Tech

Piaţa PC-urilor – crestere cu 14%, afectata de 5 factori

Piaţa PC-urilor – crestere cu 14%, afectata de 5 factori

Conform estimărilor firmei de cercetare Gartner, piaţa PC-urilor va creşte într-un final cu 14.3% în 2010 faţă de anul trecut. Cifra a scăzut de la procentul de 17.9 anticipat de Gartner în luna septembrie, însă rămâne destul de importantă. Una dintre cauzele acestei încetiniri este interesul consumatorilor pentru dispozitivele tip tablet PC media, precum iPad-ul celor de la Apple. De asemenea, analiştii Gartner au listat cinci factori care influenţează dinamica de pe piaţa PC-urilor.

Deşi undeva în luna septembrie cei de la Gartner anticipau o creştere totală a pieţei PC-urilor pe 2010 cu 17.9% faţă de anul trecut, modificări la nivelul industriei au redus această cifră. Acum analiştii se aşteaptă la o creştere a vânzărilor de PC-uri cu 14.3% faţă de 2009, ceea ce ar însemna că în 2010 se vor fi vândut în total 352.4 milioane de PC-uri. Încetinirea a fost determinată, printre altele, şi de interesul consumatorilor pentru noile tablet PC-uri media, care au început să devină populare odată cu iPad-ul celor de la Apple, lansat în luna aprilie, după cum declară şi Ranjit Atwal, Research Director în cadrul Gartner:

Alte rezultate ale studiului Gartner includ:

pentru 2011 se aşteaptă să fie vândute 409 millioane de unităţi de PC-uri, adică o creştere cu 15.9% faţă de 2010; şi aici cifra a scăzut faţă de o creştere de 18.1% anticipată anterior de Gartner;

piaţa PC-urilor va fi slăbită de o serie de factori, printre care apariţia tablet PC-urilor şi a noilor smartphone-uri. Conform lui Raphael Vasquez, Research Analyst în cadrul Gartner, aceste dispozitive vor fi văzute ca aproape complementare, dacă nu chiar substitute ale PC-urilor, pe măsură ce consumatorii încep să prefere consumul simplu de date. Mai mult decât atât, desktop-urile vor fi afectate pe termen lung de adoptarea HVD (hosted virtual desktops);

– PC-urile sunt încă percepute ca ceva necesar, însă apar probleme în ceea ce priveşte lipsa inovaţiilor semnificative şi ciclurile de reînnoire a produselor, după cum completează George Shiffler, Research Director, Gartner:

situaţia economică încă instabilă determină mulţi consumatori şi multe firme să nu cumpere încă PC-uri, cel puţin pe termen scurt;

Aşadar, conform analiştilor Gartner, există 5 factori care afectează dinamica industriei PC-urilor:

1. Pieţele în curs de dezvoltare continuă să implusioneze creşterea vânzărilor de PC-uri.

2. Consumatorii nu deţin încă suficiente resurse financiare – în special în Statele Unite şi Europa Occidentală, consumatorii continuă să amâne achiziţiile din cauza nesiguranţei economice.

3. Noile dispozitive, precum tablet PC-urile media, care devin din ce în ce mai populare.

4. Creşterea ciclului de viaţă al produselor – consumatorii se vor îndrepta către noile dispozitive complementare, ceea ce va duce la creşterea duratei de viaţă a PC-urilor, care nu vor mai fi înlocuite la fel de des.

5. Alternativele precum Hosted virtual desktops (HVD) şi thin-clients – deşi acestea vor avea un impact puternic de abia începând cu anul 2012, ele vor începe să ia locul noilor PC-uri, încetinind astfel vânzările.