Laptop Tech

Review ASUS VivoBook S200 – laptop cu ecran touch si Windows 8

Review ASUS VivoBook S200 – laptop cu ecran touch si Windows 8

O bună perioadă de timp, majoritatea producătorilor de portabile au scos refresh-uri la game mai vechi, au adus configuraţii noi, dar nimic special. După lansarea noului sistem de operare Windows 8, piaţa laptop-urilor a fost resuscitată. Au început să apară şi laptop-uri interesante prin configuraţie, aspect, moduri de utilizare, performanţe şi a apărut moda ecranului tactil.

Unul dintre aceste modele este ASUS VivoBook S200, denumit la început X201. În toamna anului trecut, preţ de câteva zile, am butonat un asemenea portabil de 11.6 inch cu touchscreen. Problema a fost că a trebuit să mă joc pe un cont demo şi nu am putut să mă conectez la propriul cont din Windows 8. Acest lucru a limitat puţin operaţiunile mele în testarea portabilului. Orice instalam şi salvam, la restart dispărea tot.

Aşa că m-am lăsat păgubaş şi m-am bucurat de prezenţa laptop-ului ca un simplu utilizator. Pot spune că ASUS VivoBook S200 este cel mai ieftin laptop cu touchscreen. Are dimensiuni reduse, ecran de 11.6 inch şi cântăreşte 1.38 Kg.

ASUS VivoBook S200 prezintă un design atractiv, durabil și portabil. Design-ul păstrează elemente din seria Zenbook, dar şi din netbook-urile Eee PC Flare. Integrează sunetul ASUS SonicMaster și funcția instant-on ce permite reluarea lucrului în 2 secunde. ASUS VivoBook S200 aduce o experiență nouă și plăcută în utilizarea unui portabil. Beneficiază de materiale de calitate şi de o construcţie bună.

Din punct de vedere tehnologic, primul scop al lui VivoBook S200 a fost să ofere o experiență de lucru intuitivă și completă, optimizată pentru mediul Windows 8. Atingerea este mai mult decât o simplă funcție, este esența experienței VivoBook.

Modelul testat a avut la bază un procesor ULV din seria Core i de la Intel, 4GB memorie RAM, hard disk încăpător şi placă video integrată Intel HD 4000. Pentru activităţile mele cotidiene, ASUS VivoBook S200 s-a descurcat foarte bine. L-am folosit pentru blogging, puţină programare, procesare foto, internet, activitate de birou şi ceva mici joculeţe. Am urmărit filme, am ascultat şi muzică fără probleme şi chiar am fost plăcut impresionat de calitatea audio. Nu se compară cu modelele din seria N, dar oferă un sunet clar şi calitativ cu mult peste ceea ce oferă majoritatea laptop-urilor din piaţă.

Display-ul de 11.6 inch este de tip TN, iar calitatea acestuia nu este una excelentă. Nu oferă unghiuri mari de vizualizare, dar culorile sunt plăcute şi foarte practic cu tehnologia multi-touch. Nu mi-a plăcut rama lată din jurul eranului, poate prea lată.

Înainte să apară laptop-urile cu ecrane touch, mă gândeam care ar fi rolul acestora. După câteva teste mi-am dat seama că uneori chiar am nevoie de un ecran tactil. Sunt aplicaţii care pot fi utilizate mult mai bine doar prin atingerea ecranului, fără să mai folosim tastatura şi mouse-ul. ASUS VivoBook S200 este optimizat foarte bine pentru Windows 8.

Tastatura mi-a plăcut. Este full size, de tip chiclet, nu foarte gălăgioasă şi destul de ok la tastarea rapidă. Touchpad-ul este generos, “împrumutat” de la seria ZenBook. Integrează tehnologia ASUS Smart Gesture încurajând comenzile tactile.

Şi la capitolul porturi stă destul de bine. Vine echipat cu 2 porturi USB 2.0, 1 port USB 3.0, 1 port HDMI, 1 port RJ-45, 1 port VGA şi portul de alimentare.

Cât l-am utilizat, ASUS S200 nu s-a încălzit excesiv, dar ventilatorul a mers non-stop şi uneori a devenit mai gălăgios. E de înţeles să fie aşa pentru un portabil de 11.6 inch şi cu o configuraţie bună. Poate pe unii îi va deranja sau se pot obişnui. Nu recomand să-l ţineţi în braţe pentru că fantele de aerisire sunt pe partea inferioară.

Tot sistemul este ţinut de o baterie de 2 celule cu autonomie de până la 4 ore. Aici mă gândesc că se putea instala o baterie puţin mai mare, iar autonomia de până la 8 ore ar fi fost perfectă. Din păcate nu aveţi acces la baterie prea uşor şi nici nu cred că se poate face un upgrade, deocamdată.

Concluzia
ASUS VivoBook S200 (X202e) s-a dovedit a fi un laptop foarte ok. Oferă performanţe bune, materialele sunt de calitate, vine echipat cu porturi standard, rulează Windows 8 şi beneficiază de touchscreen. Preţul este un atu principal pentru ASUS S200.

Puncte forte ASUS VivoBook S200 (X202e):
+ preţ
+ calitatea bună a materialelor
+ configuraţie bună
+ tastatura şi touchpad-ul

Puncte slabe ASUS VivoBook S200 (X202e):
– display-ul TN slab în unghiurile de vizualizare
– autonomie modestă pentru un laptop de 11.6 inch

Recomand ASUS VivoBook S200 pentru cei ce doresc un laptop mic, elegant, uşor de transportat şi care să ofere performanţe bune pentru activităţi diverse cotidiene. Este un model bun pentru călătorii, cu toate că autonomia nu este prea mare.

Mai jos aveţi configuraţiile disponibile în România:
Asus X202E-CT005H cu procesor Intel Celeron 847 1.10GHz, 2GB, 320GB, Intel HD Graphics, Touch Screen, Microsoft Windows 8, Grey – 1.899,99 Lei
Asus X202E-CT035H cu procesor Intel Core i3-3217U 1.80GHz, Ivy Bridge, 2GB, 320GB, Intel HD Graphics, Microsoft Windows 8, Grey – 2.349,99 Lei
Asus X202E-CT006H cu procesor Intel Pentium 987 1.50GHz, 4GB, 500GB, Intel HD Graphics, Microsoft Windows 8, Grey – 2.149,99 Lei
Asus X202E-CT062H cu procesor Intel Pentium 987 1.50GHz, 2GB, 320GB, Intel HD Graphics, Touch Screen, Microsoft Windows 8, Grey – 1.999,99 Lei
Asus X202E-CT009H cu procesor Intel Core i3-3217U 1.80GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, Intel HD Graphics, Touch Screen, Microsoft Windows 8, Grey – 2.439,99 Lei

Imagine-reprezentativa-1
Postarea Anterioara