Tech Tableta

Review: Samsung Galaxy Tab sub lupa

Review: Samsung Galaxy Tab sub lupa

Sigur vă puteţi aminti de prima apariţie a lui Samsung Galaxy Tab în România. Se întâmpla în luna octombrie când Caravana Experience Samsung Tour ajungea la Băneasa Shopping City în Bucureşti. Atunci, Laptopnews a fost prompt şi a reuşit să facă câteva poze şi un filmuleţ cu gadget-ul.

Vă prezentasem atunci şi câteva detalii şi opinii pe care ni le-am format în timpul scurt pe care l-am petrecut jucându-ne cu Samsung Galaxy Tab. Vă spuneam că este un produs foarte bine finisat, cu un design slim şi lucios şi un touchscreen foarte sensibil, ceea ce îl face extrem de uşor de folosit. De asemenea, vă spuneam că sistemul de operare Android 2.2 este extrem de uşor de personalizat şi răspunde foarte bine la comenzi, iar browserul foarte rapid beneficiază şi de suport flash, încărcând complet orice pagină web.

Acum, însă, este timpul să intrăm în detalii, deoarece Samsung Galaxy Tab a sosit în redacţia Laptopnews şi mulţumim evoMAG pentru promtitudinea cu care a răspuns solicitărilor noastre.

Dar, mai întâi să vedem cum a pornit totul. În luna mai, auzisem pentru prima oară că Samsung intenţiona să lanseze un tablet PC de 7 inch care avea să semene cu linia de smartphone-uri Samsung Galaxy S. Numai după îndelungi luni de aşteptare şi zvonuri Samsung lansa oficial Galaxy Tab-ul la IFA 2010. Tablet-ul avea specificaţiile promise: procesor de 1 GHz, suport Flash, două camere foto, WiFi şi 3G şi suporta până la 32 GB de memorie.

Desigur, a fost o călătorie destul de lungă şi unele întrebări încă au rămas fără răspuns. Oferă Samsung Galaxy Tab o experienţă mai completă faţă de alte tablet PC-uri cu Android de pe piaţă? Ce aduc nou aplicaţiile special croite de Samsung pentru Galaxy Tab? Şi, nu în ultimul rând, este Samsung Galaxy Tab un tablet ce poate rivaliza cu iPad-ul? Credem că este timpul să răspundem acestor întrebări.

Hardware
Este destul de greu, cu atâtea tablet-uri pe piaţă, ca producatorii să iasă în evidenţă prin look şi design, dar Samsung a reuşit acest lucru prin contrastul dintre ecran şi spatele tablet PC-ului. Spatele este de un plastic alb, în timp ce ecranul este încadrat de o ramă neagră, lucioasă. Design-ul este curat, simplist, având 4 taste touch în partea de jos a ecranului, un jack pentru căşti în partea de sus, iar pe marginea din dreapta se regăsesc butoanele de volum, butonul on/off, slot-ul pentru card şi slot-ul pentru sim. Din păcate, Samsung nu a avut în vedere şi un port micro-USB standard, încărcarea făcându-se prin portul oferit de Samsung care se regăseşte în partea de jos a device-ului. De asemenea, un dezavantaj îl constituie şi faptul că tablet-ul nu poate fi încărcat direct de pe port-ul USB al laptop-ului sau desktopului, ci doar de la adaptorul AC oferit de Samsung.

Având în vedere dimensiunile, am constatat că acest tablet de 7 inch este mai uşor de folosit cu o singură mână, decât tablet-urile care oferă un ecran mai mare. Steve Jobs ar spune că nu este de acord, dar nouă ne-a plăcut uşurinţa cu care se manevrează acest gadget. Ca rezistenţă şi calitate a materialului, Samsung Galaxy Tab ni s-a părut a fi durabil şi solid. Nici un buton nu joacă, touchscreen-ul nu flexează la atingere, deşi ar trebui să aveţi grijă unde îl puneţi având în vedere faptul că este foarte alunecos.

Display-ul nu este Super AMOLED, la fel ca la Samsung Galaxy S, dar oferă o rezoluţie impresionantă de 1024 x 600 pixeli. În privinţa unghiurilor de vizualizare, am observat că Samsung Galaxy Tab se situează mult deasupra altor competitori. Întorcând sau privind display-ul din mai multe unghiuri, nu se remarcă distorsiuni semnificative în privinţa culorilor sau a luminozităţii. Chiar dacă este glossy, display-ul este destul de bright, neavând mari probleme din cauza luminozităţii ambientale excesive. Deşi nu are rezoluţia iPad-ului (1024 x 768 pixeli), datorită dimensiunii mai mici a ecranului, densitatea pixelilor este mai mare aducând o claritate mai bună, favorabilă pentru citirea de e-book-uri sau pagini web.

