Tech

SkyDrive – serviciu de backup online pentru fotografii

SkyDrive – serviciu de backup online pentru fotografii

Despre avantajele Windows Live v-am mai povestit, dar acum vreau să pun accentul pe SkyDrive. Demult căutam un serviciu gratuit de backup online pentru fotografii şi care să-mi ofere anumite avantaje: spaţiu suficient, posibilitatea de a gestiona cât mai uşor galeriile, viteză de transfer bună, să pot ridica fotografii la rezoluţii mari şi avantajul de a partaja informaţia pe reţelele sociale.

Am putea spune că spaţiul de stocare pe desktop/laptop nu mai este o problemă în prezent, dar realitatea nu e chiar aşa. Indiferent de câţi GB sau TB avem, mereu va exista ceva care să ne facă să ne dorim mai mult spaţiu de stocare. Plus că acum lucrăm cu fotografii la rezoluţii de ordinul zecilor de megapixeli, materiale multimedia de dimensiuni mari, filme Full HD care ocupă foarte mult, documente etc.

Şi dacă nu avem probleme cu spaţiul de stocare, inevitabil trebuie să folosim servicii de backup. Nu se ştie niciodată când se poate defecta un hard disk şi ne trezim că pierdem informaţii preţioase. Eu folosesc hard disk-uri externe pentru backup, transfer date de pe un pc pe altul, dar şi pentru a stoca diferite informaţii de uz general. Însă folosesc şi servicii online cum este SkyDrive. Pentru început am urcat pe Windows Live SkyDrive o parte din pozele făcute la produsele testate.

Am ales SkyDrive pentru că-mi oferă acele avantaje de care am nevoie:

– îmi oferă GRATUIT, de început, 25GB spaţiu de stocare. Pe măsură ce voi ocupa cei 25GB, alţi GB vor fi alocaţi dinamic în cont. Atenţie însă la ce informaţii stocaţi. Nu încurajăm pirateria şi cred că nici Microsoft!

– îmi permite să urc fişiere de până la 100MB fiecare şi la viteze de transfer bune. La fel de bine pot să downloadez aceste fişiere fără probleme şi fără să fie redimensionate sau la calitate mai slabă. Suportă cele mai uzuale formate de poze: JPG, JPEG, GIF, BMP, PNG, TIF și TIFF.

– în SkyDrive pot gestiona foarte uşor fişierele şi dosarele. Vă puteţi aranja fișierele în foldere de nivel superior și subfoldere în funcţie de preferinţe. Eu am mai multe foldere de nivel superior şi în interiorul acestora am făcut subfoldere în funcţie de ce am avut nevoie. Am foldere cu documente şi foldere cu poze. Plus că-mi permite să navighez rapid între acestea. Suportă nativ Windows Live Photo Gallery, iar vizualizarea imaginilor se poate face într-un mod foarte plăcut. Pot seta ordinea în care vreau să apară fotografiile.

– îmi oferă flexibilitate în operaţiunile cu fişiere şi dosare. Oricând pot şterge, muta sau copia anumite documente, poze etc. Pot chiar să le redenumesc şi să le ofer descrieri, notiţe şi altele.

– îmi permite să partajez informaţiile după bunul plac. Pot face publică o galerie foto sau o pot lăsa privată. Pot să generez link pentru vizualizare şi să-l ofer anumitor persoane sau îl pot face public tuturor. La fel de uşor pot partaja informaţia pe reţelele sociale la care am aderat şi le-am sincronizat cu Windows Live. Spre exemplu, aţi fost cu prietenii de Revelion 2012, aţi făcut multe poze şi acum trebuie să le partajaţi cu ei. Puteţi crea o galerie pe SkyDrive fără să vă mai bateţi capul cu redimensionări şi limitări de transfer. Daţi mai departe apoi link-ul galeriei către prieteni, iar aceştia pot salva ce poze doresc – fără să aibă cont pe Windows Live.

Sunt şi alte servicii de stocare online care teoretic oferă aceste avantaje, dar la o calitate mult mai slabă şi de multe ori contra cost. SkyDrive este gratuit şi vine cu o interfaţă foarte uşor de folosit.

Dacă nu doriţi să stocaţi informaţii confidenţiale pe SkyDrive, măcar puteţi să mai eliberaţi câţiva GB de pe hard disk-ul local prin urcarea fotografiilor din vacanţe (atenţie însă la permisiunile folosite pentru partajare şi să nu lăsaţi pozele compromiţătoare la îndemâna oricui.