Tech Laptop

Review ASUS Taichi 31 – ultrabook cu doua ecrane – flexibilitate fara limite

Review ASUS Taichi 31 – ultrabook cu doua ecrane – flexibilitate fara limite

Mi-a plăcut ideea şi l-am apreciat de la primele atingeri. Oferă flexiblitate fără limite şi poate fi utilizat în mai multe moduri atât sub formă de laptop, dar şi tabletă.

ASUS TAICHI combină tot ce-i mai bun de la tabletele multi-touch și ultrabook-uri, comutând instant între acestea extrem de simplu, printr-o mișcare de deget. Cu capacul deschis, TAICHI este un ultrabook puternic cu ecran Full HD, tastatură iluminată și un touchpad multi-touch, gata să rezolve sarcini solicitante.

Cu capacul închis, TAICHI devine o tabletă cu ecran Full HD multi-touch pentru utilizare facilă și intuitivă atunci când sunteți în deplasare.

După evenimentul de lansare din decembrie 2012, când l-am butonat câteva minute, a urmat o perioadă ceva mai lungă pentru teste şi familiarizarea cu acest model. Accentul a fost pus pe cele 2 ecrane, atuurile reale ale acestui model.

Display-uri, Tastatura, Touchpad
ASUS Taichi 31 vine echipat cu 2 display-uri IPS de 13.3 inch, ambele cu rezoluţie Full HD 1080p. Deschizi capacul şi Taichi 31 este un ultrabook echipat corespunzător. Tastatura iluminată cu sistem de control în funcție de lumina ambientală și touchpad-ul cu suport pentru gesturi se pot dovedi extrem de utile pentru activităţile cotidiene.

Tastatura este asemănătoare cu cele întâlnite la portabilele din seria Zenbook. Tastele sunt bine delimitate, mari şi silenţioase la tastare. Eu am reuşit să mă acomodez foarte repede şi să tastez rapid fără probleme.

Legat de touchpad, acesta are o suprafaţă generoasă – 10,5 cm x 7 cm – şi suportă multi-touch. Este bine delimitat de restul carcasei, iar suprafaţa este mată şi plăcută la atingeri. Din păcate vine cu aceeaşi problemă pe care am mai întâlnit-o la portabilele ASUS. Zonele de click stânga şi dreapta nu sunt bine definite şi de preferat ar fi să apăsaţi pe colţurile inferioare ale touchpadului.

Prin închiderea capacului peste tastatură, Taichi 31 devine tabletă de 13.3 inch. Din cauza greutăţii, portabilul Taichi 31 devine puţin incomod la utilizarea în stilul tabletă. Ecranul capacitiv cu detecție în 10 puncte și suport pentru gesturi oferă un nivel complet de control, în timp ce stylus-ul funcționează exact ca un creion pentru notițe de mână sau schițe. Nota 10 pentru inventatorii stylus-ului.

Precizez că ecranul ultrabook-ului este mat, iar cel de deasupra capacului este lucios. Ambele afişează imagini clare, culori plăcute, cu unghiuri de vizualizare destul de generoase, dar cel care joacă şi rol de tabletă este mai greu de utilizat în bătaia soarelui.

Dar ASUS Taichi 31 nu este un simplu ultrabook sau o banală tabletă cu Windows 8. Cele două ecrane pot fi folosite în mai multe moduri. Unul dintre acestea este stil oglindă. În acest mod, puteţi afişa aceeaşi informaţie pe ambele ecrane, ceea ce îl face o soluție foarte bună pentru prezentări sau pentru vizionarea de filme, de exemplu, fără a mai fi necesară prezența unui proiector sau ecran secundar. Recomand acest mod de utilizare atunci când doriţi să arătaţi o informaţie şi nu aveţi cum să răsuciţi portabilul.

