Software Tech

Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti au inca Windows XP

Peste jumatate dintre IMM-urile romanesti au inca Windows XP

Cercetarea a luat în calcul țări precum România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania și Brazilia, însă ponderea medie de utilizare a Windows XP în companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mică decât cifra din România.

Studiul a arătat şi că IMM-urile sunt ținta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidențiale, profitând de vulnerabilitățile sistemelor. După 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opțiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conținutului tehnic.

Potrivit analizei, compania cea mai vizată de ameninţări informatice este o firmă de marketing web, care s-a confruntat cu aproape 800 de milioane de atacuri malware în perioada studiului. Alte IMM-uri din acest top includ o companie din industria metalurgică din SUA, o firmă de servicii logistice din Marea Britanie, un colegiu de arhitectură din Spania, o companie de retail irlandeză și un hypermarket de legume și fructe din Australia. În România, compania care a fost cea mai vizată de hackeri activează în industria serviciilor financiare.

Studiul Bitdefender a fost derulat din martie în aprilie 2014 și a luat în calcul 5.000 de companii din industrii precum retail, sănătate, educație şi sisteme industriale.