Laptop Tech

Review: Asus U Bamboo U53JC

Review: Asus U Bamboo U53JC

1. Introducere
Astăzi vă prezint un review la Asus U Bamboo U53JC, model ce face parte din noua serie Asus Bamboo şi care a fost lansat în România pe 22 aprilie, de Ziua Pământului.

L-am avut în premieră în România și ne-am bucurat de prezenta sa pe birourile noastre, chair dacă a fost doar pentru câteva zile. Este interesant cum Asus s-a gândit să implementeze în fabricarea acestei serii lemnul de bambus, oferindu-i un design exotic, unic. Când am văzut prima dată acest model, gândul mi-a fugit la maşinile de lux şi elegante care au ornamentele interioare din lemn.

Să nu vă mire faptul că eu asociez foarte mult piaţa laptop-urilor cu cea a maşinilor şi o să mai găsiţi asemenea comparaţii. Am găsit multe similitudini, pornind de la producatori, modele si chiar pana la design, materiale utilizate etc. Să nu omitem faptul că Acer a scos seria de laptop-uri si mini laptop-uri Ferrari, iar Asus seria Lamborghini.

Revenind la Asus U Bamboo, folosind bambusul pentru carcasă şi suportul pentru mâini, compania a reuşit să reducă necesarul de plastic între 16% şi 20%.

Fibra de bambus şi pânza sunt folosite şi ca materiale de ambalare pentru seria Bamboo, cutiile notebook-urilor fiind 100% reciclabile. ASUS a lansat primul model de laptop încastrat în bambus în toamna lui 2008, susţinând ideea că un portabil modern poate fi şi responsabil faţă de mediul înconjurător. Noul U Bamboo este “verde” din perspectiva fiecărei etape a vieţii produsului – de la concepţie, la producţie, la reciclare şi eliminarea de pe piaţă.

Acest model a fost prezentat şi în cadrul primei ediţii Zoom On. Am fost plăcut surprins să văd că a cucerit şi privirile doamnelor/domnişoarelor, nu doar ale domnilor prezenţi. Corina Georgescu “s-a îndrăgostit de acest model” declarând pentru Laptop News:

Corina face parte din categoria utilizatorilor de laptop ale căror criterii de alegere a portabilelor incep cu specificatiile tehnice.

2. Asus U Bamboo U53JC – la exterior
Are o carcasă şi un suport pentru mâini realizate din lemn fin de bambus, un design elegant,“eco-friendly”. Solid şi rezistent la amprente, bambusul are o patină naturală ce se schimbă în timp, pentru a conferi un stil unic fiecărui notebook.

Conectivitate
La exterior, putem observa porturile de conexiune şi extensie. Pe partea stângă se găsesc 2 porturi USB 3.0 (ceea ce îi asigură viteze de transfer de până la 10 ori mai mari faţă de USB 2.0, adică de maximum 4.8Gb/s.), porturile pentru căşti/boxe şi microfon, 1 port HDMI, cititor de carduri şi portul de alimentare + principalele fante de aerisire. Pe partea dreaptă se află 1 port VGA, 1 port RJ-45, 1 port USB 2.0 + unitatea optică Blu-Ray.

Tastatură şi touchpad
Ridicând capacul, observăm o tastatură ergonomică, cu tastele bine delimitate, mari şi care au zgomot redus la tastare. U53JC este singurul model din seria U Bamboo echipat cu o tastatură numerică. Touchpadul este slab delimitat, aflându-se la acelaşi nivel cu restul carcasei şi fiind acoperit la rândul lui cu fibră de bambus. Mi-a plăcut că totul este simplu, fără prea multe brizbrizuri şi fără prea multe leduri.

Am observat la unele modele că “jocul de lumini” creat de ledurile indicatoare chiar poate deranja, mai ales când sunt acestea sunt situate frontal şi doriţi să vă uitaţi la un film. La U53JC această problema nu există.

Display
Display-ul are o diagonală de 15.6 inch HD/LED şi o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli. Imaginea este clară, culorile sunt vii şi plăcute, luminozitatea bună, dar şi acesta reflectă. Nu mereu şi nu foarte deranjant, dar sunt momente în care eu n-am putut să nu observ acest lucru. Ştiu că în general toate ecranele glossy reflectă imagini, unele mai mult, altele mai puţin. Aşa cum v-am mai povestit, acest lucru ţine foarte mult şi de modul de utilizare, lumina din cameră etc.

3. Asus U Bamboo U53JC – Specificaţii tehnice şi performanţe

Sub carcasa elegantă a lui Asus U Bamboo U53JC găsim un procesor Intel Core i7-M620 ce rulează la 2.67GHz, dar poate ajunge până la 3.33 GHz cu tehnologia TurboBoost; 4 GB memorie RAM; hard disk de 500GB şi 2 plăci video: una dedicată nVidia GeForce 310M cu 1 GB VRAM şi una integrată Intel GMA HD.

Laptop-ul este echipat cu nVIDIA Optimus, tehnologia care alege automat placa video potrivită, între placa video dedicată nVIDIA şi procesorul grafic integrat Intel, în funcţie de complexitatea datelor ce urmează a fi procesate. A se menţiona faptul că nu trebuie să închideţi toate aplicaţiile, aşa cum se întâmpla la tehnologia de schimbare manuală. Astfel, selectarea automată a plăcii video oferă notebook-ului performanţe bune şi o autonomie crescută.

