Tech Laptop

Review Acer Aspire 5552G – performante bune, pret si mai bun

Review Acer Aspire 5552G – performante bune, pret si mai bun

Acer Aspire 5552G este acel model de care fugi la prima vedere, dar îl doreşti. În decursul acestui an, Laptop News a testat şi a recomandat foarte multe modele, majoritatea fiind pe platformă Intel. Însă am învăţat că noile echipamente pe AMD nu sunt de neglijat. Iar noul Aspire 5552G ne-a demonstrat cum se poate face plăcut şi ce poate oferi la un preţ bun. Putem aminti aici de procesorul AMD Turion II Dual Core P540 – 2.2Ghz, placa video Radeon HD 5470 cu 512 MB memorie dedicată, 3GB DDR3 şi lista completă cu specificaţiile tehnice o găsiţi puţin mai jos.

După vizita fratelui mai mare – Acer Aspire 7552G – în redacţie a sosit şi micuţul Acer Aspire 5552G. A păşit timid pe biroul nostru, speriat de ceea ce avea să urmeze. A venit “îmbrăcat” într-o carcasă plăcută la atingere, mată, suficient de rezistentă şi lăsând impresia de durabilitate. Nu este foarte ranforsată şi mai are puncte unde flexează, dar noi am fost mulţumiţi. Sper ca voi să nu faceţi exces de zel şi să daţi cu el de pământ. Probabil că nu o să fiţi prea bucuroşi de urmări.

Acest model are un display de 15.6 inch, rezoluţie HD+ 1366 x 768, glossy. Nu îl prea recomandăm pentru activităţi în aer liber, mai ales când soarele străluceşte în toată splendoarea sa, iar voi nu staţi la umbră:). O să aveţi surpriza să se reflecte totul în ecran. Însă pentru activităţi de birou, studenţeşti sau de petrecut timpul liber în pat, chiar este foarte ok.

Zona balamalelor pare nesigură la prima vedere, dar vă anunţ că nu este chiar aşa. Pentru a ridica capacul, ai nevoie de ambele mâini – cu una ţii de laptop, cu cealaltă ridici capacul. Da, nu e ca la Mac, dar nu cred că asta este o problemă gravă. Plus că structura balamalelor oferă un unghi maxim de deschidere de până la 160 grade, suficient ca laptop-ul să poată fi utilizat chiar şi pe genunchi.

Ridicând capacul, găsim o tastatură ergonomică, acceptabilă, cu tastele mari şi bine delimitate. Este confortabilă şi te obişnuieşti repede cu ea. Chiar mi-a plăcut cum se comportă la tastare rapidă şi chiar n-am avut tendinţa să apăs alte taste sau să le încurc. Însă, aşa cum am mai spus-o, tastele direcţionale sunt mult prea mici şi foarte înghesuite. Cineva cu degete mai groase ar putea avea probleme.

Touchpad-ul este neted, fin, având o suprafaţă generoasă şi bine delimitată. Puţin disconfort întâlniţi la apăsarea butoanelor, fiind nevoie de o presiune ceva mai mare. Practic, atunci când vă grăbiţi şi doriţi să utilizaţi touchpad-ul, posibil să vă irite rigiditatea butoanelor.

Şi ca să nu o lungim prea mult, vă mai povestesc puţin şi despre porturile de extensie şi conexiune, apoi trecem la specificaţii tehnice, teste, cifre, analiză şi la final concluziile.

– Stânga: AC, VGA, Ethernet, HDMI, USB 2.0, microfon, căşti

– Dreapta: 2 porturi USB 2.0, DVD, Kensington

– Faţă: Card reader 2in1, SD, MMC
– Spate: Nimic

După cum puteţi observa, Acer Aspire 5552G se bucură de o echipare standard, perfectă pentru un mod de utilizare clasic, fără prea multe pretenţii. Poţi să conectezi mai multe periferice, un monitor sau un televizor. Portul HDMI îl putem trece la plusuri. Însă ne-am fi bucurat dacă mai existau şi porturi precum USB 3.0, eSata, FireWire.

Specificaţiile tehnice.

