Tech Tableta

Primele teste de performanta cu noul Google Nexus 7

Primele teste de performanta cu noul Google Nexus 7

Este evident faptul că facilitatea cea mai importantă la noul Nexus 7 [2013] este ecranul impresionant de 1920 pe 1080 pixeli, dar a fost nevoie de un chipset puternic, pentru a procesa o asemenea rezoluție. Qualcomm SnapDragon S4 Pro nu este cel mai puternic procesor quad core în acest moment, dar aduce un nivel de performanță impresionant, în segmentul de piață ocupat de tabletele de 7 inch.

Colegii noștri de la AnandTech.com deja au primit noul Nexus 7 și au publicat o serie de teste foarte interesante.

Futuremark 3Dmark Ice Storm ne dezvăluie faptul că noua tabletă este mult mai rapidă decât multe alte produse cu preț similar sau chiar mai scumpe. Numai AMD Kabini este mai rapid ca unitatea integrată de procesare (iGPU) Adreno 320, care animează grafica noului Nexus 7. Totuși trebuie să menționam că acest test este compatibil numai cu sisteme de operare Android și Windows, iar produsele Apple nu sunt în grafic.

Odată ce trecem la testarea în Basemark X și folosim rezoluția FullHD, Nexus 7 [2013] se dovedește a fi mai rapid decât majoritatea tabletelor lansate anul trecut și numai Apple iPad 4 are rezultate superioare.

Testul Google Octane V1 ne arată că software-ul noii tablete mai are nevoie de optimizări serioase. Nexus 7 [2013] se dovedește a fi mai puțin capabil decât Samsung Galaxy 8.0 și Nexus 10, deși ambii competitori au procesoare mult mai slabe.

Lipsa optimizărilor software este evidentă și în Mozilla Kraken unde Nexus 10 este mai rapid, deși are practic jumătate din puterea de procesare a cipului SnapDragon S4 Pro. Nexus 10 folosește și o rezoluție mai mare, fapt care ar trebui să se reflecteze în mod negativ în rezultatele testelor de performanță și totuși tableta lansată anul trecut se dovedește a fi mai capabilă decât Nexus 7 [2013].

În popularul test GLBenchmark T-Rex HD cu rezoluție FullHD, noul Nexus 7 este practic la fel de performant ca și Apple iPad 4. Comparat cu soluțiile x86, Adreno 320 este de două ori mai încet decât iGPU-ul Radeon HD folosit în procesoarele AMD Kabini și cam de trei ori mai încet decât HD 4000.

Noua tabletă beneficiază de o platformă hardware puternică și o implementare WirelessN care este poate cea mai bună din segmentul său de piață, mulțumită celor de la Qualcomm. Din păcate, browser-ele și software-ul legat de aplicații web au nevoie de îmbunătățiri serioase.