Un alt mod de utilizare ar fi cel dublu. Fiecare ecran poate fi folosit separat pentru aplicații diferite: unul împreună cu tastatura și touchpad-ul, celălalt împreună cu ecranul tactil și stylus-ul. Eu am utilizat Taichi 31 în acest mod, în special când lucram, iar alte persoane doreau să se uite la un film. În familie ar fi util, mai ales dacă sunt şi copilaşi. Pe un ecran le puneţi desene animate, iar pe celălalt ecran rulaţi diferite aplicaţii de tip office, multimedia etc. Comutările între ecrane şi modurile de utilizare se pot seta prin intermediul butonului aflat pe partea dreaptă a ultrabook-ului.

Porturi ASUS Taichi 31
Dacă tot sunt la exterior, să vă prezint şi porturile. ASUS Taichi 31 vine echipat cu 2 porturi USB 3.0, un port mini VGA, un port micro HDMI, cititor de carduri, port de alimentare.

Configuraţia ASUS Taichi 31
Sub carcasă, ASUS TAICHI 31 beneficiază de un puternic procesor Intel Core i7-3517U cu frecvenţe cuprinse între 1.9GHz şi 3GHz, 4GB memorie RAM la 1600Mhz, grafică Intel HD 4000 și SSD rapide de 256GB. Procesorul este dual-core şi se descurcă foarte bine în aplicaţii complexe.

Am utilizat ASUS TAICHI 31 în aplicaţii de tip office, multimedia, internet, filme şi chiar business. M-am şi jucat puţin, dar nu am exagerat. Modelul nu este dedicat pentru gaming, iar placa video integrată nu poate randa jocuri de ultimă generaţie.

Interfețele Wi-Fi Dual-band cu Intel WiDi și Bluetooth 4.0 stabilesc conexiuni wireless de înaltă performanță. Tehnologia ASUS SonicMaster, dezvoltată cu Bang & Olufsen ICEpower, redă sunetul la o calitate foarte bună.

TAICHI dispune de o cameră de 5 megapixeli cu focalizare automată și înregistrare video 1080p, cât și de una secundară 720p. Microfonul are atenuare de zgomot pentru o comunicare video bună.

Autonomie şi temperaturi
Autonomia sistemului poate fi de până la 5 ore şi este asigurată de o baterie cu 4 celule. Consumul poate varia foarte mult în funcţie de modul de utilizare, dar şi în funcţie de câte ecrane folosiţi şi setările alese. În load, ASUS Taichi 31 a rezistat cam 1.5 ore.

Pe durata testelor, sistemul nu s-a incins foarte tare şi nici nu a devenit gălăgios. Temperatura maximă atinsă de procesor a fost de 75 de grade, dar în medie a stat pe la 60-65 de grade, o temperatură acceptabilă. Nici carcasa nu s-a încălzit foarte tare, dar nu recomand folosirea acestui portabil în braţe. Pe partea inferioară se regăsesc fantele de aerisire şi este bine să le lăsaţi libere.

Concluzii despre ASUS Taichi 31
Fără îndoială, ASUS a reuşit să scoată pe piaţă un produs revoluţionar. Nu este un produs cu care să facă volum în vânzări, nişa vizată fiind foarte elitistă. Materiale de calitate, configuraţie bună, 2 ecrane, totul la un preţ nu foarte atractiv pentru majoritatea dintre noi.

Aşa cum spune şi producătorul, ASUS Taichi 31 uneşte două lumi diferite – cea a ultrabook-urilor şi cea a tabletelor. Însă greutatea de 1.5 Kg poate fi un avantaj dacă vorbim de ultrabook şi un dezavantaj dacă vorbim de tabletă.

Laptop News recomandă ASUS Taichi 31 tuturor celor care doresc o tabletă, însă nu vor să se desprindă de comoditatea oferită de un laptop şi tastatura fizica. Avantajul acestui model faţă de concurenţă, constă în cele două ecrane IPS şi cu rezoluţie Full HD. Sunt câteva moduri interesante în care puteţi folosi un Taichi 31.