La fel ca la telefoanele Galaxy S, display-ul capacitive are o sensitivitate mare, navigarea web şi accesarea aplicaţiilor făcându-se foarte uşor. La fel şi accelerometrul are un timp de răspuns foarte bun, iar boxele situate în partea de jos a gadget-ului oferă o calitate a sunetului mai bună decât la majoritatea smartphone-urilor de pe piaţă.

Mai multe informaţii despre specificaţiile tehnice Samsung Galaxy Tab.

Software
Sistemul de operare Android 2.2 Froyo face ca experienţa Samsung Galaxy Tab să fie mai plăcută şi mai facilă, având în vedere rapiditatea cu care rulează şi plaja mare de aplicaţii pe care o oferă. Dar deja ştim că Android market a trecut de 100.000 de aplicaţii, aşa că să vorbim un pic de aplicaţiile special croite de Samsung pentru Galaxy Tab.

E-Mail arată la fel ca şi versiunile de pe smartphone-urile Samsung Galaxy S, dar odată cu rotirea display-ului în modul Landscape, este afişată o interfaţă asemănătoare cu Microsoft Outlook, având inbox-ul în stânga şi mesajele în partea dreaptă;
Calendar – în modul Landscape aplicaţia este afişată pe întregul ecran într-un format din două coloane care arată evenimentele prestabilite;
Messaging, Contacts – la fel ca şi la celelalte, în modul lanscape aplicaţia este afişată pe două coloane, având mesajele în dreapta şi contactele în stânga;
Media Hub – magazinul online de filme şi emisiuni TV oferit de Samsung. În acest moment se pot găsi peste 1000 de video-uri MTV, Universal şi Paramount. Un minus îl reprezintă faptul că majoritatea filmelor sunt noi, deci nu veţi găsi, “Terminator” sau “Mad Max”;
Reader Hub – oferă acces la magazinul de e-book-uri Kobo.

Galaxy Tab vine şi cu aplicaţii third-party cum ar fi Facebook şi Angry Birds. De exemplu, ne-a plăcut jocul Angry Birds care arată impresionat pe ecranul de 7 inch. De asemenea, Facebook, Twitter, YouTube sunt afişate într-un format optimizat pentru ecranul de 7 inch, Samsung spunând că orice aplicaţie care este în conformitate cu standardele Google ar trebui să fie afişată corect.

Navigarea Web ne-a lăsat cu gura căscată. Paginile se încarcă foarte repede prin WiFi, iar scroll-ul şi zoom-ul se fac fără probleme. Ne-a plăcut şi faptul că există opţiunea de a schimba brightness-ul direct din browser. Însă punctul forte al Samsung Galaxy Tab-ului când vine vorba de navigarea pe Internet este faptul că dispune de suport flash, încărcarea paginilor web şi redarea video-urilor făcându-se rapid şi fără probleme.

Camere foto
Prezenţa celor două camere foto diferenţiază Samsung Galaxy Tab de iPad. Am rămas plăcut impresionaţi de camera foto de 3 megapixeli de pe spate, care beneficiază de funcţiile autofocus şi white balance şi surprinde cadre decente. În modul video, camera filmează fără probleme la o rezoluţie de 720 x 480 pixeli. Camera de 1.3 megapixeli montată pe partea din faţă nu captează imagini clare şi culori naturale, dar este perfectă pentru conferinţe video.

Performanţă
Diferenţa dintre Galaxy Tab şi alte tablet-uri pe bază de Android sau Windows se vede şi aici. Nu am avut probleme în rularea mai multor aplicaţii concomitent. Durează câteva secunde pentru ca video-urile flash din browser să îşi facă apariţia şi încetinesc un pic navigarea web, dar odată apăsat butonul play, au rulat fără probleme. De fapt, experienţa video ne-a lăsat plăcut impresionaţi, Samsung Galaxy Tab rulând video-uri de până la 720p fără probleme.

Bateria de 4000 mAh oferă o autonomie decentă, având în vedere că a durat o zi de navigare web cu funcţia 3G on, pentru ca bateria să ajungă la 20%, iar rulând un video de 480p cu funcţia WiFi on, bateria a ţinut Galaxy Tab-ul în picioare timp de 6 ore.

Concluzii
După timpul petrecut alături de Samsung Galaxy Tab putem spune cu uşurinţă că este cel mai bun tablet PC cu Android de pe piaţă şi putem de asemenea spune că este deocamdată singurul tablet PC care concurează umăr la umăr cu iPad-ul. Datorită display-ului ce oferă o calitate excelentă a imaginii, design-ulului compact, software-ulului touch-friendly şi prezenţei celor 2 camere, se situează deasupra oricărui alt tablet cu Android. Totuşi, Google nu a spus încă nimic de Android ca fiind o platformă potrivită pentru tablet PC-uri, ceea ce înseamnă că aplicaţiile de pe Tab nu profită la maxim de ecranul de 7 inch. Preţul poate fi mare pentru unii, acceptabil pentru alţii. Noi îl considerăm totuşi cam mărişor, dacă ne raportăm şi la preţul iPad-ului.