Performanţe
Am testat laptop-ul mai mult pe segmentul multimedia şi mai puţin pe games. S-a descurcat bine la decodări video, redări de filme full HD la 1080p şi chiar a deschis într-un program de editare, într-un timp foarte bun – aproximativ 30 secunde, peste 50 de poze făcute la o rezoluţie de 5 MP. Sunetul este bun, clar, chiar dacă nu este echipat cu un sistem de boxe prea sofisticat.

Placa video dedicată nVidia GeForce 310M este pe locul 108 într-un top al plăcilor video pentru laptop-uri, iar performanţele nu o recomandă pentru gamerii înrăiţi. Puteţi să rulaţi cam toate jocurile existente în prezent, dar nu la setări şi rezoluţii maxime.

Configuraţia este echilibrată pentru multimedia, însă o placă video ceva mai performantă (ex. nVIDIA GeForce GT 330M) ar fi propulsat laptop-ul într-o altă categorie şi noile jocuri ar fi putut rula mai bine.

Software
Asus U53JC vine cu Windows 7 preinstalat pe 64 biţi şi cu un pachet software complex: Micro Internet Security 2010, Adobe Acrobat Reader 9.0, Office Professional 2007 60-day-trial, Asus Webstorage. De remarcat este şi facilitatea Express Gate, prin intermediul căreia aveţi acces rapid la internet şi câteva aplicaţii multimedia. Este un sistem de operare integrat, care porneşte rapid şi oferă şansa utilizatorilor de a naviga pe internet sau de a asculta muzică fără să pornescă Windows-ul. Este independent de Windows şi nu oferă acces la fişierele şi setările sistemului principal. Practic este o maşină independentă cu sistem de operare propriu.

Autonomie, silenţiozitate şi temperaturi
Autonomia modelului testat a fost asigurată de o baterie cu 8 celule de 4400mAh şi era de aproximativ 5 ore cu setările la minim. Cu setările display-ului la maxim, puteţi să urmăriţi un film HD de 2-3 ore fără să duceţi grija bateriei. Pe mine m-a ţinut în medie cam 3 ore, cu Wi-Fi pornit, browser deschis, display-ul setat la maxim şi urmărind filme HD, rulând benchmark-uri si chiar cateva jocuri.

Este de apreciat faptul că Asus a reuşit să depăşească media de 2 ore la modelele cu display de peste 15 inch şi configuraţii puternice. Menţionez şi faptul că Asus Bamboo U53JC este un produs certificat “Energy Star“, ceea ce indică faptul că are un consum de energie mai mic cu până la 30% faţă de standardele internaţionale.

La capitolul “silenţiozitate”, U53JC este cam gălăgios. Când am rulat aplicaţii complexe, ventilatoarele porneau la turaţie maximă şi făceau un zgomot destul de puternic. M-am bucurat că pe durata cât a rulat un film, Asus U53JC a făcut linişte. Problema cred că se datorează şi faptului că U53JC nu se bucură de prea multe fante de aerisire, iar componentele sunt destul de puternice.

Nici la capitolul “temperatură”, acest model nu stă prea bine. Procesorul depăşeşte frecvent 50 de grade, iar HDD-ul ajunge la o temperatură de aproximativ 40 de grade (41 grade în timpul testului). Placa video oscilează între 45 şi 50 de grade. Cu toate acestea, am reuşit să-l ţin în braţe fără să fiu deranjat de căldura degajată. Totuşi nu recomand să-l ţineţi în braţe, modelul cântărind 2.86 Kg cu baterie de 8 celule.

4. Concluzii
Asus U Bamboo U53JC este un laptop frumos, având un design deosebit, unic, textura de bambus oferindu-i un plus de eleganţă şi rafinament. Foarte plăcut la atingere, atât la exterior cât şi la interior. Configuraţia echilibrată duce laptop-ul în zona laptop-urilor multimedia, dar şi puţin spre gaming. Se evidenţiază prin faptul că este un produs “ECO”, având mai puţin plastic în componenţa sa, dar şi consumând mai puţină energie pe o perioadă mai lungă de timp.

Punctele forte ale lui Asus U Bamboo U53JC
– design
– configuraţie
– autonomie

Punctele slabe ale lui Asus U Bamboo U53JC
– silenţiozitate
– temperatura

Seria U Bamboo de 15.6 inch va fi disponibilă pe piaţa din România în vară, la sfârşitul lunii iunie, cu un preț de pornire de aproximativ 3000 RON ce va varia în funcţie de configuraţie.

Pornind de la acest model, Laptop News începe să acorde note produselor testate. La şcoala am învăţat că nota 10 este nota profesorului şi se dă doar în cazuri excepţionale, deci vom da nota 10 modelelor care ne-au convins. Am decis ca nota finală să fie dată de media notelor date celor 7 criterii alese: design (analizăm exteriorul), ergonomie (analizăm confortul în timpul tastării, sunetul produs de taste şi uşurinţa cu care poate fi folosit touchpad-ul, dar și temperatura sistemului și zgomotul produs de ventilatoare), performanţa (modul în care se comportă laptop-ul în diferite aplicaţii, de regulă din categoria sa dedicată), configuraţie (configuraţia tehnică şi echilibrul dintre componente), software (pachetul software cu care vine echipat – pe lângă sistemul de operare), accesorii (urmărim conţinutul pachetului – CD-uri, cărţi, cabluri dedicate etc), preţ (în funcţie de toate criteriile enumerate mai devreme, stabilim şi dacă îşi merită banii).

Fiind produs venit special pentru teste, pachetul nu a conţinut şi accesoriile, nu ştim exact ce va conţine, aşa că n-am notat acest aspect, iar nota finală s-a calculat fără nota de la accesorii.