipt, Kazahstan, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turkmenistan, Uganda și Filipine.

Rețelele private virtuale sau VPN-urile sunt instrumente populare pentru utilizatorii din China pentru a ocoli „marele firewall”, aparatul de cenzură, accesând servicii web care altfel sunt blocate sau încetinite. Dar rețelele VPN nu protejează neapărat confidențialitatea utilizatorilor, deoarece pur și simplu canalizează tot traficul prin serverele furnizorilor de VPN în locul furnizorilor de internet ai utilizatorilor, astfel încât utilizatorii încredințează în mod esențial firmelor VPN protejarea identității lor. Private Relay, pe de altă parte, nici măcar nu permite ca Apple să vadă activitatea de navigare.

Într-un interviu acordat companiei Fast, Craig Federighi, vicepreședinte senior in inginerie software Apple, a explicat de ce noua funcție poate fi superioară VPN-urilor:

„Sperăm că utilizatorii au incredere in Apple ca fiind un intermediar de încredere, insa nici nu am vrut să aveți aceasta încredere intrucat nu avem capacitatea de a vă procura simultan IP-ul și destinația unde veți merge – spre deosebire de VPN-uri. Așa că am vrut să oferim multe dintre beneficiile pe care oamenii le caută atunci când în trecut au decis să utilizeze un VPN, dar să nu forțăm acel compromis de confidențialitate dificil și periculos de conceput în ceea ce privește încrederea într-un singur intermediar. ”

Nu este clar dacă Private Relay va fi pur și simplu exclus din actualizările de sistem pentru utilizatorii din China și din celelalte țări în care este restricționat sau va fi blocat de furnizorii de internet din acele regiuni. De asemenea, rămâne de văzut dacă această caracteristică va fi disponibilă pentru utilizatorii Apple din Hong Kong, care au înregistrat o creștere a cenzurii online în ultimul an.

La fel ca toate firmele de tehnologie occidentale care operează în China, Apple este prinsă între antagonizarea Beijingului și nesocotirea valorilor pe care le susține acasă. Apple are o istorie în ceea ce privește presiunea cenzurii din Beijing, de la migrarea tuturor datelor utilizatorilor din China la un centru cloud administrat de stat, reducerea aplicațiilor VPN independente din China, limitarea exprimării libere în podcasturile chinezești, până la eliminarea cititorilor de flux RSS din China App Store.