Tech Securitate

Rata pirateriei software in Romania a fost de 63% in 2011

Rata pirateriei software in Romania a fost de 63% in 2011

Pentru al 8-lea an consecutiv, raportul BSA pentru România înregistrează în continuare o scădere a ratei pirateriei software în 2011. În ciuda crizei economice, România este pe drumul cel bun cu privire la rata pirateriei. Scăderile de la an la an nu sunt spectaculoase, dar se văd în rapoarte. În 2011, în România s-a piratat software în valoare de 207 milioane dolari.

62% dintre utilizatorii de PC-uri din România recunosc că au utilizat software piratat, potrivit Studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat de Business Software Alliance (BSA). Unii utilizatori au recunoscut că piratează software mereu sau în cele mai multe dintre cazuri, iar alții ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rată a pirateriei software de 63% anul trecut în România, iar valoarea comercială a software-ului fără licență instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari.

Conform unui sondaj realizat în România, 38% dintre utilizatori admit că folosesc software piratat “întotdeauna”, “aproape întotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declară că folosesc “rar” programe software fără licență. De asemenea, rezultatele studiului arată că majoritatea utilizatorilor de software piratat din România sunt bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 34 ani.

Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel:,,În a doua jumătate a anului 2011, BSA a derulat, împreună cu Poliția Română, o campanie de informare și prevenire a pirateriei software. Rezultatele se observă: chiar și într-o economie afectată de criza economică, pirateria software în România și-a continuat trendul descendent. Acest lucru este cu atât mai mult de apreciat cu cât la nivel mondial, precum și în state ca Ungaria sau Portugalia, rata pirateriei a rămas la fel, iar în țări precum Spania sau Grecia a crescut.”

Studiul IDC calculează rata pirateriei ținând cont de instalările noi de software din 2011 – câte dintre acestea au fost legale și câte au constat în instalări de software pirat. Nu se ia însă în considerație legalizarea software-ului instalat în anii anteriori, dacă această legalizare a constat exclusiv în achiziționarea de licențe, nu și în instalarea programelor originale.

La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arată că rata pirateriei software în țările în curs de dezvoltare este mult mai mare decât cea din țările dezvoltate – 68% față de 24% (media) – iar valoarea comercială a software-ului piratat din piețele emergente reprezintă o bună parte din valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global. Așa se explică dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% în 2011, în timp ce valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari.

Informații relevante din studiul global IDC realizat pentru BSA:

  • La nivel global, utilizatorii care piratează software sunt în principal bărbații tineri iar probabilitatea este de două ori mai mare ca aceștia să locuiască într-o țară în curs de dezvoltare față de o țară dezvoltată economic (38% față de 15%);
  • Persoanele din companii cu putere de decizie recunosc că piratează software mai des decât restul utilizatorilor și este de două ori mai probabil ca ei să cumpere software cu licență pentru un singur computer și apoi să îl instaleze pe mai multe calculatoare din companie;

La nivel global, există sprijin puternic pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală, dar și o lipsă îngrijorătoare de motivație pentru pirații software pentru ca aceștia să-și schimbe comportamentul. Doar 20% din utilizatorii din țările dezvoltate care piratează în mod frecvent software și 15% din țările în curs de dezvoltare au declarat că riscul de a fi prinși de autorități este motivul pentru care nu ar folosi software pirat.