Conform unor studii efectuate de Maguay, se pare că performanţele unui laptop sunt în topul preferinţelor românilor, iar acestea sunt date de configuraţie. Acer Aspire 5552G are o configuraţie bazată pe platforma AMD Vision Premium. Conform tehnologiei AMD Vision, Premium reprezintă al doilea nivel şi este în special pentru consum media. Această categorie este dedicată celor preocupaţi de conversiile video, interesaţi de divertisment şi multimedia, de streaming video şi TV, oferind tot ceea ce oferă VISION, plus:
– un echilibru între puterea procesorului şi performanţele plăcii video;
– multitasking fără probleme – rularea simultană a până la 3 aplicaţii;
– jocuri mainstream;
– convertirea CD-urilor în MP3;
– editare foto de bază;
– vizualizarea filmelor în format HD / Blu-Ray;
– utilizarea unui webcam;
– Live TV direct pe laptop

Şi am ajuns la cifre, teste, performanţe. Categoria aceasta este puţin mai tehnică şi mai greu de înţeles de persoanele fără experienţă în domeniu. Cu alte cuvinte, pe acest laptop am rulat mai multe programe menite să măsoare puterea configuraţiei şi am văzut cam care sunt performanţele la care să ne aşteptăm. Benckmark-ul este un program care rulează un set de teste bine definite, având scopul de a testa şi a-ţi oferi şansa să poţi compara performanţele sistemelor PC sau ale laptop-urilor.

Pe Acer Aspire 5552G am rulat: 3D Mark 2001, 3D Mark 2005, 3D Mark 2006, HD Tune, Hardware Monitor (în special pentru a monitoriza temperaturile) şi nelipsitele CPU-Z (performanţe şi informaţii despre sistem) şi GPU-Z (performanţe şi informaţii despre placa video). Ce a ieşit, vedeţi mai jos. Din 2011 vă pregătim câteva surprize la acest capitol şi sperăm noi să fie puţin mai atractiv.

Ţinând cont de preţ, brand şi configuraţie – rezultatele sunt mai mult decât bune. Ceea ce nu am putut monitoriza în grafic a fost autonomia – o altă caracteristică căreia îi dau atenţie românii. În modul standard de utilizare, Aspire 5552G se bucură de o autonomie de până la aproximativ 3 ore. În urma testelor efectuate cu Battery Eater Readers Test, în modul “classic test” (sistemul rulează în mod full) acest laptop a rezistat aproximativ 75 de minute – suficient pentru a rula un film HD de circa 1.5 ore.

Pe durata testelor, am monitorizat şi temperaturile. În jurul procesoarelor AMD, în timp, s-au dezvoltat mai multe mituri cum că acestea se încing prea tare. Surprinzător, dar noile serii stau foarte bine la acest capitol. Mai jos aveţi performanţele în teste şi în repaus.

Concluzii
Acer Aspire 5552G, cu procesorul AMD Turion II Dual Core P540 – 2.2Ghz, placa video Radeon HD 5470 cu 512 MB memorie dedicată, 3GB DDR3, este un model care oferă performanţe bune la un preţ şi mai bun. Un model modest, cu o configuraţie bună, echipat cu tehnologii de ultimă generaţie şi pe care-l poţi cumpăra la un preţ foarte bun. Acest laptop este util pentru multimedia, activităţi office, muncă de birou, divertisment, ceva jocuri, dar nu de actualitate. Oferă o autonomie bună în raport cu dimensiunea şi platforma AMD Vision Premium, nu se încălzeşte şi cântăreşte puţin peste 2.5 Kg.

Poate că nu este foarte mobil în comparaţie cu alte modele de 15.6 inch, dar cu siguranţă este un model care merită atenţia celor care doresc ceva bun, ieftin, modest. Nu-l recomandăm pentru activităţi profesionale foto/video, însă vă puteţi uita la un film Full HD fără probleme sau chiar să vă procesaţi propriile poze pentru a le urca pe blog. Ba chiar poate rula şi Starcraft 2, dar cu rezoluţie de 1024 x 768 şi cu setările la minim.

Însă nu-l recomandăm pentru gaming. Cei care vor să pună accent şi pe această latură, ar fi bine să se orienteze spre modelele cu plăci video ceva mai bune: HD 5650, Nvidia GT 330M / 425M

Şi cum nu există produsul perfect, şi acest model are câteva dezavantaje. Unul ar fi lipsa unor porturi ca USB 3.0 sau eSATA. Display-ul de 15.6 inch LED slab calitativ, lucios şi cu unghiuri mici de vizualizare ar fi un alt dezavantaj. Plus că în el vă puteţi oglindi chiar voi dacă sursa de lumină este frontală.

Acest model este distribuit de Asbis Romania şi se găseşte la toţi partenerii acestuia.