Tech

SkyDrive – serviciul cloud imbatabil

SkyDrive – serviciul cloud imbatabil

SkyDrive, biroul virtual despre care v-am povestit de curând, este din ce în ce mai bun pe zi ce trece. Serviciul de cloud a fost făcut accesibil în HTML5 şi pentru aplicaţiile pe mobil. Avem parte de un serviciu care vine cu Office integrat special creat pentru sistemele de operare Windows, cele de PC și telefoane mobile.

Există acum opţiuni noi de stocare, aplicaţii care conectează device-urile la SkyDrive şi alte caracteristici care fac din acesta cel mai puternic serviciu de cloud disponibil.

SkyDrive pentru Windows desktop va fi chiar zilele acestea disponibil în preview. Acesta permite accesarea serviciului din Windows Explorer pe Windows 7, 8 şi Vista. Fişierele pot fi de până la 2GB, se poate lucra offline și se pot modifica și muta simplu prin drag&drop.

Programul se instalează ușor, în doar câteva secunde, parcurgând doar 3 ecrane de setup. S-a mers pe câteva target-uri principale: să ruleze în background în liniște, să pornească fără probleme și să funcționeze fără probleme, cu actualizările la zi. Fișierele se pot organiza în subfișiere în funcție de specific – poze, documente etc. și se poate schimba locația în SkyDrive. Practic acesta devine drive-ul primar, dar se poate seta și pentru folosirea unui altuia. Totul ține de varietatea de opțiuni pe care programul o pune la dispoziție utilizatorilor săi.

Accesarea fişierelor prin SkyDrive.com se poate face foarte ușor, doar trecând printr-un al doilea element de siguranță în afară de parolă. Pentru a accesa fișierele de pe un calculator, prin SkyDrive.com, cei de la Microsoft vor trimite un cod pe mobil sau pe o adresă de mail alternativă. Acești pași trebuie îndepliniți doar prima oară când se face accesarea și este o funcție foarte bună de accesare a fișierelor pe care le-ai uitat sau pe care vrei să le accesezi de pe desktop de exemplu.

Se oferă 7GB de stocare pentru toți utilizatorii noi ai serviciului și se pare că 99.94% din ei folosesc atât sau chiar mai puțin. 7GB înseamnă pe scurt spațiu pentru aproximativ 20.000 de documente office sau 7000 de poze, ca o medie a modului nostru de lucru, ceea ce e suficient pentru majoritatea. Adevărul e că și eu mă încadrez în acei 99,94% 🙂

Există și posibilitatea upload-ului de fișiere mari ca beneficiu (până la 2GB) plus pachete care oferă spațiu extra de 20GB, 50GB sau chiar 100GB la prețuri destul de modeste, aș spune eu, de 10 dolari, 25 sau 50 de dolari pe an. Da, SkyDrive nu va mai fi gratuit în întregime. Vechii utilizatori vor beneficia de conturile de 25GB, dar cei noi vor avea 7GB cu opţiuni de a beneficia de mai mult spaţiu plus mai multe facilităţi contra cost.

SkyDrive a putut fi folosit cu alte device-uri la adevărata capacitate începând cu decembrie 2011, odată cu lansarea telefoanelor Windows. Se pare că serviciul a fost instalat de peste 2 milioane de utilizatori şi care au beneficiat de el prin telefoanele mobile, fie că a fost vorba de iPhone-uri sau telefoane cu sistem de operare Windows. În plan se pare că intră și iPad și chiar noul iPad cu Retina Display, sigur că produsele de la Apple nu puteau rămâne la o parte, doar au revoluționat lumea.

Aplicațiile vin cu numeroase îmbunătățiri. Să sperăm şi la aplicaţii dezvoltate pentru Android:). 70% din utilizatorii de Mac folosesc și un pc cu Windows, iar prin Finder se asigură o sincronizare mai bună între cele două device-uri. Pe site-ul oficial al celor de la Microsoft puteți găsi link-urile de care aveți nevoie pentru o descărcare rapidă și se poate încerca SkyDrive preview pentru Mac și Windows în paralel cu Windows Live Mesh.