Tech Hardware

Review A-DATA SH93 – hard disk extern rezistent la apa si la socuri

Review A-DATA SH93 – hard disk extern rezistent la apa si la socuri

De când utilizez calculatorul, mereu a existat problema spaţiului de stocare indiferent de capacitatea hard disk-urilor. Şi de aproximativ 2 ani am început să utilizez hard disk-uri externe pentru back-up, stocat informaţii de uz general, dar şi pentru transfer.

De-a lungul timpului, nu am fost preocupat de salvarea informaţiilor într-un mediu sigur până când nu am pierdut aproximativ 320GB de date “vitale”. În 2010 mi-a picat hard disk-ul de pe laptop fără speranţe de resuscitare şi recuperare date. Aşa că de la întâmplarea neplăcută am început să folosesc şi alte medii de stocare faţă de cele existente în laptop.

Iar acum o să vă povestesc câteva lucruri despre noua mea achiziţie – A-DATA SH93 500GB. Modelul nu stă excepţional la capitolul performanţe, dar este unul dintre cele mai rezistente hard disk extern la apă şi la şocuri. Îl utilizez de aproximativ 2 luni şi sunt mulţumit. Îl port mereu în rucsac alături de laptop.

Hard disk-ul A-DATA SH93 cântăreşte 240 grame şi măsoară 129 x 97 x 19.2 mm, iar în interior se găseşte un hard disk de 2.5 inch de 500 GB, 5400 rpm. Pentru transfer date foloseşte interfaţa USB 2.0.

Dar partea interesantă este la exterior. A-DATA SH93 se bucură de certificare militară MIL-STD-810F 516.5, iar producătorul garantează că acest hard disk supravieţuieşte căderilor de la aproximativ 1.2m şi la scufundari în apă de până la 1 m adâncime, timp de 30 de minute. Acest lucru este posibil datorită carcasei cauciucate şi perfect izolate. Atenţie că modelul nu mai este izolat când căpăcelul cauciucat din zona portului de conexiune este înlăturat. Personal nu am încercat să-l testez în cazuri extreme!

Pentru cei interesaţi şi de performanţe, mai jos aveţi câteva rezultate dobândite în urma testelor cu HDD Tune Pro 5.0. După cum puteţi observa, USB 2.0 limitează hard disk-ul. Viteza medie de transfer este de 26MB/s, iar timpul de acces este de 16.1 ms.

Eu sunt mulţumit de acest model, cu toate că mi-ar fi plăcut să fie mai “vitezoman”. Însă nu-l folosesc zilnic şi apreciez mai mult securitatea datelor. Mi-a plăcut şi am apreciat foarte mult faptul că vine cu un cablu de date lung de aproximativ 30 cm, iar pentru a nu fi pierdut se înfăşoară în jurul HDD-ului.

Vreau să precizez că modelul A-DATA SH93 nu este nou, dar încă se mai găseşte în oferta magazinelor de profil. Al meu este roşu, dar mai sunt variante pe galben şi negru. Are capacităţi de stocare de 320GB, 500GB şi 750GB, iar preţurile variază de la 235 lei la 441 lei (oferta VEXIO.ro la A-DATA SH93).

Puncte forte A-DATA SH93:
– rezistent la şocuri şi umiditate;
– cablu date 30cm în pachet;
– preţ accesibil în raport calitate/preţ/siguranţă.

Puncte slabe A-DATA SH93:
– interfaţa USB 2.0 lentă.