Tech Securitate

Spam fara frontiere | Laptop News

Spam fara frontiere | Laptop News

Agenţiile guvernamentale, producătorii de soluţii de securitate şi alte instituţii legale lucrează continuu pentru a combate „invazia”.

Kaspersky Lab spune că statisticile indică faptul că în 2011, spre deosebire de anul 2010, distribuţia teritorială a zonelor din care erau trimise cel mai frecvent mesaje nesolocitate a încetat să mai fluctueze. Mai exact, afirmaţia conform căreia numai trei ţări sunt responsabile pentru jumătate din volumul global de spam nu mai prezintă susţinere. Computerele-zombie, grupate în botnet-uri şi folosite pentru răspândirea de astfel de mesaje, se regăsesc pe întreaga suprafaţă a globului, semnalizând sfârşitul procesului de expansiune geografică a spammerilor.

„Conform estimărilor noastre, sursele de spam sunt mult mai echilibrat distribuite în întreaga lume”, spune Darya Gudkova, Head of Content Analysis & Research la Kaspersky Lab. „Explicaţia este una simplă, şi anume, ţările în curs de dezvoltare recuperează foarte rapid diferenţele privind accesul la computere, Internet şi calitatea canalelor de comunicaţii. Bineînţeles, întregul proces de echilibrare poate dura decenii, dar va conduce la un context în care creatorii de botnet-uri vor fi interesaţi de toate ţările, în mod egal”, completează Gudkova.

România ocupă locul 16 cu 2.1% mesaje spam. Pe primul loc este India cu 11.7%, iar pe ultimul loc este Africa de Sud cu 0.7%.

Un rol în extinderea geografică a surselor de spam îl are şi progresul legislaţiei privind infracţionalitatea cibernetică în statele dezvoltate, operaţiunile de închidere a unor botnet-uri sau programe afiliate. Spammerii şi-au mutat activităţile în ţările mai puţin dezvoltate, deoarece legislaţia este mult mai permisivă, iar nivelul general de securitate IT este mult mai scăzut.